RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3927|回復: 7
收起左側

FLYSKY推出三款ADFHS3新接收

樓主| AMAT 發表於 2020-8-16 18:29:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我係工房FB到講到話FLYSKY嚟緊有支新控,FLYSKY同我講應該會有比NB4LITE更大驚喜,俾我睇咗但叫我唔好講出嚟住~
 樓主| AMAT 發表於 2020-8-16 18:36:44 | 顯示全部樓層
不過就想講返佢地啱啱出咗幾隻新接收,兩隻CH同一隻12CH。兩隻CH就一隻係單天線FGr8B,一隻雙天線FTr8B,不過就PL18同NB4都一樣可以用到,單雙天線純粹係角度指向性,對玩車或船嘅朋友分別不大。8CH應該都已經適合貨車,工程車,又或者慢爬車要鎖差速果啲一類用。
至於另一隻就12CH嘅FGr12,就係單天線設計,所以都專係比車用喇。相比起之前另一隻FTr10,CH就多兩個,體積又細好多,如果要玩挖泥車呀,吊雞車呀,消防車呀,巴士,N咁多燈呀要嚟控,又要轉路線牌呀,又開門前門後門,咁就俾晒12個CH你,非常夠用。擺到明係為佢嚟緊果隻工程車用PL18嚟鋪路。

當然,除咗體積唔同,多咗條天線,其中一個最大唔同點係,佢鍾於係用制嚟做BIND喇,唔駛要插果條BINDING線喇!在我個人嚟講,用BINDING線好似安全啲同穩定啲,但對唔少人嚟講,可以按制嚟對又係另一個方便。仲有一個幾重要嘅點..... IPX4! 唔係代表可以浸落水,但至少係可以做到生活防水。

除此之外,呢三款接收都新加入NPA同BVD功能。據FLYSKY講NPA功能係多咗個接口可以設定做iBUS IN/OUT,又或者係SBUS。可以行PWM或PPM,又可以做IBUS HUB等等.....另外BVD就可以係接收到做電嘅檢測,即係就咁伸條線出嚟拮落去電個平衡插到,就可以回傳返支控到睇到排電嘅電壓,唔駛再另外買舊檢測器嚟做。不過呢個啲功能FLYSKY講話十月先會正式發布,暫時會係用唔到。

差啲唔記得講,呢啲接收都係行第三代協議AFHDS3,即係要PL18,NB4或FRM302/301先用到。

三隻接收係FLYSKY淘寶官網有得賣,我都訂咗幾隻返嚟,諗住嚟做下比較,大家有興趣都可以去佢地淘寶官線到訂。
 樓主| AMAT 發表於 2020-8-27 16:33:21 | 顯示全部樓層

pecky38 發表於 2020-8-27 23:49:34 | 顯示全部樓層
 樓主| AMAT 發表於 2020-8-29 17:15:03 | 顯示全部樓層
pecky38 發表於 2020-8-27 23:49
URL error!
Is this the one ?
https://www.youtube.com/watch?v=1-hc8-p8BbM

改返~

pecky38 發表於 2020-8-30 00:17:19 | 顯示全部樓層
請問知唔知一些舊有2A時代的 sensor 例如溫度、轉速等等,是否用得番?
 樓主| AMAT 發表於 2020-8-30 12:54:29 | 顯示全部樓層
pecky38 發表於 2020-8-30 00:17
請問知唔知一些舊有2A時代的 sensor 例如溫度、轉速等等,是否用得番?

2A代啲SENSOR,3代都係全部用到,冇問題。
pecky38 發表於 2020-8-31 18:31:21 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-8-30 12:54
2A代啲SENSOR,3代都係全部用到,冇問題。

太好了!因為 FlySky 價錢比較大眾化,我通常用 FlySky 加齊電及溫度 sensors 黎去海邊玩電船。其他的我都會用電 sensor,例如濕地玩 off-road 用必必好易因為濕水唔響。