RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4491|回復: 8
收起左側

[技術問題] 搖控車失靈

樓主| antony52591 發表於 2021-5-22 14:16:09 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟用新買Sanwa mx6控配rx391w接收,binding正確發出配對色著紅燈,能控制servo及摩打,但最近不知是否玩的場附近有電波干擾,搖控車有時行行下停響度,左右冇反應,過一陣又正常返,電變剛換好盈60A,有冇師兄能指教一下
emax430 發表於 2021-5-22 15:03:11 來自手機 | 顯示全部樓層
既然剛換電變,就看看電變有無和電池配合,set 好Nimh 或Lipo?
 樓主| antony52591 發表於 2021-5-22 18:00:51 來自手機 | 顯示全部樓層
用好盈1060電變,已經set好用Lipo電池
 樓主| antony52591 發表於 2021-5-22 18:03:18 來自手機 | 顯示全部樓層
其實溫度高又會否影響接收機呢?因最近呢排都好熱,又或者附近加強咗啲5G訊號影響咗呢?
AMAT 發表於 2021-5-22 22:06:58 | 顯示全部樓層
1. 邊到玩
2. 咩摩打
3. 玩咗幾耐
4. 咩齒比
5. 確認電源線冇甩?
battle 發表於 2021-5-23 12:25:34 | 顯示全部樓層
望下附近樓宇天台有無手機發射天線,有就無得攪,要換中檔發射接收才能阻檔干擾。
 樓主| antony52591 發表於 2021-5-23 18:44:30 來自手機 | 顯示全部樓層
最近電訊商開始行5G,家住油塘一帶,好大可能附近加咗手機發射天線,天真到以為轉隻日本牌子嘅控,就算係最渣嗰隻都可以解決干擾問題,真係唸多咗
masterlai 發表於 2021-5-24 10:04:17 | 顯示全部樓層
antony52591 發表於 2021-5-23 18:44
最近電訊商開始行5G,家住油塘一帶,好大可能附近加咗手機發射天線,天真到以為轉隻日本牌子嘅控,就算係最 ...

不用懷疑,就是手機基地台的干擾,沒別的原因...只能換中階槍控(MT-S或以上)或換場地玩

樓主| antony52591 發表於 2021-5-24 14:58:27 來自手機 | 顯示全部樓層
唔該師兄