RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3233|回復: 8
收起左側

引擎和油度數關係

樓主| pdaman 發表於 2020-6-5 23:51:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想請教一下,最近係朋友到買了一部12偈全新舊偈,即係全新但放左好耐,好簡單溫左兩缸油,但發覺慢速都已經好猛好高音但不算高轉,但溫度已經去到120度,重未落地,我係用25度油同7度火咀,跟著換左用16度油就好似正常啲溫度約7-80,未落地計,其實係唔係部偈唔可以用25度油呢?我都有玩過其他機但冇呢個問題。部偈係Sirio Evo III 5port.
masterlai 發表於 2020-6-8 09:47:37 | 顯示全部樓層
墊片檢查一下...
將壓縮比降低試試..
garywong5368 發表於 2020-6-8 11:38:06 | 顯示全部樓層
25度油存放了多久?
Kenny29 發表於 2020-6-8 12:17:44 | 顯示全部樓層
12級機應該係用16%油比較適合
Engine Size and Nitro Fuel Percentages
Keep in mind that the Nitro RC engine size does matter when deciding what percentage of nitro to go with.

emax430 發表於 2020-6-8 19:12:50 來自手機 | 顯示全部樓層
當你轉用唔同度數的甲醇燃油,高速油針,低速油針和怠速鑼絲照計都應該要再次微調。
rave1010hk 發表於 2020-6-9 23:23:23 | 顯示全部樓層
.12機用25%油時,應該加 0.1 - 0.15 mm 盤頂介子,延後點火時間及缸壓。
 樓主| pdaman 發表於 2020-6-10 12:09:35 | 顯示全部樓層
上網睇,基本上12機manual都建議用16%油, 21先用25油,所以先有個想法如果用25油係唔係要改啲野?
 樓主| pdaman 發表於 2020-6-10 12:10:42 | 顯示全部樓層
garywong5368 發表於 2020-6-8 11:38
25度油存放了多久?

新買的
 樓主| pdaman 發表於 2020-6-10 12:12:36 | 顯示全部樓層
rave1010hk 發表於 2020-6-9 23:23
.12機用25%油時,應該加 0.1 - 0.15 mm 盤頂介子,延後點火時間及缸壓。

明白