RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3599|回復: 6
收起左側

[技術問題] 请问TRF420应该用多少T摩打齒?

樓主| athlui 發表於 2020-5-12 22:16:33 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
请问TRF420, 用HobbyKing xr10 pro 160A电变及13.5T 摩打, 116T spur, 应该用多少T摩打齒?
chacha 發表於 2020-5-13 12:16:55 來自手機 | 顯示全部樓層
說明書有講用30齒
AMAT 發表於 2020-5-13 19:24:22 | 顯示全部樓層
13.5摩打行116T大牙實在係過大。

通常13.5行TURBO係行4.5~6.0咁上下齒比。
如果係BLINKY就3.5齒比。

你用原裝果隻係搭唔到。出去買返啲100T大齒嚟搭啦。
 樓主| athlui 發表於 2020-5-14 20:19:22 來自手機 | 顯示全部樓層
這樣要36+T了, 会不会太大了?
pecky38 發表於 2020-5-14 21:48:57 | 顯示全部樓層

如果你跟說明書用 30T pinion,然後改用 100T Spur, 齒比就是 100/30x1.85=6.167。正好起手行 13.5 Turbo。如果去到 ~4.5 齒比,照計就用 41T Pinion。
但是否真的配合到?跟說明書 Page20 睇黎,去到盡 116T Spur + 37T Pinion (遠),最大容度是 153T 總齒數、111T Spur + 29T Pinion (近) , 最小容度是 140T 總齒數。睇黎 100/30 咬唔到!不過說明書睇還睇,要看你隻 motor mount 上去的情況,總有些少出入。

樓主| athlui 發表於 2020-5-15 18:32:55 來自手機 | 顯示全部樓層
Thanks
AMAT 發表於 2020-5-16 02:47:20 | 顯示全部樓層
athlui 發表於 2020-5-14 20:19
這樣要36+T了, 会不会太大了?

唔會。
大把機會用到42/43/44/45

新手用BLINKY好過用TURBO添。