RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 17534|回復: 59
收起左側

TC01組裝

樓主| AMAT 發表於 2020-8-21 12:36:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
雖然都會拍片,但都將中間發現一啲問題同大家講吓。

一晚嘅努力,仲未砌完。

第一就係電變,相信Hobbywing G2/3一類都唔駛諗,另外如果係電子開關係個body上亦都唔好諗。TC01要求個電變footprint好細,仲唔可以L形果類設計,仲要唔可以高身。睇過度過佢係為TBLE-03嚟度出嚟,係佢先至夠薄裝埋風扇。另一個我覺得會裝到係Hobbywing Quicrun 60A,但應該不能裝風扇。

第二個係佢個0.6大減,應該係等同於64p 95T,如果諗住換牙可以以此跟據,最大應該放到49T摩打牙(95大減計)。

另外準備5mm孔0.25mm墊片,全車啲轉向位有用。仲有油壓L果件轉向有用。度過普遍係用0.25。

仲有跟車冇包850啤鈴四粒,630啤鈴兩粒,冇就記得買埋。全部都係轉向用,跟車只係俾四粒杯士你。
呢啲啤鈴換咗金屬果套都唔包,所以買啦。

rk2 發表於 2020-8-21 13:58:27 | 顯示全部樓層
第一張相 。。。。有些像隻魷魚。哈哈。
 樓主| AMAT 發表於 2020-8-21 14:35:43 | 顯示全部樓層
rk2 發表於 2020-8-21 13:58
第一張相 。。。。有些像隻魷魚。哈哈。

事實上嚟講........係似~
sean2013 發表於 2020-8-21 18:40:11 | 顯示全部樓層
一定唔買,古靈精怪,一味進補,一撞即散
 樓主| AMAT 發表於 2020-8-21 20:33:52 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2020-8-21 18:40
一定唔買,古靈精怪,一味進補,一撞即散

咁你咪唔好買囉,又冇人逼你買~

Alanw 發表於 2020-8-22 01:43:20 | 顯示全部樓層
咁即係要用孖星電變先夠位放?
貴姓黃生 發表於 2020-8-22 06:33:35 | 顯示全部樓層
呢啲膠車仲要花錢進補,真係人各有志
gos 發表於 2020-8-22 10:58:51 來自手機 | 顯示全部樓層
都係, 玩得佢就預左有好多option供選擇, 又可以玩全原裝
HighLamb 發表於 2020-8-22 11:49:15 | 顯示全部樓層
純玩樂車,用來鬥圈速,就只會一頭煙。
 樓主| AMAT 發表於 2020-8-22 13:59:00 | 顯示全部樓層
Alanw 發表於 2020-8-22 01:43
咁即係要用孖星電變先夠位放?

QUICRUN 60A可以
XR10 JUSTOCK可以
呢兩個都試咗係OK,但唔可以裝風扇。

有人話ORCA OE101都得,但未經証實。
 樓主| AMAT 發表於 2020-8-22 14:00:53 | 顯示全部樓層
呢架車你要嚟鬥唔係唔得,但大多數人買都係FOR FUN,開心,靚。

講真OPTION唔OPTION,我唔覺得呢架車落OPTION會有唔值情況。

當然,如果你都諗住唔買喇,唔玩喇,就批評人地玩改定唔改OPTION其實冇意思。
改落去,當然係睇過有原因啦。
python 發表於 2020-8-22 17:42:33 | 顯示全部樓層
貴姓黃生 發表於 2020-8-22 06:33
呢啲膠車仲要花錢進補,真係人各有志

膠車有膠車好。
RGear 發表於 2020-8-22 19:30:58 | 顯示全部樓層
HighLamb 發表於 2020-8-22 11:49
純玩樂車,用來鬥圈速,就只會一頭煙。

全部同一樣車架一起比賽會好好玩
 樓主| AMAT 發表於 2020-8-23 00:51:36 | 顯示全部樓層
其實砌好簡單地去瀝青路面試咗陣車,架車係好好行,好聽話。
當然,我係換咗頭直濕。輕微OVERSTEER,但應該係路面抓著力同呔問題。

架車全備都14xxg,其實係同一般TOURING冇得鬥,但係同一款車一齊鬥,可以好高水準。
貴姓黃生 發表於 2020-8-23 06:44:14 | 顯示全部樓層

又係果啲你唔買唔係用家就唔好出聲理論
gos 發表於 2020-8-23 10:52:45 來自手機 | 顯示全部樓層
用家係試過改過又再試就有一定用後感, 某d人就並不是用家只係識得睇住份圖說三道四, 人話乜佢又話乜
HighLamb 發表於 2020-8-23 11:54:19 | 顯示全部樓層
RGear 發表於 2020-8-22 19:30
全部同一樣車架一起比賽會好好玩

心唔同,有D人係鬥心強,一定要贏;亦有人只係想一班人開開心心聚在一齊,分享心得,贏輸都無所謂。
討論區亦然

singlau714 發表於 2020-8-23 13:18:11 來自手機 | 顯示全部樓層

[DELETED]
 樓主| AMAT 發表於 2020-8-23 14:23:00 | 顯示全部樓層
其實個問題不在於俾唔俾講。

講就大家都講得,鍾意點講都得。
不過你買又未買,分析又未分析過,但就批評人地買咗改咗試咗嘅,其實有咩意思呢?

你話TC01出過喇,個FORMAT玩過好耐喇,百份百唔好走,基於邊架車有類似問題,會係邊到多出現等等,咁講就有意思。
你話佢行出嚟會有咩問題,例如推,難SET,邊啲位會有問題,等如有人話個油壓轉L位易爛,呢啲叫做有一定基準嘅批評。

但你話佢一撞即散,你點撞散時?有邊架車去車場直路一個大FULL雞唔散唔爛?
話架車一味改裝,咁就算BD10都冇俾加硬臂你架喎,你都係要換喎,佢都冇炭纖油壓架你喎,你又係要俾錢喎。仲冇加硬杯喎,一樣係要俾錢買喎。咁BD10又唔好走?

有意義嘅批評,大家學到嘢。

冇意義嘅批評,睇完都唔知佢O翕乜,就純粹係HATER之言,講嚟做乜。
 樓主| AMAT 發表於 2020-8-23 14:27:52 | 顯示全部樓層
gos 發表於 2020-8-23 10:52
用家係試過改過又再試就有一定用後感, 某d人就並不是用家只係識得睇住份圖說三道四, 人話乜佢又話乜 ...

批評,其實個個都會。

我間唔時都會對一啲新車有評頭品足,但通常都會建基於一啲有近似車嘅事實。例如個車架FORMART,前後重量,牙差設計等等。

而唔係求其話:嘩!要買好多OPTION呀!嘩膠車好易撞爛!嘩!膠車唔會快!
咁講完,有冇意義呢?

你話架車個設計邊個位,覺得會點樣,邊一個位會易出問題,基於邊一架車,舉例TB04,因為同一套齒等等等等.....
有基準去評價,就算你係未買架車,咁聽完大家都會去睇下係咪,去求證吓。

有水準嘅批評,同冇水準嘅批評,係兩個層次嚟。