RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9125|回復: 42
打印 上一主題 下一主題
收起左側

XQ1S 定 Advance S? 定....?

樓主| Howie 發表於 2020-5-26 02:15:46 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
開始咗玩咗部tt02幾個月,想試玩皮帶推動,所以就留意到呢兩部車。價錢唔係差好多,想睇下師兄你地有咩意見。另外兩部都係叫做好啲嘅入門車,咁其實我應唔應該上一啲中級嘅車(好似2k18之類)?
kenchu2812 發表於 2020-5-26 08:59:52 來自手機 | 只看該作者
一步到位就可以考慮2K18那些,性價比算好高了。入門皮帶車,混炭件為主,其他師兄都係話要比較高既技巧去安裝
 樓主| Howie 發表於 2020-5-26 10:33:54 來自手機 | 只看該作者
明白,唔該你師兄。 我見唔係好多地方有貨
hing830 發表於 2020-5-26 14:07:41 | 只看該作者
2018只有11樓有一盒,其它店唔覺有,也可以20M,都係全金件,炭板
 樓主| Howie 發表於 2020-5-26 14:33:24 來自手機 | 只看該作者
11樓係邊間模型店?
wankalok 發表於 2020-5-26 16:18:31 來自手機 | 只看該作者
Howie 發表於 2020-5-26 14:33
11樓係邊間模型店?

也10分建議你一步到位。買部齊晒件,唔使再嘥錢
 樓主| Howie 發表於 2020-5-26 16:37:55 來自手機 | 只看該作者
唔該曬師兄!
 樓主| Howie 發表於 2020-5-26 16:45:19 來自手機 | 只看該作者
其實另外想問下,各位師兄如果之前都有玩過呢啲中級車玩左幾耐先會再上d高級嘅車?
kenchu2812 發表於 2020-5-26 17:47:05 來自手機 | 只看該作者
沒有一定的,看你個人,其實3Racing 2k18 或者M20都可以算係中高級車了
 樓主| Howie 發表於 2020-5-26 20:03:04 來自手機 | 只看該作者
明白。咁Xpress 有邊架係同2k18係同級?
wankalok 發表於 2020-5-26 20:22:34 來自手機 | 只看該作者
Howie 發表於 2020-5-26 20:03
明白。咁Xpress 有邊架係同2k18係同級?

Xpress 有好車,XQ10 性價比強。
我自己玩Xray。
 樓主| Howie 發表於 2020-5-26 20:58:24 來自手機 | 只看該作者
wankalok 發表於 2020-5-26 20:22
Xpress 有好車,XQ10 性價比強。
我自己玩Xray。

XQ10貴成千蚊
 樓主| Howie 發表於 2020-5-26 21:09:32 | 只看該作者
都係部2k18抵玩啲

咁師兄你地有無玩開M車?M車有啲咩吸引?
AMAT 發表於 2020-5-26 21:11:26 | 只看該作者
如果論ADVANCE S同XQ1S,邊一架走出嚟會更好走,一定係ADVANCE S,唔鬼,穩定。
但如果論組裝時需要技巧度,一定係XQ1S,比較易同好砌。

但果有多幾百蚊買一架車,咁買20M。

XQ10成三千蚊銀(RCMART價),同20M千九銀(RCMART價)。
兩架車都係頂級,可能20M仲好啲。
行出嚟兩架都好行,唔會有一千元差距分別。

咁梗係買20M啦。
 樓主| Howie 發表於 2020-5-26 21:37:22 來自手機 | 只看該作者
AMAT 發表於 2020-5-26 21:11
如果論ADVANCE S同XQ1S,邊一架走出嚟會更好走,一定係ADVANCE S,唔鬼,穩定。
但如果論組裝時需要技巧度 ...

明白,咁我想問如果我玩20M, 我現有嘅摩打,電變,servo,同電可唔可以轉過去?

摩打:onisuki 13.5T 無刷 3200kv
電變: HobbyWing 60A
Servo: power HD R12
電: Onisuki 4000mah Lipo 7.4v
AMAT 發表於 2020-5-26 22:51:35 | 只看該作者
Howie 發表於 2020-5-26 21:37
明白,咁我想問如果我玩20M, 我現有嘅摩打,電變,servo,同電可唔可以轉過去?

摩打:onisuki 13.5T 無 ...

Why not?
冇乜特別都係TOURING唔會轉唔到。
 樓主| Howie 發表於 2020-5-26 23:25:55 來自手機 | 只看該作者
AMAT 發表於 2020-5-26 22:51
Why not?
冇乜特別都係TOURING唔會轉唔到。

唔該師兄。新仔乜都唔識,成日問埋啲on9問題,請見諒
masterlai 發表於 2020-5-28 11:32:53 | 只看該作者
從TT02轉競速戰場  
我建議第一台車就XQ1S或ADVANCE S先   
原因是TT02與競速車的車性差距很大  
即使您一步到位T4 20'ˊ之類的車
在組裝、設定皆未有經驗的情況下
您也不容易發覺與XQ1S在車性上有多大差別...
但是撞壞保養的金額差異倒是很有感....
 樓主| Howie 發表於 2020-5-28 14:08:31 | 只看該作者
masterlai 發表於 2020-5-28 11:32
從TT02轉競速戰場  
我建議第一台車就XQ1S或ADVANCE S先   
原因是TT02與競速車的車性差距很大  

哦,咁即係連Advance 20M 都唔洗諗?
masterlai 發表於 2020-5-28 14:33:29 | 只看該作者
Howie 發表於 2020-5-28 14:08
哦,咁即係連Advance 20M 都唔洗諗?

是....我的建議是...ADVANCE S之類的便宜車先跑跑撞撞磨練一下玩車技巧及調車技巧
省下來的錢去買些陪你長久的調整工具(調車組、車高尺、DS尺)
與備料(練習胎、擺臂、大齒等)    會比一開始買台高級車更實際的...
畢竟3R和XPRESS也是老經驗了..所謂的"低階車"僅是用料較差壓低價格
整體設計和單圈成績比起高階品牌並不會遜色到哪的...
有一定實力後   20M/XQ10/T4/BD10隨你選了
我個人的經驗,香港中高階車與XRAY這些舶來品
性能上的差異倒沒有價格上的差異來得大...