RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9934|回復: 21
收起左側

Infinity IF15

樓主| ernestf 發表於 2020-4-23 18:17:21 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新加坡車場關閉。手痕入手 IF15
wa1006 發表於 2020-4-24 09:01:36 來自手機 | 顯示全部樓層
幾$?
 樓主| ernestf 發表於 2020-4-24 11:26:32 來自手機 | 顯示全部樓層
係新加坡代理買, 唔清楚香港賣幾錢
jerry501 發表於 2020-6-5 12:05:01 | 顯示全部樓層
香港好似得1間2間模型鋪先有infinity既零件買官網仲要好多零件都冇貨
 樓主| ernestf 發表於 2020-6-27 09:52:00 來自手機 | 顯示全部樓層
終於有時閒開波
零件倍整理清楚
一個袋子用完就下一侗
頭牙差入面係膠齒輪 要輕輕用力刀同沙紙清理一下水口
尾用金屬齒輪
 樓主| ernestf 發表於 2020-7-1 12:13:26 來自手機 | 顯示全部樓層
之後幾個Step都冇乜問題
頊差速左右耍加1-2片0.1mm墊片先套入bearing 以減少波箱虛位
 樓主| ernestf 發表於 2020-7-2 08:37:03 來自手機 | 顯示全部樓層
跟著組裝二樓板
油門servo一定要用Low profile
我用Power HD S15
轉向servo 可以用standard size
我用咗sanwa PGS-CL2 Low profile
用Low profile servo 可以裝上AMB 接收座
說明書有少少唔清楚
轉向servo 左邊耳仔係收係servo mount 前方 而右邊耳仔係收係servo mount 後方
左邊同右邊耳仔加入spacer / 減少spacer 係用嚟調校轉向連桿唔好嚡到二樓板
慢慢試
 樓主| ernestf 發表於 2020-7-4 11:46:12 來自手機 | 顯示全部樓層
跟著D 步驟冇乜問題
都係直砌
零件Fit位
合金件都造得靚
 樓主| ernestf 發表於 2020-7-5 22:56:13 來自手機 | 顯示全部樓層
覺得尾肶有D偏軟
treasurekapo 發表於 2020-7-6 21:27:24 | 顯示全部樓層
點解前面唔係用單向會有咁大個差速呢種設計
 樓主| ernestf 發表於 2020-7-7 08:50:45 來自手機 | 顯示全部樓層
前面原裝係牙差 可以換optional 限滑單向 我會先試牙差
treasurekapo 發表於 2020-7-7 14:42:24 | 顯示全部樓層
ernestf 發表於 2020-7-7 08:50
前面原裝係牙差 可以換optional 限滑單向 我會先試牙差

完來係咁
 樓主| ernestf 發表於 2020-7-12 09:22:30 來自手機 | 顯示全部樓層
尾擔直砌
油壓用500cts 油
車架大致搞掂
下一步set throttle link 同噴殼
 樓主| ernestf 發表於 2020-7-12 17:08:44 來自手機 | 顯示全部樓層
Infinity 有跟一包spare 零件 同一包setting 零件
裝上matrix hammer 車殼
要Cut走少少bumper
亦加上第五支殻柱補強車頭蓋位置
HansLin1988 發表於 2022-2-10 23:08:21 | 顯示全部樓層
你好 請問這組車架有需要安裝電池的開關嗎?
謝謝
 樓主| ernestf 發表於 2022-2-11 12:52:04 來自手機 | 顯示全部樓層
你好 我冇裝開關 玩車時 接收電直入接收機
LeoChan 發表於 2022-2-12 00:21:51 | 顯示全部樓層
Good !
HansLin1988 發表於 2022-2-12 23:51:11 | 顯示全部樓層
ernestf 發表於 2022-2-11 12:52
你好 我冇裝開關 玩車時 接收電直入接收機

你好 請問是在接收器設定嗎?
謝謝
 樓主| ernestf 發表於 2022-2-14 11:51:55 來自手機 | 顯示全部樓層
無開關
玩車時 接收電(紅圈)電缐直入 接收機BEC 延長缐 (藍圈)
無需更改接收機設定
HansLin1988 發表於 2022-2-17 00:06:33 | 顯示全部樓層
ernestf 發表於 2022-2-14 11:51
無開關
玩車時 接收電(紅圈)電缐直入 接收機BEC 延長缐 (藍圈)
無需更改接收機設定 ...

你好
謝謝你耐心的解釋 另外想請教一下有關避震器和差速器的問題
你建議使用多少號的避震器油和差速器呢?
謝謝