RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10136|回復: 41
收起左側

3racing市場策略改變

樓主| tc3driver 發表於 2020-3-18 10:46:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
近日見3racing將推出新車,似乎想學Yokomo走每年新款路線,今次改埋頭直,牙差(38改32),前後皮帶,底板,二樓,麼打座……改動算大,以現時社會經濟環境,3racing出新車都算幾進取,上年桇20M推出時,好明顯是沒有做足測試,皮帶鬆,二樓板,油壓架易斷,都未夠一年已再推新車,新車有多項零件改動,如不兼容舊款或其他型號,將會陷入缺零件情況,eg, 20M隻38T差速已經難買
零件太多又不兼容,舖頭就難入貨
garywong5368 發表於 2020-3-18 11:56:19 | 顯示全部樓層
我玩埋部2K18不再沾手了
AMAT 發表於 2020-3-18 12:26:43 | 顯示全部樓層
唔覺得YOKOMO有年年出新車唧。
你話有配件上改良呢個係正常唧,咁梗係有新狀況就改動下啦。

要知多數車有所改動,都係基於果一年會有咩比賽,同場地係乜。
舉例果年IFMAR係鬥乜,又或者果年係冇IFMAR係鬥ETS多等等.......
因為佢地都要出一架車俾啲人去鬥果啲賽事,又或者係鬥完之後佢地有乜改良。
總唔會係有新數據再等三五七年先出。

至於話測試,每架車都有佢地所謂主場,舉例3RACING主場明顯係PYC。
咁你一架車出之前,可唔可能試晒咁多可能性呢?唔可能嗎。
有試測試唔係話係個場走幾圈,仲要比賽先見真章,而試又唔可以一兩個人。
如果咁搞法,架車測試到出街,冇返一年半載都唔駛諗。

可能大家唔理解,但RACING TOURING從來都唔係最賣得多,賣到錢。
我當你最勁,一架TOURING出其實可能只係全球賣兩三千架,3RACING冇全球市場可能只係一千都唔到都一啲都唔出。
仲要放咁多測試時間,你冇可能同其他牌子比拼。

至於係咪去到一個架車問題多到行唔到,至少我唔覺得係先。
你話20M冇試真就賣,其實好多車都會啦,田宮420夠係咁斷前直濕杯啦,咁佢又係咪冇測試呢?
有時有一啲環境係冇可能試晒。
舉例你話爛件,人地手車冇撞就真係試唔到。
當然,經常都話,一架遙控車設計出嚟係為快而唔係為撞。

我都有架20M,我唔覺得佢係差先。
當然你搵佢嚟同XRAY/YOKOMO比,咁係係冇得比。
pdaman 發表於 2020-3-18 22:10:15 來自手機 | 顯示全部樓層

我一向都有玩3racing車,頭驅四驅中置M車都有,咁價錢有去到呢個質素真係交足功課,話易難就真係唔覺,朋友玩貴車兩野都要換,件又貴,佢買件方便就好重要,如果話20M為一係覺得佢兩條頭三節棍玩幾玩就好大虛位。
AMAT 發表於 2020-3-19 00:57:31 | 顯示全部樓層
pdaman 發表於 2020-3-18 22:10
我一向都有玩3racing車,頭驅四驅中置M車都有,咁價錢有去到呢個質素真係交足功課,話易難就真係唔覺,朋友 ...

我3RACING車唔多,MG EVO, M4, 20M......
當然,我唔會話佢係完美,佢係有甩漏,但係佢好多位其實做得分分鐘比貴價車用心。
架車亦都好有祺哥影子係入面,因為係佢設計嗎。
可能同祺哥宜家叫做熟啲,我覺得咁樣反而先至覺得架車有趣~
樂天熊仔 發表於 2020-3-19 09:24:42 | 顯示全部樓層
3R創意無限 e.g  FGX , F113
sean2013 發表於 2020-3-19 12:09:04 | 顯示全部樓層
膠料始終唔得
gos 發表於 2020-3-19 16:57:32 來自手機 | 顯示全部樓層
可否講下膠料怎樣唔得
hing830 發表於 2020-3-19 21:16:29 | 顯示全部樓層
曾經砌過幾部佢出膠車,膠波箱同臂碼收螺絲可以好實,只係車臂Pin同防傾桿嗰粒2.6MM較鬆,只要自巳就下力度都無什麼大問題,整體膠件好過田官車,樓上師兄所講膠件晤得,你曾經有不愉快事件了?
AMAT 發表於 2020-3-20 12:49:47 | 顯示全部樓層
3RACING膠件,睇係咩車喇。

如果話啲臂呢,我唔覺得有問題。

如果係話佢啲膠車波箱呢,係偏軟。
如果係話佢皮帶tension果啲太軟塌牙呢,都係,但不至於甩螺絲亦唔係受力(方向受力)。
如果話啲膠收水有偏,都可以話係,但田宮都會。

田宮會唔會好啲呢?
個人覺得,田宮車好有趣,啲膠有偏都行到,因為佢配好慢摩打俾你。
但啲人玩3RACING,膠車都放隻10.5以上去落去。

一架車有時係慢摩打係睇唔出問題,要用快摩打先睇得出。
另外快車同慢車SETTING亦都唔同。
所以田宮啲車行慢摩打,SET死齒比,就算偏你都唔多覺。
我唔係話TRF果啲。
sean2013 發表於 2020-3-20 16:35:31 | 顯示全部樓層
無撞擊下斷A臂,C座
sean2013 發表於 2020-3-20 16:37:51 | 顯示全部樓層
佢隻A臂在油壓腳收入去果個位置好易斷
AMAT 發表於 2020-3-21 04:44:23 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2020-3-20 16:37
佢隻A臂在油壓腳收入去果個位置好易斷

頭臂?

果個位置的確係偏脆弱。

但係咪真係唔撞都斷就真係未試過喇。
 樓主| tc3driver 發表於 2020-3-21 10:35:08 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-3-18 12:26
唔覺得YOKOMO有年年出新車唧。
你話有配件上改良呢個係正常唧,咁梗係有新狀況就改動下啦。

一家細公司,有幾多人力可以試齊咁多嘢,既然知道一架車真係無可能等三五七年試齊晒先出,咁就要靠過往比賽成績經驗去作逐步改進,而不是每年大改,大改後大家都知沒有太多時間去測試,要畫圖開模,返樣版測試又再改圖,來回幾次之後已要預備生產大貨,計埋只係幾個月,好多嘢來不及證實已要做生產,其實係搵消費者來攪,如果大部份玩家認為這做法無問題,咁就繼續用這形式運作,有乜衰咪等佢再出補品解決,反正唔夠一年佢又大改出過架新車,話知你班友無零件。
呢個做法其實是不健康發展,產品週期短,零件不兼容,舖頭零售難入貨,玩家見你無零件就自然轉會,因為你根本不遵重自己產品,當佢係玩具,自貶身價,好多時架車玩得一兩年需要買零件,但週圍無得買,就係因為轉款太快又不兼容舊款,生產商已停產,呢啲係趕客行為,Tamiya有樣好值得學習就是兼容性處理,出套420臂可以裝返去其他TB, TT車款,人哋見裝到,咪多套買返去裝吓部舊車,如果不兼容,就少啲人買,所以如果每年都刻意改動吓啲零件而又不兼容舊款,咁就趕走班舊客,你都識計3racing一款車可能賣不到1000架,出件零件仲要不兼容,咁每年最多只係嗰1000人會買你件零件,如果出衰咗,新車銷量下次仲有可能下跌,但如果是少改,零件兼容,風險又低啲,而且架車往績有保證,咁就有機會越來越多人玩,擴大個市場佔有率,這做法才是健康發展。
另外你講Tamiya 420頭杯有問題,呢樣嘢真係壞印象,作為消費者,你自己都唔鍾意啦,"大廠都係咁錯,3racing都可以錯"...呢個思維係不負責任,啲嘢只會越做越差!

emax430 發表於 2020-3-21 14:49:32 來自手機 | 顯示全部樓層
-款車賣唔到1千架?大陸市場咁大都賣唔到?是不是價錢太貴並質素很有問題?
AMAT 發表於 2020-3-22 13:06:57 | 顯示全部樓層
emax430 發表於 2020-3-21 14:49
-款車賣唔到1千架?大陸市場咁大都賣唔到?是不是價錢太貴並質素很有問題? ...

大陸市場好特別,啲人一係玩進口車如XRAY(大陸超多XRAY信徒),一係就玩平到爆嘅SNRC(因為用到XRAY件)。

香港牌子係國內一啲都唔流行。
ycthk 發表於 2020-3-22 13:08:47 | 顯示全部樓層
HK market is small. Mainland market is large but too many copycats
AMAT 發表於 2020-3-22 13:13:33 | 顯示全部樓層
ycthk 發表於 2020-3-22 13:08
HK market is small. Mainland market is large but too many copycats

遙控車唔算好多抄嘅......有人抄,但唔會比原裝賣得好。
因為玩遙控車唔係低銷費玩意,你又要落車場玩。
你攞架老翻車人地真係會笑鬼你(果個圈啲人都幾富貴)。

XRAY應該係佔國內市場最高,其次就係YOKOMO(國內代理做得好,唔係偉高)。
國產車賣得只係因為少年賽指定要用。
AMAT 發表於 2020-3-22 13:16:29 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2020-3-21 10:35
一家細公司,有幾多人力可以試齊咁多嘢,既然知道一架車真係無可能等三五七年試齊晒先出,咁就要靠過往比 ...

唔會話你講嘅說話錯。

不過好坦白講,唔係XRAY YOKOMO等,好多公司RACING車都唔係佢地銷售核心嚟,只可以話係要嚟比賽宣傳用。
市場變化大,你今日唔出,聽日就可能賣唔出。

連AE都要成個TOURING部門摺咗佢唔再出TC系列就知。
最大鑊係連12仔都唔出。
rk2 發表於 2020-3-23 09:31:16 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-3-22 13:16
唔會話你講嘅說話錯。

不過好坦白講,唔係XRAY YOKOMO等,好多公司RACING車都唔係佢地銷售核心嚟,只可 ...

Team Associated 成個TOURING 部門摺咗。連 12 仔 都唔出。咁呢個品牌,只剩下 電越和油越了。但在此範圍內,他仍是最強的。只不過,RC12, TC3 後續無人有些希噓。RC12 算是整個遙控市場起步點 而 TC3 是近代電房的起步點。