RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 14355|回復: 35
收起左側

深水埗元州街精X模型黑店中的XO終於喬遷

樓主| sean2013 發表於 2020-12-18 14:20:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
深水埗元州街精X模型黑店中的XO終於喬遷

SAM 1.jpg
SAM 2.jpg
asaka 發表於 2020-12-18 15:52:47 | 顯示全部樓層
U believe it is true news?

mercedes 發表於 2020-12-18 18:18:10 | 顯示全部樓層
如果佢半價清貨就ok
nteast 發表於 2020-12-18 21:00:03 | 顯示全部樓層
精X模型喬遷去邊區揾老襯呀?
tophand88999 發表於 2020-12-18 22:51:22 | 顯示全部樓層
冇幫襯,行運了。

香港租貴,呃得一個得一個,常識
AMAT 發表於 2020-12-19 15:18:16 | 顯示全部樓層
又嚟......2015都有POST講。

其實果時啲版友都講啦,打開門口,價格寫明,覺得貴咪唔好買囉。

你話佢呃你,唔話你知幾錢,咁叫黑店就合理。
人地標晒價錢,你唔去格價,咁叫人黑店就唔多合理。

佢又冇落閘放狗,你唔買你可以行返出去,之後唔幫襯。

好似講到個個都要開善堂,要件件貨都賺十元八塊甚至唔賺先得。
賺多啲都係罪大惡極。

賣假貨,呃你保養,明明幾錢俾錢之後又加你價,唔買要落閘放狗,呢啲先叫黑店囉。

唉~
cs1 發表於 2020-12-19 17:52:58 | 顯示全部樓層

》》》事出必有因,有因必有果,一入門口,例牌問你要乜野,

禮貌上話參觀揾野,佢就用一分中全情用不友善眼神黑晒面!

直至客人唔好意思離開!!

做生意,人客今曰未决定,他曰都有交易啫,

語氣好似揾交打!!佢又不是高大威猛,

只是不段令人反感,何必呢??
gascar 發表於 2020-12-19 18:12:58 | 顯示全部樓層
cs1 發表於 2020-12-19 17:52

》》》事出必有因,有因必有果,一入門口,例牌問你 ...

之前都有類似經歷,入到去好似預你一定要光顧,說話好X難聽......
nteast 發表於 2020-12-19 18:58:44 | 顯示全部樓層
之前都有類似經歷,入到去好似預你一定要光顧,說話好X難聽......x2
littletomfool 發表於 2020-12-19 21:01:00 | 顯示全部樓層
又無黑面喎~~ 十幾廿年前去睇嘢~~俾佢攪到我唔好意思買咗部直升機~~~ 十幾廿年無玩,呢兩年玩返去到入佢就唔理我~~~ 但都有問必答~~~~不過幾貴就真嘅~~
HighLamb 發表於 2020-12-19 21:32:46 | 顯示全部樓層
有D舖頭,老細自己都有玩車,有時買野問多兩句,佢地都會講D心得同教你點Set車;價錢可能會貴少少,但買到件野之餘,又會學到D野。
AMAT 發表於 2020-12-20 03:38:53 | 顯示全部樓層
nteast 發表於 2020-12-19 18:58
之前都有類似經歷,入到去好似預你一定要光顧,說話好X難聽......x2

說話難聽,咁好多食店都好說話難聽,大家都係一樣去食,排晒長龍。

其實我只係想指出,你話佢說話唔好,賣得貴,得,冇問題,咁咪話大家試過,唔去囉。
但唔好下下用黑店嚟去形容,因為黑店等如係"詐騙店"。

唔鍾意一間鋪頭同佢係咪黑店,應該要分開。
AMAT 發表於 2020-12-20 03:45:49 | 顯示全部樓層
坦白講,講黑面,我認識幾家宜家被稱為友善嘅店.....其實個老闆都一樣係咁惡,一樣會黑人面。
點解呢?舉例問啲白痴嘢如百零蚊買架車問係咪有壞包換,自己扭撻話人啲嘢唔得要人換等等......
一樣俾人轟佢出門口。

如果呢啲人上嚟同大家講,話個老闆衰,黑人面,賣啲嘢唔得,咁又叫佢黑店,咁又如何呢?

你一日唔係俾咗錢,又或者根本就係你冇格價,咁唔係佢呃你喎。
你入到去唔買嘢行個圈出去,佢口噏噏佢仲少單未來生意,咁係佢損失唔係你損失喎。

所以唔好成日用自己個人喜唔喜歡嚟去稱一間店係黑店。
你可以話佢賣得貴,服務唔好,但唔係黑店。
AMAT 發表於 2020-12-20 03:50:53 來自手機 | 顯示全部樓層
我咁樣講唔係因為我識得果間鋪。我不單止唔識仲一次都未去過。

重點係今時今日太多人濫用黑店一詞。

賣得比其他鋪貴就黑店。
冇果樣嘢賣黑你面又黑店。
叫人減價俾說話你聽又話黑店。
你要換貨人地唔換又話人黑店。

總之唔啱自己心水就係黑店。

我搞網咁多年睇得實在太多,你唔鍾意,咪話唔鍾意,唔好成日乜都濫用黑店一名。

因為黑店唔係咁解。
 樓主| sean2013 發表於 2020-12-21 11:59:19 | 顯示全部樓層
AMAT你無同阿sam買過野你根本唔會明白佢為人, 好難三言兩語解釋你聽

呢個標題係copy早前另一位師兄的, 我只是加了(終於喬遷)

好多人同sam 接觸過都會認同咩叫黑店, 黑店不只是價錢的簡單表面問題, 而係佢態度,做人人格,生意手法問題

ltc128 發表於 2020-12-22 14:51:04 | 顯示全部樓層

大約一年半前入去油麻地一間大模型舖,當時重有賣飛機,剛見到有個男人大約四十歲,肯定係初哥,想買搖控直升機,係一款不知大陸山寨套裝机連搖控電池,標價三千多,我睇到都唔開胃,個售貨員就讚到天花龍鳳,好飛又易上手,又可以倒飛玩花式,落足咀頭,完全冇提玩直升机有幾危險同困難,最後個男人終於俾錢 ..... 咁呢D算5算黑店
 樓主| sean2013 發表於 2020-12-23 13:17:20 | 顯示全部樓層
ltc128 發表於 2020-12-22 14:51
大約一年半前入去油麻地一間大模型舖,當時重有賣飛機,剛見到有個男人大約四十歲,肯定係初哥,想買搖控直 ...

不算黑店, 呢D係你情我願, 心甘情願買賣

但係精藝係舊野當新賣(佢以前同電訊黃生一樣好多係收二手反黎)入面缺件反話你整唔見,貨物出門恕不理論形式,過左海就神仙既經營手法層出不窮, 唔信你地去試下

neway_box 發表於 2020-12-25 18:52:44 來自手機 | 顯示全部樓層
呢間擺明黑店、佢竟然拎架二手車油車介紹俾我、講左一大輪又試車、最後個價錢梗係同新車無分別、一聽到即刻走人
tekinlam 發表於 2020-12-27 07:09:04 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2020-12-23 13:17
不算黑店, 呢D係你情我願, 心甘情願買賣

但係精藝係舊野當新賣(佢以前同電訊黃生一樣好多係收二手反黎) ...

小弟以前細個幫襯過精x買車架~hpi rs4和bosscat越野車parts, 質素正常, 但價錢偏貴和態度一般, 之後識得去好景買, 就無再幫襯. 好老實咁講, 識得玩/砌車, 都知道sam gor咩事啦...新手就會上當既.....
相反電x以前耐不耐有全新車架(大廠頂級架),  但二手價出售, 小弟都買過幾架.
ycthk 發表於 2020-12-27 20:25:40 | 顯示全部樓層
have purchased from this shop before. unpleasant experience