RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: rk2
收起左側

[技術分享] 3Racing 由20M 到 S64 再到 21M

sean2013 發表於 2020-10-22 19:11:34 | 顯示全部樓層
XPRESS=yeah racing = rcmart 咁你話得唔得?土炮大陸野三叉野
cc4321 發表於 2020-10-24 07:40:55 | 顯示全部樓層
玩T4,BD,TRF果啲就唔係白老鼠
emax430 發表於 2020-10-24 09:53:01 來自手機 | 顯示全部樓層
其實佢想做白老鼠?米奇老鼠?並是過街老鼠?
sean2013 發表於 2020-10-24 12:12:41 | 顯示全部樓層
根本架架都係一年期白老鼠
edmundkevin 發表於 2020-10-28 11:18:59 來自手機 | 顯示全部樓層
不同車廠試出不同報局的車架,點都是件好事。大牌子有職業車手試出新車改變的理由。其他可能是想像出來,或業餘車手試出來。品質和價格都各有不同。自由市場,又不是必須品,年年出新車也不一定要買。有人幾個月就轉會,也有人玩到爛都重玩。豐儉由人,玩具車,貴極有限,感覺不好,可以唔買,買其他牌子,什至唔玩。又唔駛講什麼白老鼠。大家可以平心靜氣討論。
 樓主| rk2 發表於 2020-10-29 10:04:12 | 顯示全部樓層
有趣的是,出廠時,中置馬達的 S64 是可以自已配回一個後置的馬達座; 而出廠時後置馬達的M21 , 又可以自己配回一個中置的馬達座。對於用家來說,算是貼心的設計吧。
edmundkevin 發表於 2020-10-29 10:58:09 來自手機 | 顯示全部樓層
貼心。大牌子有其他廠出改件。3R自己出件照顧自己客人。
hydrogen9999 發表於 2020-10-29 23:57:38 | 顯示全部樓層
3racing 我由第一代zero 就支持,去到ultimate 已經做得很不錯,但之後就唔想再投資,因為有個最大問題係d 配件上跟唔上,例如損耗品質素差過原裝好多,配件經常缺貨甚至停產… 以前zero 或者 xi 都唔係咁,如果解決唔到呢d 問題,很難吸引人長期支持。個人意見,不喜勿插
AMAT 發表於 2020-10-30 09:11:39 | 顯示全部樓層
hydrogen9999 發表於 2020-10-29 23:57
3racing 我由第一代zero 就支持,去到ultimate 已經做得很不錯,但之後就唔想再投資,因為有個最大問題係d  ...

我想問下3RACING做俾自己啲零件唔係原裝嗎?有人出代用?咩仲差過原裝呢?
tc3driver 發表於 2020-10-30 13:53:11 來自手機 | 顯示全部樓層
3racing粒4mm馬蹄膠最差,約十排電已有明顯損耗
hydrogen9999 發表於 2020-10-30 15:45:18 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-10-30 09:11
我想問下3RACING做俾自己啲零件唔係原裝嗎?有人出代用?咩仲差過原裝呢?

對,舉個例,ultimate 原裝3截棍係非常耐用,質素非常好。當損耗要換,買回來的明顯材料不同,幾排電就玩完,呢方面希望祺哥想想辦法改善售後件的問題。
hydrogen9999 發表於 2020-10-30 15:46:17 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2020-10-30 13:53

3.5mm 個種一排電就玩完。
cc4321 發表於 2020-10-31 07:01:45 | 顯示全部樓層
原裝配件會比原車件差?真係第一次聽到,唔通分開兩條生產線做
AMAT 發表於 2020-10-31 10:45:46 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2020-10-30 13:53

你講以前定宜家先?

你用咩品牌嚟同佢比先?
AMAT 發表於 2020-10-31 10:46:37 | 顯示全部樓層
cc4321 發表於 2020-10-31 07:01
原裝配件會比原車件差?真係第一次聽到,唔通分開兩條生產線做

其實都係果啲嘢嚟......
tc3driver 發表於 2020-10-31 16:15:05 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-10-31 10:45
你講以前定宜家先?

你用咩品牌嚟同佢比先?

講現在,同SNRC比,人哋抄Xray用3.5mm馬蹄膠, 多副廠代用品,3racing用4mm, 但膠料用混炭料,太脆弱,裝時已經易斷,混炭料不耐磨,再加上佢條萬向pin比Xray類型的短,所以好受力,十排電左右已磨蝕,其中一個解決方法係改用Yokomo BD10的4.5mm馬蹄膠,磨走0.5mm便可裝上,人哋膠料耐磨,耐用好多,又平過3racing
AMAT 發表於 2020-10-31 17:42:55 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2020-10-31 16:15
講現在,同SNRC比,人哋抄Xray用3.5mm馬蹄膠, 多副廠代用品,3racing用4mm, 但膠料用混炭料,太脆弱,裝 ...

咁你應該唔可以玩田宮。
田宮啲馬蹄膠仲快爛。

或者咁講,大部牌子馬蹄膠如果用係差速到,通常都襟,包括3RACING。
但如果用係頭直濕,大部份都係唔襟,因為受力,仲要視乎受幾大力。
所以好多牌子都直頭唔用馬蹄膠。
hydrogen9999 發表於 2020-10-31 22:15:57 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2020-10-31 16:15
講現在,同SNRC比,人哋抄Xray用3.5mm馬蹄膠, 多副廠代用品,3racing用4mm, 但膠料用混炭料,太脆弱,裝 ...

師兄我明白您說什麼,其實4mm 已經算進步了很多,安裝時小心d, 耐用程度勉強收貨,不過價錢貴又是另一個問題。
我現在直接唔用馬蹄,成隻杯換冇咁嬲。
hydrogen9999 發表於 2020-10-31 22:36:23 | 顯示全部樓層
其實3racing 設計是可以的,大家都希望呢個香港品牌盡善盡美
cc4321 發表於 2020-11-1 08:28:30 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-10-31 10:46
其實都係果啲嘢嚟......

咪係,都唔知咩邏輯黎,反而單賣配件賺得仲多,應該用更靚嘅料先啱點會更差