RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6120|回復: 6
收起左側

[技術問題] 玩blinky其實係唔係真有需要用大A嘅電變?

樓主| pdaman 發表於 2021-5-6 13:47:18 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

我玩開13.5 blinky, 試過用60,80,120甚至160電變,但講真唔係咁覺有好大分別,其實係唔係真有需要用到咁大?可能我手車唔得感覺唔到啦!
AMAT 發表於 2021-5-6 18:21:15 | 顯示全部樓層
有分別。

可能初段速度分別不大,但去到四至五分鐘分別就會更明顯。
因為大A數電變可以減低摩打發熱(唔係唔熱,係冇咁熱),變成冇咁易腳軟。

另外,用大A數電變,齒比數可以更進取一啲,唔驚CUT機,細A數,就會比較熱。

等同於你用足9成力去跑9秒9同用6成力去跑9秒9,速度係一樣,但係出唧力就唔同。
emax430 發表於 2021-5-6 21:34:08 來自手機 | 顯示全部樓層
假設電池放電能力足夠,大A數的電變控制摩打的能力應該比細A數的電變好,即是無咁易腳軟。但就唔明版主講點解可以減低摩打發熱?
 樓主| pdaman 發表於 2021-5-7 11:48:47 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2021-5-6 18:21
有分別。

可能初段速度分別不大,但去到四至五分鐘分別就會更明顯。

明白.
masterlai 發表於 2021-5-7 15:41:40 | 顯示全部樓層
emax430 發表於 2021-5-6 21:34
假設電池放電能力足夠,大A數的電變控制摩打的能力應該比細A數的電變好,即是無咁易腳軟。但就唔明版主講 ...

應該是降低ESC發熱吧.....
可以耐120A的ESC   與只能耐60A的ESC   在成本論的情況下    機板與外觀的散熱效率理論上會設計出區別
當然不排除有廠商120A與60A用同樣機板同樣外殼  只有MOS不同
那麼要嘛這間廠商非常良心   60A與120A都具有同樣的散熱條件(同樣的散熱鰭、高壓風扇、金屬外殼)
要嘛這間廠商非常黑心  120A流用60A的散熱條件
AMAT 發表於 2021-5-7 16:55:31 | 顯示全部樓層
emax430 發表於 2021-5-6 21:34
假設電池放電能力足夠,大A數的電變控制摩打的能力應該比細A數的電變好,即是無咁易腳軟。但就唔明版主講 ...

會的,因為大A電變輸出電流會比較穩定,可以減低摩打因為電流唔夠穩定而產生熱量。

電本身唔係一個直流就咁去,係以一個波頻形式去輸出。
個波頻會因為電變嘅輸出穩定度有波幅。
A數大,係會穩定啲。
ROVER123 發表於 2021-5-9 11:47:21 | 顯示全部樓層
..哈!玩呢類型賽車我冇玩!自己玩船由2S上3S,4S 大A電變、摩打水冷、電池發熱分別為"幾何級上"!雜牌同較佳牌子ESC"立竿見影"!外國玩超快RC 用6S真係金錢同技術缺一不可!