RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4409|回復: 11
收起左側

準備開箱! RobomasterEP!

樓主| AMAT 發表於 2020-3-30 17:52:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

啱啱從代理手上,借咗呢部RobomasterEP。
嚟緊會做個開箱同組裝拍下片,但因為時間有限,車場又封晒,所以冇得出街試,可能只係可以係走廊試下,又或者係屋企。
聽代理講,佢地宜家搞緊場地,嚟緊會有中學嘅學界比賽,亦都會有公開組比賽,希望係疫情過後可以進行。
呢部機會比S1貴,但擴充性高好多,要嗱嗱聲開箱同砌嚟睇下。
我架S1終於都有伴玩同有機會玩下比賽喇~到時組返隊工房隊先~
 樓主| AMAT 發表於 2020-3-30 18:26:56 | 顯示全部樓層
嚟緊香港場比賽點玩法,可以睇呢個VIDEO

vs6aa 發表於 2020-4-1 03:52:41 | 顯示全部樓層
ROVER123 發表於 2020-4-1 11:49:17 | 顯示全部樓層
哈!咁似世界機器人大賽既!唯一冇挎欄果PART呀!如果有角力對抗就VERY GOOD 喇!
 樓主| AMAT 發表於 2020-4-8 22:09:14 | 顯示全部樓層

睇片~
 樓主| AMAT 發表於 2020-4-8 22:16:49 | 顯示全部樓層
ROVER123 發表於 2020-4-1 11:49
哈!咁似世界機器人大賽既!唯一冇挎欄果PART呀!如果有角力對抗就VERY GOOD 喇! ...

咪兩隊互射~
ROVER123 發表於 2020-4-9 12:41:29 | 顯示全部樓層

..well, 真係好似一般半成品模型咁,連輪軚都要自己痴...支拑做得最好!夠力重心好!唯一DJI佢冇將慢車速微動力配合!把原有快動作反應保留係一大錯配!
ROVER123 發表於 2020-4-9 12:49:31 | 顯示全部樓層

...呢種玩法欠多完化!好快會覺得悶而冷淡呢...應多加入更多不同原素、有思考啟發性遊戲去推動,先有更進一步商機!
 樓主| AMAT 發表於 2020-5-1 12:33:57 | 顯示全部樓層
ROVER123 發表於 2020-4-9 12:49
...呢種玩法欠多完化!好快會覺得悶而冷淡呢...應多加入更多不同原素、有思考啟發性遊戲去推動,先有更 ...

當然唔係啦。

個比賽唔係得一架車,理論上係三架車配一架無人機DRONE。
每部機都有自己職責同用途。
仲有部份比賽功能係要寫PROGRAM,唔係用晒REMOTE可以做。
嘅要講求遙控功力,亦要學寫PROGRAM。

其實係大學賽嘅機甲大師簡化版。
ROVER123 發表於 2020-5-1 18:29:04 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-5-1 12:33
當然唔係啦。

個比賽唔係得一架車,理論上係三架車配一架無人機DRONE。

..唔...咁就有趣D!但唯一不能大眾化!為STEM學子而設!但作為DJI商家就銷售面窄了!
 樓主| AMAT 發表於 2020-5-3 18:55:32 | 顯示全部樓層
ROVER123 發表於 2020-5-1 18:29
..唔...咁就有趣D!但唯一不能大眾化!為STEM學子而設!但作為DJI商家就銷售面窄了!
...

基本上由中學到大學都啱用。

佢宜家主力都唔係SELL俾啲普通人,多數係賣俾學校。
啲學校每間買三架,有一百間學校買都唔錯啦~

當然,一般人玩買架S1都夠,兩架對戰都幾過癮O架~
ROVER123 發表於 2020-5-3 19:38:05 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-5-3 18:55
基本上由中學到大學都啱用。

佢宜家主力都唔係SELL俾啲普通人,多數係賣俾學校。

..如果真的各學院都買番幾部就好利害了!全世界有1/100 買DJI一定生產唔切添!