RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: cs1
打印 上一主題 下一主題
收起左側

龍骨加長請教

樓主| cs1 發表於 2020-5-1 21:01:34 | 只看該作者

謝謝 AMAT 網主資料
messishing 發表於 2020-5-3 22:02:04 | 只看該作者
cs1 發表於 2020-4-28 01:10
至於人生之中,第二個難題終於出現

就是辛苦尋找到幾套龍骨原材料,

你係你要轉個窿嘅位置打十字,你要由細直徑鑽咀慢慢轉到你要嘅實際大細
呢啲手工嘢要慢慢做唔好急咁就一定準

樓主| cs1 發表於 2020-5-3 23:04:48 | 只看該作者
messishing 發表於 2020-5-3 22:02
你係你要轉個窿嘅位置打十字,你要由細直徑鑽咀慢慢轉到你要嘅實際大細
呢啲手工嘢要慢慢做唔好急咁就一定 ...

我剛剛用了電子尺量度 M3 螺絲直徑大約約2.7mm.

可能要另買二支2mm, 2.4或2.5mm鋒鋼箭咀,

甚至再要二支"開坑起絲"開(雅)鋒鋼曰本鑽咀,

是否用2.7mm就可以?

而田宫(雅)坑位有否分,英、美、德或曰制坑雅開螺絲位?

有否高人提示小弟?因怕買錯

樓主| cs1 發表於 2020-5-3 23:43:36 | 只看該作者

我有考慮過,用皺紋膠紙貼在國王GRAND HA....拖頭原件龍骨,

再用素苗鉛筆,掃出原有L. R 上下及左右龍骨坑孔位置,

再將皺紋膠紙小心分二段貼在 100CM新買龍骨上,

再去配門匙店鋪,安素苗認位置,(初型)先作鑽細孔2mm-2.5mm

FORM M3 2.7mm開坑(雅)起絲,给所有M3收瓦螺絲用。

但我感覺,未必我想像中簡單,應該會遇上多從困難。

包括曰後的特長中軸加長及改装

而且中軸太長,超過14吋,有可能高速運轉下出現離心力。

可能係有必要補救,這是曰後的事

樓主| cs1 發表於 2020-5-4 00:07:48 | 只看該作者

我暫時了解龍骨M3螺絲瓦位是2.7mm,

但鑽孔實制上應該2mm?2.3mm定係2.5mm才合用呢?

因為開瓦坑紋起絲,是否應該留有適中位置不大不小才可穿出坑絞?

否則螺絲跟本收不緊,如果開坑孔太細又引至開坑箭咀磨損高熱。
 樓主| cs1 發表於 2020-5-4 00:20:50 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

借圖,剛剛爬文有勇冇謀師兄作品,這萬向中軸CC01配件,

以經有一套,但可能要改用銅支加長。

備日後改放上長陣車架使用的。
snowsenki 發表於 2020-5-4 14:31:37 | 只看該作者

樓主| cs1 發表於 2020-5-4 18:23:44 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖
    請問這小型車床可夠用嗎?

但只能夠作 3mm 用途,重量只有3.5KG. 另坐架夾器約0.7KG.

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

樓主| cs1 發表於 2020-5-4 18:32:47 | 只看該作者

另外買咗二套M3, 2.5mm六角柄頭絲攻 (機用鑽頭)
asada hex shaft tap m3

Made in JP.
 樓主| cs1 發表於 2020-5-4 18:35:31 | 只看該作者
snowsenki 發表於 2020-5-4 14:31
可以用呢隻ABC HOBBY嘅噴油膠紙,幾好用

謝謝師兄提供資料

KWS 有售嗎?
snowsenki 發表於 2020-5-4 19:11:12 來自手機 | 只看該作者
唔知~我日本買架~有多!
 樓主| cs1 發表於 2020-5-4 22:18:32 | 只看該作者

。。。。

What are spiral point taps?

https://www.youtube.com/watch?v=o_jkhXk6Ghc
 樓主| cs1 發表於 2020-5-4 22:28:56 | 只看該作者
 樓主| cs1 發表於 2020-5-31 12:34:15 | 只看該作者

American Trucks in Europe with open pipes sound, by day & night

https://www.youtube.com/watch?v=KbMXuitVEJ8