RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5963|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 電車用頭直同頭單分別?

樓主| pdaman 發表於 2020-3-18 20:20:46 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想問問,玩車同頭單和頭直,行出嚟有什麼分別?見基本上全部車都用頭直,但都見到有頭單option.咁兩者分別啦?
AMAT 發表於 2020-3-19 01:01:21 | 只看該作者
相信宜家冇車會再行頭單。

行頭單,係因為以前啲車唔多夠電,要靠頭單嚟令架車係啲灣到溜住咁行,唔會有太大動力上損失。

宜家啲車,動力大,玩車嘅STYLE亦都改變,講求反應,所以頭單已經唔再啱用,亦都頂唔順宜家啲動力會好快壞。

唯一仲有用頭單,我諗應該係飄移車。TOURING到冇人用,亦都冇邊間廠會出頭單俾架車。
AMAT 發表於 2020-3-19 01:04:12 | 只看該作者
如果真係要比較頭單同頭直分別,頭單架車係行得好圓,啲灣要溜住咁入,唔可以落大BRAKE。
行頭直就唔同,灣前大大力頂BRAKE嚟入灣,唔係講求溜,係講求每個灣最後收油,一出灣立即俾油。

成個玩法係唔同。
 樓主| pdaman 發表於 2020-3-19 07:54:58 來自手機 | 只看該作者
清楚明白
tekinlam 發表於 2020-3-19 08:04:29 | 只看該作者
以前用頭/中單向,要灣前預早收油搶位入灣,咁玩法d零件/呔耐用好多。
tekinlam 發表於 2020-3-19 08:06:13 | 只看該作者
用中單向亦可以係灣前俾少少brake
500EVO 發表於 2020-3-19 11:48:45 來自手機 | 只看該作者
AMAT 發表於 2020-3-19 01:01
相信宜家冇車會再行頭單。

行頭單,係因為以前啲車唔多夠電,要靠頭單嚟令架車係啲灣到溜住咁行,唔會有太 ...

解釋得十分清楚。
RGear 發表於 2020-3-19 13:38:15 | 只看該作者
點解現在的平8還是頭單,尾直 ?
AMAT 發表於 2020-3-19 14:09:47 | 只看該作者
RGear 發表於 2020-3-19 13:38
點解現在的平8還是頭單,尾直 ?

邊架行頭單尾直?
我見多數都係行牙差。

如果佢係行尾直,架車應該都係甩住咁嚟行,係唔同操控方法嚟。
同埋我估應該係用海綿呔。
 樓主| pdaman 發表於 2020-3-19 15:03:52 | 只看該作者
係呀, 平8都係用頭單尾直, 海綿呔. 點解會問起呢? 因為我見好多田宮車都重有出頭單option.
tekinlam 發表於 2020-3-20 08:35:31 | 只看該作者
pdaman 發表於 2020-3-19 15:03
係呀, 平8都係用頭單尾直, 海綿呔. 點解會問起呢? 因為我見好多田宮車都重有出頭單option.  ...

平8頭尾海綿呔都好濶, 所以setting唔同touring
AMAT 發表於 2020-3-20 12:43:26 | 只看該作者
係呀, 平8都係用頭單尾直, 海綿呔. 點解會問起呢? 因為我見好多田宮車都重有出頭單option.  ...

吓,邊架車仲有出頭單OPTION?我諗近年嘅OPTION LIST都應該冇見有頭單呢個ITEM......
michaelxl2000 發表於 2020-3-20 18:34:07 | 只看該作者
AMAT 發表於 2020-3-20 12:43
吓,邊架車仲有出頭單OPTION?我諗近年嘅OPTION LIST都應該冇見有頭單呢個ITEM......
...

田宮仍有出TT02頭單向,市面仍可以買到
Kevin8933 發表於 2020-3-20 22:31:07 來自手機 | 只看該作者
michaelxl2000 發表於 2020-3-20 18:34
田宮仍有出TT02頭單向,市面仍可以買到

只係用回TT01的頭單, 並非新件
Kevin8933 發表於 2020-3-20 22:34:15 來自手機 | 只看該作者
AMAT 發表於 2020-3-20 12:43
...

田宮TA07有出, 但相信咁多廠只有田宮會做
AMAT 發表於 2020-3-21 04:38:56 | 只看該作者
Kevin8933 發表於 2020-3-20 22:34
田宮TA07有出, 但相信咁多廠只有田宮會做

田宮出有一個機會係因為佢啲比賽規則造成。

第一,日本田宮盃賽例係用6.6V LIFE,唔係用我地啲7.4V LIPO。一係就用7.2V NI-MH電。
第二,日本田宮盃賽例動力係用15.5, 17.5甚至係21.5

一則就動力非常不足,二則就用6.6V LIFE根本唔夠電,唔用頭單下下大力落BRAKE,一則再起圍冇動力,二則分分鐘玩唔完場賽事。
所以佢用頭單呢,就有一定理由係到。

你估好似我地宜家香港咁,啲摩打又OUTLAW,啲電宜家啲人用到7000MAH仲充到8.44或以上咩.....
香港田宮杯都OPEN電啦,真係冇得比。
masterlai 發表於 2020-5-5 17:20:29 | 只看該作者

平八走頭單尾直,是因為求穩,過彎的犀利性就交給頭單與前窄後寬的車身來負責
所以平八過彎是有一點稍微帶甩的  玩法與設定都與1/10電房完全不同
更極端點...甚至還有看過前直的平八OP件....整台車無差速器,就兩根鐵棒。
田宮車出頭單OP....應該是復刻BUGGY以及TA05之前的車系比較常見到
近年的房車已經改為濕式齒差   頭單OP不容易見到了