RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4858|回復: 11
收起左側

摩打同Gear Ratio嘅關系

樓主| Howie 發表於 2020-5-27 02:31:53 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
唔係好明,有睇過啲youtube video, 但唔見有人講,想問唔同摩打嘅性能(例如4.5T或13.5T等等) 有無需要配合Gear Ratio?

好似如果我去JV放車,我用4.5T摩打,咁我有無需要換個大啲嘅pinion gear? 又或者去油嘛地個場我用13.5T,有無需要換返個細啲嘅pinion gear?

如果我用個13.5T嘅摩打配個大啲嘅pinion gear,同我用一個4.5T嘅摩打同細啲嘅pinion gear有無分別?有無師兄可以幫到我?

因為唔係成日有機會放車/試車,惟有睇下youtube,爬下文,做下功課
kenchu2812 發表於 2020-5-27 09:59:42 來自手機 | 顯示全部樓層
正常摩打說明書,有寫咩場地用什麼齒比,當然都可以問係過個場玩開既師兄有咩建議
masterlai 發表於 2020-5-27 10:18:57 | 顯示全部樓層

摩打同Gear Ratio的關係需考慮參數很多  
尚得考慮進角、強弱磁、TURBO有無、膠胎/海綿胎(輪徑大小差異)、電池放電能力、
電變電流、以及車架設計(重拖OR輕拖)
以膠胎不開TURBO來說  
我個人習慣   
4.5T   8.7到10
5.5T   8.5到9.5
6.5T   7.5到8.5  
8.5T   6.5到8
10.5T  6.5到7.5
13.5T  弱磁5.5到6.5   強磁3.8-5.5
17.5~21.5  大部分用在12仔或F1   不列入表
以上用在玻纖/碳纖底盤TC競速車
若為膠底競速車,因車身重一些,建議數值再高一些...

chairmannone 發表於 2020-5-27 11:58:07 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2020-5-27 10:18
尚得考慮進角、強弱磁、TURBO有無、膠胎/海綿胎(輪徑大小差異)、 ...

師兄都好保守下, 仲保守過說明書既設定
masterlai 發表於 2020-5-27 14:07:07 | 顯示全部樓層
chairmannone 發表於 2020-5-27 11:58
師兄都好保守下, 仲保守過說明書既設定

未搭配完善的齒比很傷電池
在不知道自己的電裝有多少能耐前
個人認為還是保守點好
不足之處可以加TURBO補足

以TC而言  一般來說我只用三種規格的馬達來對應賽道
4.5 高速賽道
8.5 中高速混合賽道
13.5 低速技術型賽道

若是DD車
3.5   高速賽道(1S)
10.5 高速賽道(2S)
13.5 中高速混合賽道(2S)
17.5/21.5  低速技術型賽道(2S)
 樓主| Howie 發表於 2020-5-27 14:43:35 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2020-5-27 10:18
尚得考慮進角、強弱磁、TURBO有無、膠胎/海綿胎(輪徑大小差異)、 ...

唔該曬師兄。咁者係如果我用啲高T嘅摩打,咁齒輪ratio就要教返個加top speed嘅gear組合,低T嘅就加Torque嘅組合?
個gear ratio條數係咪咁計:

(Spur Gear/Pinion) x Internal Gear Ratio = Final Gear Ratio

咁我想問有無啲pinion同spur嘅組合可以介紹?另外高pitch齒輪同低pitch齒輪主要分別係咩?

AMAT 發表於 2020-5-27 15:06:07 | 顯示全部樓層
Howie 發表於 2020-5-27 14:43
唔該曬師兄。咁者係如果我用啲高T嘅摩打,咁齒輪ratio就要教返個加top speed嘅gear組合,低T嘅就加Torque ...

配搭是需要自己掌握,因為每架車可以用到嘅大細都唔同。

自己計一計條數再去考慮。

64PITCH同48PITCH分別係柔順度同加速感。

masterlai 發表於 2020-5-27 16:58:13 | 顯示全部樓層
Howie 發表於 2020-5-27 14:43
唔該曬師兄。咁者係如果我用啲高T嘅摩打,咁齒輪ratio就要教返個加top speed嘅gear組合,低T嘅就加Torque ...

以電房來說  終傳比計算就是大齒齒數 / 馬達齒齒數 X 減速比  
電房的減速比多半在1.9到2上下   

現今馬達技術比起十幾年前我剛玩時進步不少   
KV值多半超過你的需求
以好盈DANDIT 4.5T 8100KV而言  
搭配胎徑61mm  8.4V鋰電   終傳比8.5  
這台車的理論極速是130KM左右  這還尚未開T
就您跑的場地...有哪一個直線道可以拉到130KM呢?
所以我個人的齒比調整方式,
是以馬達可以全數發揮KV值,大直線減速前剛好可達極速為優先

如果該場地平均車速是45KM左右
那麼我第一個考慮的並不是齒比,而是4.5T馬達適不適合這個場地...
4.5T憋屈的跑  不見得會比13.5T盡全力跑還要快的   

另外在48與64PITCH選擇上  
我的神經比較大條  我個人感覺不出滑順度的差別
但64P的齒牙小  很明顯讓同一台車在齒比的選擇範圍上更廣
48P則是勝在耐久與強度上..
 樓主| Howie 發表於 2020-5-27 21:50:49 | 顯示全部樓層
唔該幾位師兄!學到野
AMAT 發表於 2020-5-28 01:14:50 | 顯示全部樓層
48PITCH同64PITCH行出嚟,64PITCH係較線性,因為齒數密。

等同於1024同2048級分別,自然係2048會較順滑。
chairmannone 發表於 2020-5-28 09:28:29 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2020-5-27 16:58
以電房來說  終傳比計算就是大齒齒數 / 馬達齒齒數 X 減速比  
電房的減速比多半在1.9到2上下   

唔係太明師兄點計到130km極速

8100kv * 8.4V = 68040 rpm

68040 rpm / 8.5 = 8005 wheel turn / minute

8005 * 61mm diametmer wheel * 3.14 = 1533278 mm per minute = 92 km/h

仲未計通常舊電好快就會Voltage drop
masterlai 發表於 2020-5-28 10:04:24 | 顯示全部樓層
chairmannone 發表於 2020-5-28 09:28
唔係太明師兄點計到130km極速

8100kv * 8.4V = 68040 rpm

您是對的...
算出來是91.7KM左右  老了...腦筋糊塗了  
我個人的習慣是看單圈速度來調齒比  
大齒先不動...馬達齒優先調整
先以個人經驗抓一個大概齒比(或以說明書推薦齒比為準)  
跑十圈抓出均速   然後馬達齒先加重1齒  再跑十圈  看變快還是慢
如果是變快,就進一步往上加重...如變慢,就減齒...
直到圈速穩定後   大致上就是適合的齒比....如果要開T  
則會以這個齒比去斟酌扣掉2-3齒給電裝喘息空間...