RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Echan23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[選擇建議] 買新車幾問~~

rk2 發表於 2020-7-27 16:04:05 | 只看該作者
32,48,64 是粗/幼牙之分,數字越大,牙越幼。牙越幼,行走更順滑。
齒比是輪子轉了一圈,相當於摩打轉多少圈。4.5 即是摩打轉了4.5 圈,才推動輸子轉一圈。同一設備下,數字越大,代表架車越慢。數字越細,代表架車越快。
 樓主| Echan23 發表於 2020-7-27 18:09:43 | 只看該作者
rk2 發表於 2020-7-27 16:04
32,48,64 是粗/幼牙之分,數字越大,牙越幼。牙越幼,行走更順滑。
齒比是輪子轉了一圈,相當於摩打轉多 ...

真係好多原理同學問係入面。咁我點樣叫做買到4.5T既齒比, 即係我要買D乜野返黎我大果個齒好似寫114T
AMAT 發表於 2020-7-27 18:26:25 | 只看該作者
Echan23 發表於 2020-7-27 18:09
真係好多原理同學問係入面。咁我點樣叫做買到4.5T既齒比, 即係我要買D乜野返黎我大果個齒好似寫114T
...

114T大齒整做唔到4.5。

你去換一隻大齒,要係XRAY三孔果啲,去買時話係XRAY用嘅大減牙,要隻110T。摩打牙你要46T同49T各一。

先試用46T,覺得操控到再換49T。

46T係4.54比
49T係4.27比
 樓主| Echan23 發表於 2020-7-27 21:02:20 | 只看該作者
AMAT 發表於 2020-7-27 18:26

你去換一隻大齒,要係XRAY三孔果啲,去買時話係XRAY用嘅大減牙,要隻110T。摩打 ...

咁大劑果114T都搞左好耐先裝到入去咁都要換啦~無計, 去買~~
 樓主| Echan23 發表於 2020-7-27 21:03:11 | 只看該作者
咁如果變左4 - 4.5會快D,咁3 RACING做咩唔原裝就比110T?
 樓主| Echan23 發表於 2020-7-27 21:37:05 來自手機 | 只看該作者

你去換一隻大齒,要係XRAY三孔果啲,去買時話係XRAY用嘅大減牙,要隻110T。摩打 ...

係咪呢種?
 樓主| Echan23 發表於 2020-7-27 21:38:01 來自手機 | 只看該作者
rk2 發表於 2020-7-27 16:04
齒比是輪子轉了一圈,相當於摩打轉多 ...

甘做咩仲需要d 32同48?唔係越順滑越好咩?
 樓主| Echan23 發表於 2020-7-27 21:50:26 來自手機 | 只看該作者

46T用呢隻得唔得?
AMAT 發表於 2020-7-27 22:39:50 | 只看該作者
32, 48, 64 pitch係指齒輪牙大小,同齒數無關。
數字越細即係齒牙越大。TOURING車多數用48同64 PITCH。

至於我頭先講嘅,係齒數,即係幾多隻牙。

兩件事嚟。

你揀果兩隻牙基本都可以。
AMAT 發表於 2020-7-27 22:42:36 | 只看該作者
齒比除咗影響速度,亦影響扭力。

通常如果摩打扭力係大,我地就會搭細啲齒比。
如果扭力細,就搭返大啲齒比。

有時搭太細,直路尾會快,但起步冇力。
搭太大時,起步快時但直路尾又唔快。
搭太細時亦有機會影響摩打,可能超過其負荷,會燒摩打。

所以係要平衡。
 樓主| Echan23 發表於 2020-7-27 23:40:58 來自手機 | 只看該作者
AMAT 發表於 2020-7-27 22:42
齒比除咗影響速度,亦影響扭力。

通常如果摩打扭力係大,我地就會搭細啲齒比。

明白,呢個就係齒比大細既關係。甘32,48,64講緊大細?甘點解64順滑D, 甘唔順滑既32係幾時用?
rk2 發表於 2020-7-28 09:31:51 | 只看該作者
Echan23 發表於 2020-7-27 23:40
明白,呢個就係齒比大細既關係。甘32,48,64講緊大細?甘點解64順滑D, 甘唔順滑既32係幾時用? ...

相片內,從左到右,藍色齒是1/10 油車的大減牙,中間的是1/12 油車的大減牙,和最右邊是1/10或1/12 電車的大減牙。我估粗牙的其中一個優點是可以承受較大的扭力吧。

樓主| Echan23 發表於 2020-7-28 09:43:54 來自手機 | 只看該作者
甘唔同牌子既摩打~13.5T啦當,駁左電咪又係自己係到轉,點解有d會扭力大d有d細d
rk2 發表於 2020-7-28 10:15:38 | 只看該作者
Echan23 發表於 2020-7-28 09:43
甘唔同牌子既摩打~13.5T啦當,駁左電咪又係自己係到轉,點解有d會扭力大d有d細d ...

不是用了粗牙就會扭力變大,而是粗牙可以承受較大的傳動扭力矣。

樓主| Echan23 發表於 2020-7-28 10:33:19 | 只看該作者
rk2 發表於 2020-7-28 10:15
不是用了粗牙就會扭力變大,而是粗牙可以承受較大的傳動扭力矣。

我又想問下電變果3條ABC直接駁摩打, 黑紅線我就駁落金色焦插既電源接頭就OK? 黑紅線中間有冇D咩要連接? 買配件我諗住買埋如果有
masterlai 發表於 2020-7-28 10:42:29 | 只看該作者
Echan23 發表於 2020-7-28 10:33
我又想問下電變果3條ABC直接駁摩打, 黑紅線我就駁落金色焦插既電源接頭就OK? 黑紅線中間有冇D咩要連接?  ...

部分電變  黑紅線處要焊電容;不焊你的電變會常常過載停擺
以前玩直升機時,黑紅線處我會獨立焊一條JST母頭
方便接收機直接從電池取電  
電池的電經過外掛BEC直接送到接收機(ESC的杜邦接頭內紅線要挑出做絕緣)
這種方法適合ESC的BEC不支援高壓SERVO   
但您又想用高壓SERVO時

另外齒盤的的粗細牙  
我的見解是  

粗牙: 齒比選擇較少(因為齒牙大、齒盤也大)
         較耐用   
         較吵(間隙較大)

細牙: 齒比選擇較多(增減一齒對大小差異不大)
         易掃齒,尤其是撞擊後
         鋪裝路易咬細沙進齒溝
         較安靜   

至於滑順度....說真的,以同一車同一齒比論,48P與64P我是真的玩不出有啥太大差異...
AMAT 發表於 2020-7-28 13:22:34 | 只看該作者
48PITCH同64PITCH唔係扭力分別,係加速度分別。

即係等如你架車4前速同6前速,大家最終都係同一齒比,
咁你4前速每一級個分隔大,自然會覺得加速每一級比較快。
6前速就每一級分隔小,就自然覺得每一級加速感較細,但整體加速感會細緻啲。
AMAT 發表於 2020-7-28 13:24:44 | 只看該作者
Echan23 發表於 2020-7-28 09:43
甘唔同牌子既摩打~13.5T啦當,駁左電咪又係自己係到轉,點解有d會扭力大d有d細d ...

磁力唔同,設計唔同,自然有分別。
 樓主| Echan23 發表於 2020-7-28 16:21:12 來自手機 | 只看該作者
AMAT 發表於 2020-7-28 13:24
磁力唔同,設計唔同,自然有分別。

甘摩打同一個T數黎講邊個牌子係比較快?
pecky38 發表於 2020-7-28 17:44:11 | 只看該作者

就算同一牌子,唔同系列/版本都唔同,睇個 KV 值就知。KV 值就是RPM/V,即是每 1Volt 幾多轉。例如 Hobby Wing 的 V10 G2 5.5T 是 5800kv, Hobby Wing 的 Bandit G2 5.5T 是 6850kv。注意這一般是指不負載的情況。

到真正落場就有負載了,扭力就直接影響加速、剎車,及過灣的表現。就算用同一 T 數的 (例如5.5T),影響扭力的通常有三大因素,1)磁力強弱,2)齒比,3)無刷馬達的可調式 Timing setting。強磁扭力就大啲,又大齒比扭力就大啲 (就好比用低波上斜路),Timing 就影響 KV 同扭力。

總的來說,用咩 T 數馬達,是否強磁,幾多齒比,咩 Timing,都要配合個場地和個人手勢,你不難看到啲師兄部 13.5T (~3000KV) 快過其他的 5.5T (>6000KV)!當然在直路的後段就緊係 KV 大的會快啲!那就要睇個場有啲咩直路了,唔夠扭力就要長啲去加至頂速啦!