RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Howie
打印 上一主題 下一主題
收起左側

XQ1S 定 Advance S? 定....?

chairmannone 發表於 2020-5-28 14:45:28 | 只看該作者
有時唔係淨係車價問題, 仲有維修費, support, 零件易唔易買, 等等

如果想先上手 XQ1S 係可行, 起碼有乜野可以落油麻地問

如果再上, 不如收架二手既高階車, e.g. T4 19, Xray 全球都有人玩, setting 上網好易搵, 副廠零件又多, 間間舖都會有得賣

[利申: 新手 啱啱由XQ1 轉玩A800, 個感覺係差天共地]

樓主| Howie 發表於 2020-5-28 14:57:11 | 只看該作者
masterlai 發表於 2020-5-28 14:33
是....我的建議是...ADVANCE S之類的便宜車先跑跑撞撞磨練一下玩車技巧及調車技巧
省下來的錢去買些陪你長 ...

原來係咁。我明白你嘅意思。好啦,咁我再諗諗先。唔該曬師兄
wankalok 發表於 2020-5-28 23:19:02 來自手機 | 只看該作者
chairmannone 發表於 2020-5-28 14:45
有時唔係淨係車價問題, 仲有維修費, support, 零件易唔易買, 等等

如果想先上手 XQ1S 係可行, 起碼有乜野 ...

A800 是否很差?定係很好?
chairmannone 發表於 2020-5-29 10:55:20 | 只看該作者
wankalok 發表於 2020-5-28 23:19
A800 是否很差?定係很好?

好到喊
wankalok 發表於 2020-5-29 11:02:43 來自手機 | 只看該作者
chairmannone 發表於 2020-5-29 10:55
好到喊

可否分享多啲?因為俄仔是設計上與傳統的有好大分別。
chairmannone 發表於 2020-5-29 12:01:53 | 只看該作者
wankalok 發表於 2020-5-29 11:02
可否分享多啲?因為俄仔是設計上與傳統的有好大分別。

只係玩過一兩次, 初步感覺係好"痴"手, 你要轉幾多佢就係幾多, 唔會多唔會少
同埋可以高速入彎, 同一個彎以前如果要拉1/4下brake, 而家只係要輕輕拉一拉.  以前拉一拉嗰啲,而家淨係收油就得.

設計非常巧妙, 所有可能要換既野, 皮帶, 大齒, 差速 等等全部30 秒內可以換哂  (以前換皮帶 大齒 要拆哂二樓板), 避震更加唔駛講, 要硬啲軟啲10秒內搞掂

砌車要好細心, 睇左好多video 先開始砌, 但係所有野係啱啱好, 唔同XQ1 / XQ1S 要用好多時間黎攝虛位

wankalok 發表於 2020-5-29 12:16:44 來自手機 | 只看該作者
chairmannone 發表於 2020-5-29 12:01
只係玩過一兩次, 初步感覺係好"痴"手, 你要轉幾多佢就係幾多, 唔會多唔會少
同埋可以高速入彎, 同一個彎 ...

好吸引!
唔怪得知賣得咁貴。
chairmannone 發表於 2020-5-29 12:31:00 | 只看該作者
wankalok 發表於 2020-5-29 12:16
好吸引!
唔怪得知賣得咁貴。

其實唔係貴, 因為佢係一步到位, 冇乜option 件, 條數喺番度, 同埋設計簡約 (eg. 冇c hub, king pin, etc), 又少膠件, 維修費會慳啲 (以前XQ1 個轉向杯個鏍絲位好快就鬆, 成日要換)
AMAT 發表於 2020-5-29 15:31:20 | 只看該作者
A800係一架貴之餘,仲要經常冇零件嘅車。
同埋架車個油壓唔係一個新手可以咁容易HANDLE嘅嘢。

唔好一步登天得咁大緊要。
AMAT 發表於 2020-5-29 15:33:24 | 只看該作者
其實買車睇自己荷包。鍾意一步到位定係玩住先睇自己能力。

不過個人就極不推介一個新手去玩A800。

chairmannone 發表於 2020-5-29 15:39:25 | 只看該作者
AMAT 發表於 2020-5-29 15:33
其實買車睇自己荷包。鍾意一步到位定係玩住先睇自己能力。

不過個人就極不推介一個新手去玩A800。

呢個係絕對同意
AMAT 發表於 2020-5-29 15:52:47 | 只看該作者
講返ADVANCE S, XQ1S同埋20M問題。

其實呢啲車,新手玩都冇問題。

ADVANCE S同XQ1S係膠波箱係咪代唔襟或易爛呢?唔係,冇呢啲事情。
只係膠波箱因為會比較受熱影響,如果玩太快摩打係唔多適合,21.5~17.5 TURBO,13.5 BLINKY都係可以,再快就要用金屬車架。

好喇,點解話唔好買XQ1S呢買ADVANCE S呢。
跟據返玩嘅經驗,兩架車唔講砌嘅問題,係玩果時XQ1S兩個問題發生,第一個波箱太硬,第二啲臂太軟。
呢啲問題令到XQ1S玩果時個反應好唔線性,係一個五分鐘賽事嚟講,佢係可以頭兩分鐘同尾三分鐘反應唔同晒。
即係話你要HANDLE呔變化之餘,仲要理埋佢車因為熱變軟問題。呢個係佢好大致命傷嚟。
反而ADVANCE S就冇呢個問題,車架就係軟,入灣易,新手易HANDLE。
總冇理由叫人買架XQ1S新車,換晒佢地做最新果隻硬臂,果到唔少錢,原本果啲掉咗佢咩。
咁係呢個情況吓,似乎買ADVANCE S較合理。

所以我先話買ADVANCE S。

至於20M,1900樓下呢個價位,有三千蚊車配置,有咩唔好?
架車又唔係唔好行(唔計MODIFIED),咁俾多小小買20M,我覺得抵。
更重要一點,中置車其實比後置車更加易HANDLE,新手玩更加適合。
 樓主| Howie 發表於 2020-5-30 00:14:00 來自手機 | 只看該作者
我最後買咗部Advance S! 多謝咁多位師兄嘅意見
AMAT 發表於 2020-5-30 14:14:26 | 只看該作者
Howie 發表於 2020-5-30 00:14
我最後買咗部Advance S! 多謝咁多位師兄嘅意見

砌時小心留意,螺絲要避免太大力扭。
同埋前後波箱軟身,扭時要避免波箱扭曲。
 樓主| Howie 發表於 2020-5-31 01:20:12 來自手機 | 只看該作者
AMAT 發表於 2020-5-30 14:14
砌時小心留意,螺絲要避免太大力扭。
同埋前後波箱軟身,扭時要避免波箱扭曲。
...

多謝師兄提醒,我都發覺有啲位係扭唔實,我都唔係好大力扭。咁呢啲位點算好?會唔會玩玩下飛出黎? 我有落咗啲thread lock adhesive
AMAT 發表於 2020-5-31 01:21:40 | 只看該作者
Howie 發表於 2020-5-31 01:20
多謝師兄提醒,我都發覺有啲位係扭唔實,我都唔係好大力扭。咁呢啲位點算好?會唔會玩玩下飛出黎? 我有 ...

咩位扭唔實

AMAT 發表於 2020-5-31 01:22:31 | 只看該作者
Howie 發表於 2020-5-31 01:20
多謝師兄提醒,我都發覺有啲位係扭唔實,我都唔係好大力扭。咁呢啲位點算好?會唔會玩玩下飛出黎? 我有 ...

3RACING其實有FB GROUP。
有問題可以係果到問,佢地老闆會直接答你。
https://www.facebook.com/groups/513506615783475
 樓主| Howie 發表於 2020-5-31 01:25:51 來自手機 | 只看該作者
AMAT 發表於 2020-5-31 01:22
3RACING其實有FB GROUP。
有問題可以係果到問,佢地老闆會直接答你。
https://www.facebook.com/groups/5 ...

唔該師兄。
有幾粒上底版嘅螺絲,一兩個波頭位。
 樓主| Howie 發表於 2020-5-31 01:27:14 來自手機 | 只看該作者
仲有呢支stabilizer 有無裝啱?
wankalok 發表於 2020-5-31 16:07:25 來自手機 | 只看該作者
Howie 發表於 2020-5-31 01:27
仲有呢支stabilizer 有無裝啱?

呢幅相好難睇,裝得啱唔啱係睇兩邊對唔對稱,同埋左右兩邊上落幅度是否相同,並且是否活動暢順: