RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Echan23
收起左側

[選擇建議] 買新車幾問~~

AMAT 發表於 2020-8-7 21:14:05 | 顯示全部樓層
Echan23 發表於 2020-8-7 19:30
一比油~好刺耳d聲,我又覺得似滑啞甘既聲。我都唔知點解甘刺耳。使唔使落咩油定點。暈低 ...

一係過緊,一係過鬆。
估計應該係過緊。
 樓主| Echan23 發表於 2020-8-7 22:08:59 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-8-7 21:14
一係過緊,一係過鬆。
估計應該係過緊。

條皮帶? 我以為係PULLY同摩打個齒唔岩KEY tim.....咁我可以點做
 樓主| Echan23 發表於 2020-8-7 22:13:25 | 顯示全部樓層

因為就甘轉個轆, 兩個齒輪好似去到某d位會磨得勁d, 某d位又鬆d, 好唔一致果360度轉一圈都不過睇真d唔係磨得勁, 係滑緊啞, 所以一磨既時候就好有齒感
貴姓黃生 發表於 2020-8-8 07:04:10 | 顯示全部樓層
Echan23 發表於 2020-8-7 19:30
一比油~好刺耳d聲,我又覺得似滑啞甘既聲。我都唔知點解甘刺耳。使唔使落咩油定點。暈低 ...

可能摩打齒同中齒過緊,係摩打齒同中齒間放張紙再上緊摩打螺絲
 樓主| Echan23 發表於 2020-8-8 08:09:14 來自手機 | 顯示全部樓層
了解~~另外我發覺摩打條3色線好長==你地燒落去之前係咪會剪短d其實?
emax430 發表於 2020-8-8 11:03:12 來自手機 | 顯示全部樓層
Echan23 發表於 2020-8-8 08:09
了解~~另外我發覺摩打條3色線好長==你地燒落去之前係咪會剪短d其實?

最好暫時唔好剪短,可以用索帶綁好。玩熟架車才剪都未遲。
 樓主| Echan23 發表於 2020-8-8 12:14:31 來自手機 | 顯示全部樓層
emax430 發表於 2020-8-8 11:03
最好暫時唔好剪短,可以用索帶綁好。玩熟架車才剪都未遲。

好~~~
 樓主| Echan23 發表於 2020-8-8 18:27:38 來自手機 | 顯示全部樓層

我點先知前轆直唔直?後面睇我又好似覺得有d\ /上面睇就/ \
 樓主| Echan23 發表於 2020-8-9 00:27:11 | 顯示全部樓層

岩岩試完車, 都有D小問題

1. 對RUSH 40X既軑, 一起步, 後轆會空轉甩甩地尾先行, 都唔可以話完全直啦所以行出黎
2. 一轉灣又係好唔咬地, 有時360度轉~唔知係咪對軑玩過10次8次TT02無落軑水, 因為TT02可能慢, 行出黎覺得好咬地根本
3. 頭轆好似唔直, 後面睇我又好似覺得有d\ /上面睇就/ \, 搞個CAMBER上下都搞過, 不過用眼睇點都睇唔到直唔直
gos 發表於 2020-8-9 18:13:39 來自手機 | 顯示全部樓層
宜家仲有車場可供試車?
masterlai 發表於 2020-8-10 10:18:40 | 顯示全部樓層
Echan23 發表於 2020-8-9 00:27
岩岩試完車, 都有D小問題

1. 對RUSH 40X既軑, 一起步, 後轆會空轉甩甩地尾先行, 都唔可以話完全直啦所以行 ...

去買個調車組先  暫時預算不高就3R或YEAH RACING先擋擋   也堪用了
1/10的TOE和CAMBER很少超過3度的數字   
你用目測是很難看得準的....
DS和車高是一定要設的,這是影響車輛過彎調性最大的兩個設定
不過硬地車DS比較少見負值  若有車高尺,放在水平面如玻璃也勉強可以量測...
不是非得要DS尺不可。

樓主| Echan23 發表於 2020-8-10 11:04:28 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2020-8-10 10:18
去買個調車組先  暫時預算不高就3R或YEAH RACING先擋擋   也堪用了
1/10的TOE和CAMBER很少超過3度的數字  ...

岩岩落左單,未比錢~不過3合1果D得唔得? 度個底, 高, 同TOE
 樓主| Echan23 發表於 2020-8-10 11:05:13 | 顯示全部樓層
貴姓黃生 發表於 2020-8-8 07:04
可能摩打齒同中齒過緊,係摩打齒同中齒間放張紙再上緊摩打螺絲

呢招WORK, 琴日試左, 搞掂了
masterlai 發表於 2020-8-10 11:26:39 | 顯示全部樓層
Echan23 發表於 2020-8-10 11:04
岩岩落左單,未比錢~不過3合1果D得唔得? 度個底, 高, 同TOE

不知道你說的3 IN 1是啥  
我指的是這個喔
Yeah-Racing-1-10-Scale-On-Road-Setup-Station-DriftMission-Toe_in1.jpg

DS量測尺 一般是用這種

這是車高尺
下載 (1).jpg

至少丈量工具買齊了再來談調車才有意義..
 樓主| Echan23 發表於 2020-8-10 21:19:35 來自手機 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2020-8-10 11:26
不知道你說的3 IN 1是啥  
我指的是這個喔

DS量測尺係有咩用?
masterlai 發表於 2020-8-11 09:14:54 | 顯示全部樓層
Echan23 發表於 2020-8-10 21:19
DS量測尺係有咩用?

太複雜的東西我就不打字了
https://www.moz8.com/thread-38733-1-1.html  
這篇文章仔細看完   有問題再來發問吧