RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6008|回復: 12
收起左側

[技術問題] 電池接頭選擇

樓主| yrtxc1986 發表於 2021-5-11 11:01:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新手開始玩搖控車,發現大部分叉電機用的接頭是XT60,但我買車時的電池是T頭的。
想問一下各位師兄主流用甚麼電池接頭?

因剛入手第2台車,開始多電池和打算買用DC的叉電機,想選擇一個主流接頭方便後續玩車。
littletomfool 發表於 2021-5-11 12:24:17 | 顯示全部樓層
我之前一直用T插, 最近開始玩方電, 咁啲蕉插要駁T插, 我都見開始多XT60, 所以我最近買嘢開始轉XT60,
我諗將來都會係XT60主流, 所以我開始轉緊做XT60

所以準備咗幾個轉換頭方便玩車同充電用!

以上係我個人意見~~ 你鍾意用乜其實無所謂~~~ 只係買嘢時方便啲咁解~~~
ROVER123 發表於 2021-5-11 14:35:27 | 顯示全部樓層
littletomfool 發表於 2021-5-11 12:24
我之前一直用T插, 最近開始玩方電, 咁啲蕉插要駁T插, 我都見開始多XT60, 所以我最近買嘢開始轉XT60,
我諗 ...

..係呀!見多用XT60頭多!而T頭原電池又唔想去重新焊接!怕焊得唔好易出事!細A電都唔怕用轉駁頭既...大A輸出一定要換接頭才安全
masterlai 發表於 2021-5-11 15:24:54 | 顯示全部樓層
ROVER123 發表於 2021-5-11 14:35
..係呀!見多用XT60頭多!而T頭原電池又唔想去重新焊接!怕焊得唔好易出事!細A電都唔怕用轉駁頭既... ...

不知師兄是玩什麼車居多?
一般我們玩競速車種,多是硬盒鋰電,ESC端直接焊金插
電池本身不帶線的....

XT60雖然有防呆、耐高A、防熱熔等優點
但佔用體積大,不易走線....尤其在平跑、F1、12仔等車殼沒太多預留空間的車上更是麻煩
故在1/10的市場主流除了直插外,仍然是T頭居多....

正AMASS T頭,耐持續電流也有40A以上,不要惡操應該都可以應付大部分的情況
前提是要記得定期清潔,T頭沒有防火花設計,上電時跳火花久了會讓T頭有焦黑髒汙,
這時若沒有清潔就容易造成內阻過大升溫,嚴重時就會融T頭...

ROVER123 發表於 2021-5-11 16:59:50 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2021-5-11 15:24
不知師兄是玩什麼車居多?
一般我們玩競速車種,多是硬盒鋰電,ESC端直接焊金插
電池本身不帶線的....

..小弟玩大車用LIPO大電有連接頭, 非CHING賽車用7.4V硬磚插孔式, 所以不同接頭都幾麻煩!所以盡可以統一,特別大電池高A都必須不接轉插免高溫燒線
AMAT 發表於 2021-5-11 17:42:51 | 顯示全部樓層
T插係DEANS專利插頭。

近年DEANS狂向不同公司收專利費用,所以好多公司都唔再用。

加上T插用得耐易鬆,大電流時熱起上嚟有機會甩插,所以大家都改用XT60。一則安全,二則耐用高,A數大。

不過通常比賽車都係用返舊,因為輕,係充電機先或用STICK PACK一類先用XT60。比賽電都係用轉插嚟充。
masterlai 發表於 2021-5-12 09:26:49 | 顯示全部樓層
ROVER123 發表於 2021-5-11 16:59
..小弟玩大車用LIPO大電有連接頭, 非CHING賽車用7.4V硬磚插孔式, 所以不同接頭都幾麻煩!所以盡可以統 ...

如果是有連接頭  
那麼建議只改ESC端公頭為XT60  
電池端母頭選擇原廠出線電池即為XT60的品牌
例如GNB(高能)..
這樣只需要改一次即可....
舊的電池...賣掉吧,我的經驗是二手電池意外的不算太難脫手....

另外在XT60外,EC3/EC5接頭也是很不錯的選項
 樓主| yrtxc1986 發表於 2021-5-13 10:29:41 | 顯示全部樓層
謝謝各位師兄,小弟未開始玩比賽,先就叉電機吧。XT60 也不難焊接。
ROVER123 發表於 2021-5-13 10:54:34 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2021-5-12 09:26
如果是有連接頭  
那麼建議只改ESC端公頭為XT60  
電池端母頭選擇原廠出線電池即為XT60的品牌

..WELL, 原因小弟嚐好多!有飛、有走有大有細不同ESC, 間中玩吓,玩殘掉算啦!所以除非必要都懶得改...

rexcheung 發表於 2021-5-13 18:46:56 | 顯示全部樓層
XT60 Spec.
Current Rating: 60A Continuous

https://solarbotics.com/product/14239/

other info. PDF file format

https://media.digikey.com/pdf/Da ... DFs/FIT0587_Web.pdf
emax430 發表於 2021-5-15 12:26:51 來自手機 | 顯示全部樓層
如果是休閒玩家,我覺得T頭好好用。
rk2 發表於 2021-5-17 08:48:55 | 顯示全部樓層
emax430 發表於 2021-5-15 12:26
如果是休閒玩家,我覺得T頭好好用。

同意。我也是休閒玩家。電池多是4 mm 蕉通,對應充電器的 XT60, 會用XT60的平衡充電線。玩車時,若ESC 是T 頭,可以用 T 頭平衡充電線。若若ESC 是4 mm 蕉插,也可直接插去電池的4 mm 蕉通。
emax430 發表於 2021-5-27 13:13:11 來自手機 | 顯示全部樓層
T插適合斯斯文文地玩房車。如果好似玩越野車常常碰碰撞撞又飛跳就好容易鬆脱。