RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2876|回復: 6
收起左側

飄移呔的問題

樓主| hfelixlee 發表於 2020-3-27 12:02:05 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
Yeah Racing 的 Spec D 飄移呔有很多種型號,例如有 :

fx 10 wheel offset + 3

Ls wheel offset + 6

5 spokes wheel offset + 6

Cx10 wheel offset + 3 .... 等等

請問offset is 什麼?

型號 cs 或 10 spokes 或其他又代表什麼?

謝謝各位師兄幫忙,萬分感激
kellynic 發表於 2020-3-27 13:42:47 | 顯示全部樓層
offset 係條軨既度數, 你當佢越大度數條呔就會越凸出黎咁理解
詳細 google "wheel offset"
cs應該冇咩特別意思
spokes就係條軨有幾多條柱
5 spokes 即係五爪軨
10 spokes 有十條
純粹係個樣分別
 樓主| hfelixlee 發表於 2020-3-27 13:57:06 來自手機 | 顯示全部樓層
Offset +6 是否比 offset +3 會較容易做到飄移效果?謝謝各位師兄
kellynic 發表於 2020-3-27 17:23:10 | 顯示全部樓層

原則上唔係, 但如果你架車頭轆有大角度轉向的話
太細 offset 會有機會條呔打臂
其次就係外觀問題, 齊唔齊沙板
你咩車用?
如果雙星直頭買返佢出果對飄移呔已經fit哂

樓主| hfelixlee 發表於 2020-3-27 18:43:04 來自手機 | 顯示全部樓層
架車只是雙星 TT-02,應用offset +3 或 +6, 謝謝師兄
kellynic 發表於 2020-3-27 19:55:23 | 顯示全部樓層
咁 +3 都得啦, 除非你用wide body殼
AMAT 發表於 2020-3-27 22:12:06 | 顯示全部樓層
以上資訊對新手好有用~

讚~!