RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 20297|回復: 63
收起左側

[技術分享] 3Racing 由20M 到 S64 再到 21M

樓主| rk2 發表於 2020-10-21 17:27:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
最近有個發現,3Racing 由20M 到 S64 再到 21M。前後皮帶由20M等長改為 S64的 6:4了。 到21M仍保留 6:4。而馬達位置20M的 Pulley 後 (後置), 改成S64 Pulley 前 ( 中置),而21M又回到了Pulley
似乎是因應不同的駕駛風格演變出不同的前後重心分佈格局。
21M 又多了一個新 idea。底板外圍,加了一圈 cutout,改變底板扭動特性。有趣,創新的意念。
sean2013 發表於 2020-10-21 18:14:03 | 顯示全部樓層
部部白老鼠,唔玩3racing了
gos 發表於 2020-10-21 22:38:00 來自手機 | 顯示全部樓層
你玩過晒呢三部? 點樣白老鼠?
AMAT 發表於 2020-10-21 22:52:49 | 顯示全部樓層
gos 發表於 2020-10-21 22:38
你玩過晒呢三部? 點樣白老鼠?

你唔好理果個百彈齋主啦~
AMAT 發表於 2020-10-21 23:00:56 | 顯示全部樓層
其實每架車都可講,回應返唔同玩家要求而出現。

20M就唔駛講啦,果排個個出置。
至於S64其實係想將ADVANCE S作有限度更新,但係又可以做到中置感之餘,更適合玩STOCK嘅朋友用。
而21M就係吸取咗S64得到嘅經驗同特質,將摩打放返後,令重心平衡好之餘,尾會有重量,令玩MODIFIED時起步俾油反應更好。

有啲人覺得咪改小小。但其實改小小,重量比唔同,皮帶長短唔同,已經對架車入灣出灣俾油收油反應完全唔同晒。

雖然我係以玩TRF420配H2RD中置KIT為主,但20M,S64同21M都有,我都幾可以講到三者分別。

仲有咩白老鼠.....講得唔好聽,架架比賽TOURING大家都係白老鼠,冇一架車係完美。
gos 發表於 2020-10-21 23:55:00 來自手機 | 顯示全部樓層
其實呢位仁兄都幾搞笑, 新款車又話互相抄襲, 小小創新又話什麼白老鼠, 好欣賞佢凡事只係識得睇表面
AMAT 發表於 2020-10-22 00:20:00 | 顯示全部樓層
gos 發表於 2020-10-21 23:55
其實呢位仁兄都幾搞笑, 新款車又話互相抄襲, 小小創新又話什麼白老鼠, 好欣賞佢凡事只係識得睇表面 ...

我當果啲人透明。
 樓主| rk2 發表於 2020-10-22 08:56:12 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2020-10-21 18:14
部部白老鼠,唔玩3racing了

師兄你的意見比較獨特。我見網上的評論和試車後,對 S64 及21M 都是讚賞比較多。不過你說的白老鼠,也不一定是件壞事,每部成功的遙控車都是下一部的白老鼠。以xray 為例,若T4 20 是一部成功的遙控車,那 T4 16, 17, 18, 就是白老鼠了。
AMAT 發表於 2020-10-22 13:33:35 | 顯示全部樓層
rk2 發表於 2020-10-22 08:56
師兄你的意見比較獨特。我見網上的評論和試車後,對 S64 及21M 都是讚賞比較多。不過你說的白老鼠,也不 ...

完全正確。

講得唔好聽,每一架車設計原因,多少係因為嚟緊一年有咩世界大賽,或已經鬥咗咩世界大賽設計出嚟。
有時係為地毯,有時係為瀝青。

你走去JV,橋底其至香港嘅車場玩,根本就都係做緊白老鼠,因為架車唔係為你果個場設計。

冇一架車係可以做到ONE FOR ALL。

另外仲有因應住果排出咗咩產品,例如果排係興重磁定輕磁摩打,賽例有咩改,有咩新嘅設計例如低重心車殼等等,自然會有相應更改。
根本個遙控車玩意市場就不停咁變緊,車架作為重要配備自然係有所變更啦。

如果乜都話人白老鼠,不如話,其實係你唔識SET架車囉。
masterlai 發表於 2020-10-22 13:34:59 | 顯示全部樓層
也不能說白老鼠拉
這幾年前前後後組了三台3R低階車(FGX、ADV S、XI NU)
主要發現3R的問題在於精度未達標
常常會有底板螺孔差距一點點(0.x mm)的問題
安裝是沒問題  但會造成車體tweak
直線跑起來不穩定...這應該跟製程工法還有機器性能有點關聯
(圖面應該都是準的)
此外...塑膠避震器和差速器常常漏油
在低階車種的妥善率、精度、質感上,3R整體個人認為是略遜於XPRESS
也因為過去組裝低階車的經驗,所以高階車21M即使我有興趣,也不太敢下手
但說真的,我不討厭3R,未來可能也仍會賞光祺哥幾台...
總要有人願意求新求變,RC市場才有更多活水阿
sean2013 發表於 2020-10-22 14:32:54 | 顯示全部樓層
我只係個人感受,你們可以不用理會的

百彈齋主又如何呢?你也可以不用理會

無錯架架都係抄來抄去,的確係事實,又如何呢?

每架都係白老鼠,每個品牌都係揾創作,搵創新,搵油水,又如何? 唔啱聽? 但又的確係事實喎, 為乜? 為生存Lor 為$$$$ lor

依家架架車一年轉一款,玩幾個月,摸得熟嗎?, 玩車係玩錢 吹呀?

玩具黎乍, 咁大反應做乜? 你中意未去買lor, 我中意插呀 吹呀?

一鍋蜂架架中置,搞到排電拋出晒,肉L酸, 唔得呀?

3racing 質量又唔插得呀? 零件易買呀? 我受過氣你吹呀?

讚賞有呀,買xray 囉

個個人心態唔同 , 唔使理我, 唔使唔開心, 玩多D車啦

不過又要插下xray 新 12仔 , 不_知所謂...一味想揾人錢加條炭圍欄邊有乜_用吖..........賺錢 錢  lor
sean2013 發表於 2020-10-22 14:53:29 | 顯示全部樓層
gos 發表於 2020-10-21 23:55
其實呢位仁兄都幾搞笑, 新款車又話互相抄襲, 小小創新又話什麼白老鼠, 好欣賞佢凡事只係識得睇表面 ...

有邊架中置摩打唔係一架抄一架? 吹呀? 唔啱聽呀?

創新的作品初初投入去玩不是白老鼠? 唔通叫黑老鼠?  唔好理佢白貓黑貓,捉到老鼠就係好貓, 買到好車就係好貓, 唔啱聽呀?

開頭唔睇表面唔通入錢去睇入面? 有乜野唔睇表面先? 我睇佢3racing個盒獲獲紅色,盒盒紅色加港區旗就作嘔, 無誠意 但又要轉下款吸引乘客你吹呀?  又唔啱聽呀?

sean2013 發表於 2020-10-22 15:22:29 | 顯示全部樓層
21M 又多了一個新 idea。底板外圍,加了一圈 cutout,改變底板扭動特性。有趣,創新的意念 ,好野黎 各位師兄 快D買, 為刺激香港經濟出一分力
sean2013 發表於 2020-10-22 15:27:28 | 顯示全部樓層
https://www.youtube.com/watch?v=3YvCtamG3MQ

改變底板扭動特性堅呀,呢部正,一定要買部支持下先得,性價比又高
sean2013 發表於 2020-10-22 15:39:18 | 顯示全部樓層
總要有人願意求新求變,RC市場才有更多活水阿

無錯, 求開心, 求生存嘛

何需理人觀點與角度

中意玩乜車唔需要理人咁多
AMAT 發表於 2020-10-22 18:01:03 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2020-10-22 13:34
也不能說白老鼠拉
這幾年前前後後組了三台3R低階車(FGX、ADV S、XI NU)
主要發現3R的問題在於精度未達標

關於你所講精度未達標問題,個人覺得如果真的用XPRESS和3R比較,3R一定比XPRESS好。

XPRESS的車我都有,你說精度高嗎?一般。
但最大問題是穩定度問題。

舉例我要進行一天的比賽,XPRESS車可以在由早上開始,到下午時間,整台車都有不斷的變化。
變化最嚴重的,不單止是車架,尤其是XQ1S,波箱可以是由7分鐘內頭三分鐘和尾三分鐘完全不一,懸掛臂過軟亦出現問題。
我試過用XQ1系列作為比賽用,最後都放棄,就是因為這個問題,場地溫差變化要克服已經煩,還要接受因為車架熱度升溫後的不能預測變化,實在太累。

反而3R的20M或S64,是沒有這種問題。比賽也好,自己練習都好,七分鐘行車,十分鐘行車,可以是一致的行走。

精度,可以在組裝是自行調整。
但不能預測的變化是怎樣去調都調不好的。

自問自己有的車種都相當多,田宮的,XRAY的,YOKOMO的.....都不會出現這種突然性的變化。

談到精度,亦因為接觸的車種實太多,有時亦都有參與一些開發,其實0.1的這種差,每個品牌都有的。
但其實這種精度差真的是在組裝上可以解決得到。
AMAT 發表於 2020-10-22 18:17:38 | 顯示全部樓層
XPRESS因為臂問題,其實已經推出了三款臂,最初跟車的太軟,接著的加碼料,沒改善。後來在XQ10推出時才推出了最新的加硬版本,把臂和PIN都換了,才有點改善。
但XQ1S還是標配那些臂,升級的中置件,也是沒有換臂。同樣波箱也是沒有換。

如果真的要用實驗來形容,XPRESS比3R更實驗......
但實驗價錢比3R更貴。
RCTOURING 發表於 2020-10-22 18:53:47 來自手機 | 顯示全部樓層
3R 淨係包裝都輸曬 一味擦日本仔鞋,用日本仔做車名稱,又特區棋號紅色包裝,在市場角度是沒有商品以欲購買價值。
RCTOURING 發表於 2020-10-22 18:58:48 來自手機 | 顯示全部樓層
3R 碳化纖維底板,賣得仲貴過副廠翻抄的x ray T4
買零件又唔係度度有, 得rc媽
RCTOURING 發表於 2020-10-22 19:00:41 來自手機 | 顯示全部樓層
盒彈弓,有半盒係多餘 仲要搵唔到四條要買兩盒
價錢又唔係平