RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3164|回復: 14
收起左側

放電問題

樓主| tamiyarx 發表於 2021-4-13 08:00:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟用isdt D2 set 咗 3a放電 (3S 7000 mah) 但唔知點解 開始已經 顯示0.4A 之後一路都冇變 放一排 或者同時放 兩排 都係得嗰0.4 A 真係 放到天光都未放完 有冇邊位師兄可以指點吓, 謝謝!
masterlai 發表於 2021-4-13 09:18:50 | 顯示全部樓層

不只ISDT   其實我的EVPEAK也是這樣....
放電放到天荒地老(包含storage mode)
所以有時候我會改用NIMH的放電模式來放LIPO
只是人要一直在旁邊守著...
 樓主| tamiyarx 發表於 2021-4-13 12:54:34 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2021-4-13 09:18
不只ISDT   其實我的EVPEAK也是這樣....
放電放到天荒地老(包含storge mode)
所以有時候我會改用NIMH的放電 ...

咁樣放幾耐? Thx !
rk2 發表於 2021-4-13 13:51:23 來自手機 | 顯示全部樓層
我 ISDT Q6, Storage mode , 試過1.x 至2個鐘。
masterlai 發表於 2021-4-13 14:15:42 | 顯示全部樓層
tamiyarx 發表於 2021-4-13 12:54
咁樣放幾耐? Thx !

我是都用1A的電流在放電  
即使是用鎳氫放電模式,也僅比LIPO的放電快一些....
 樓主| tamiyarx 發表於 2021-4-13 15:49:57 | 顯示全部樓層
rk2 發表於 2021-4-13 13:51
我 ISDT Q6, Storage mode , 試過1.x 至2個鐘。

Set咗幾多a, 開始之後實際有幾多a 放電呢師兄?Thx!
rk2 發表於 2021-4-13 17:14:21 | 顯示全部樓層
2 Cell 電,3.9V 左右/ cell。set 2A storage 放電,行0.4A 左放。( 無全程睇實,可能會高下低下。)放到3.82 ~ 3.83V 都未停,我人手stop 佢。之後再start 過,部機又顯示已完成storage 放電。
 樓主| tamiyarx 發表於 2021-4-13 17:17:15 | 顯示全部樓層
rk2 發表於 2021-4-13 17:14
2 Cell 電,3.9V 左右/ cell。set 2A storage 放電,行0.4A 左放。( 無全程睇實,可能會高下低下。)放到 ...

同一問題 set咗3a 實際放電0.4 A
masterlai 發表於 2021-4-13 17:18:44 | 顯示全部樓層
tamiyarx 發表於 2021-4-13 15:49
Set咗幾多a, 開始之後實際有幾多a 放電呢師兄?Thx!

我另有一台輕便的ISDT M6D雙充(無power,以一顆60A  4S鋰鐵當作DC IN),實際放電約在0.4A-0.7A遊走。
根據一些模型店家的說法,有些充電器的放電模式,
可以將小電池放出的電流回充至供電的大電池中,
只有在這種模式下,放電的電流才有可能更大...
一般小型的充電器,內建的電組僅是為了分壓充電時的單CELL放電用
無法應對太高的電流。

樓主| tamiyarx 發表於 2021-4-13 18:49:35 來自手機 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2021-4-13 17:18
我另有一台輕便的ISDT M6D雙充(無power,以一顆60A  4S鋰鐵當作DC IN),實際放電約在0.4A-0.7A遊走。
根據 ...

清楚 謝謝師兄
AMAT 發表於 2021-4-13 22:39:07 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2021-4-13 17:18
根據 ...

ISDT沒有一台叫M6D吧?
M6D應該是TOOLKITRC出的呢~
AMAT 發表於 2021-4-13 22:44:41 | 顯示全部樓層
除非是寫明循環模式,否則一般充電機放電,話幾多就會放幾多。

至於點解會放得低有幾個原因,係因為放到電尾,排電係到做緊呢邊平衡嚟放,所以就會降低咗好多。
排電越唔健康,每CELL內阻值偏差得越高,就會越係咁樣。

所以要得閒就CHECK下排電左右兩CELL電阻會否差太遠,左右兩CELL玩完全唔會差好遠。
見有咁嘅情況就要留意,充電時記得做返平衡。
但其實咁講,排電都差唔多到期。
AMAT 發表於 2021-4-13 22:45:58 | 顯示全部樓層
另外,無論你SET幾多A,佢都係係容量多時果下快放一陣,去到尾都係會降低返嚟做BALANCE。

masterlai 發表於 2021-4-14 09:16:33 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2021-4-13 22:39
ISDT沒有一台叫M6D吧?
M6D應該是TOOLKITRC出的呢~

AMAT兄  
你是對的  我剛剛去看了一下
還真的是TOOLKITRC
因為造型差不多,我一直以為是ISDT出的
這台輕便好帶,而且双埠各有250W
還不錯用...
AMAT 發表於 2021-4-14 21:58:14 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2021-4-14 09:16
AMAT兄  
你是對的  我剛剛去看了一下
還真的是TOOLKITRC

是不錯的,我都有在用。