RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
收起左側

TC01組裝

alchian 發表於 2020-8-23 15:52:36 來自手機 | 顯示全部樓層

有啲口痕友真係好無聊!
個個tc01嘅post都見到佢,
猛咁話自己唔買呀、冇興趣呀咁,但又咁鬼得閒成日mon住個post出嚟踩架自己唔會玩嘅車......其實對呢架車最有興趣嘅根本就係佢自己本人hahaha
只不過人哋嘅興趣唔係玩架車、而係出嚟發噏風

得閒留意下佢個user id,好似所有新設計、新車嘅post都會見到佢入嚟批評,一味話人哋整出嚟呃錢咁樣(記得佢最欣賞嘅就係平價冇licence嘅老翻車殼吖嘛)
其實係佢眼中所有嘢都一成不變、老翻再老翻越嚟越平就永遠最好囉

知唔知個世界係會變㗎,自己唔想變,都應該學懂一下點欣賞、尊重人哋嘅創意。而唔係永遠活喺自己狹窄嘅價值觀入面。

開口埋口都咁負面,對自己同身邊人都唔好。

利申:tc01我都冇$$買,不過好欣賞四五十年歷史嘅遙控車鼻祖依然願意創新,而唔係淨係識得re-release經典囉
對整個RC行業絕對係好事嚟!

可能formula e咁型棍嘅車款會吸引到小朋友入坑玩呢,唔通下下都出190e老爺車咩
(你去啲鬼佬forum睇下,架tc01幾多人流曬口水呀!)

你唔買,大把人會買,一味靠把口批評冇用,市場銷售會判斷成敗!TB01冇人買出咗幾款車就自動收皮、TA02玩咗廿幾年而家仲出緊!
不如放長雙眼睇睇再講!

樓主| AMAT 發表於 2020-8-23 20:20:57 | 顯示全部樓層
其實呢架TC01,如果要論佢車架形態,當我未砌神交,架車唔好走極有限。

如果睇返佢個重量LAYOUT,根本就係當年TA04咁樣,橫電FORMAT。
當年TA04其實係非常之容易揸,易SET。
當然你要求佢快佢未必快到,但新手砌好要上手一啲都唔難。TC01就正正有呢個優點。
就算你唔駛重改,只要執執啲虛位,都會好行先。
以17.5/21.5嚟去計。

如果想再快啲,再進取啲,咁換OPTION其實亦不為過,話晒呢到好多車友有經驗,玩開13.5或以上,咁改OPTION嚟令佢行得更快,更靈活同精準,有咩咁過份?
pecky38 發表於 2020-8-23 21:19:13 | 顯示全部樓層

我睇過 Tamiya 廠車手的 TC01 demo,雖然唔快,睇落感覺操控幾好揸。Tamiya 一直都係有同款車的賽事,大家部車都係半斤八兩時去比賽,一樣好考大家的功夫!

其實我又好期待一架原味的 4WD Formula E,會不會類似變成 4WD 的 FGX 呢?
archingching 發表於 2020-8-26 10:33:48 | 顯示全部樓層
呢架野唔知同TT02比邊個好跑D
mattma369 發表於 2020-8-26 11:34:05 | 顯示全部樓層
archingching 發表於 2020-8-26 10:33
呢架野唔知同TT02比邊個好跑D

我反而覺得TC01 同 TB05 比較會好D. 起碼都係中置
好多parts 又共用
 樓主| AMAT 發表於 2020-8-26 13:30:03 | 顯示全部樓層
mattma369 發表於 2020-8-26 11:34
我反而覺得TC01 同 TB05 比較會好D. 起碼都係中置
好多parts 又共用

TB04

TC01一定好走過TT01,呢個就都幾肯定。
單單TT01/02原車行膠軸,仲要冇得入油差速,同埋行彈弓唔係行油壓,TT01/02已經冇得比
archingching 發表於 2020-8-26 14:41:59 | 顯示全部樓層
TT02SR呢?
 樓主| AMAT 發表於 2020-8-26 15:33:54 | 顯示全部樓層

如果要用TT02SR嚟同TC01比,咁TC01要先推出咗R版先有得好講~

archingching 發表於 2020-8-26 17:04:53 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-8-26 15:33
如果要用TT02SR嚟同TC01比,咁TC01要先推出咗R版先有得好講~

比返TC01 full OP lor!
 樓主| AMAT 發表於 2020-8-26 19:15:15 | 顯示全部樓層

如果當兩架FULL OPTION,咁應該TT02SR佔優啲,因為臂TOE IN OUT,CAMPER等等都比較容易SET。
但係如果去到計齒比,咁就TC01會贏返。

慢車如21.5/17.5,TT02SR會佔優,但17.5/13.5就TC01。
gos 發表於 2020-8-27 00:00:12 來自手機 | 顯示全部樓層
兩部一同用17.5及相同配備下在場比試先有客觀數據
 樓主| AMAT 發表於 2020-8-27 02:52:12 | 顯示全部樓層
gos 發表於 2020-8-27 00:00
兩部一同用17.5及相同配備下在場比試先有客觀數據

如果有人有齊兩部車咁可以試吓做嘅~我個人就冇TT02SR喇~

gos 發表於 2020-8-27 11:01:13 來自手機 | 顯示全部樓層
TT02SR就肯定有人玩, 問題係會否借出來做呢個比試
 樓主| AMAT 發表於 2020-8-27 14:20:47 | 顯示全部樓層
gos 發表於 2020-8-27 11:01
TT02SR就肯定有人玩, 問題係會否借出來做呢個比試

呵呵~

唔知喇~
carrc 發表於 2020-8-28 01:52:06 來自手機 | 顯示全部樓層
想問問車殼貼紙是否都係要剪?
 樓主| AMAT 發表於 2020-8-28 11:04:06 | 顯示全部樓層
carrc 發表於 2020-8-28 01:52
想問問車殼貼紙是否都係要剪?

係要自己剪
cc4321 發表於 2020-8-29 08:18:16 | 顯示全部樓層
呢個都應該算係田宮最複雜同最重透明車殼
 樓主| AMAT 發表於 2020-8-29 17:15:49 | 顯示全部樓層
cc4321 發表於 2020-8-29 08:18
呢個都應該算係田宮最複雜同最重透明車殼

之前啲F1車唔見得好容易......
pdaman 發表於 2020-8-30 10:42:55 來自手機 | 顯示全部樓層
如果TC01換做LM同GT殻,車殻柱係唔係唔洗改?
 樓主| AMAT 發表於 2020-8-30 12:29:54 | 顯示全部樓層
pdaman 發表於 2020-8-30 10:42
如果TC01換做LM同GT殻,車殻柱係唔係唔洗改?

要改,但係佢跟車有幾款殼柱,預留咗你整LEMANS同房車時要用唔同殼柱,所以唔駛太擔心。