RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9252|回復: 9
收起左側

[新產品資訊] 3RACING新旗艦TOURING - CERO ULTRA

樓主| AMAT 發表於 2022-1-13 17:55:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新年過後有冇咩新車呢?啱啱3Racing嘅主理人就發布咗下一代3Racing嘅新車3D圖出嚟。

新車嘅Format係完全唔再係以往20M同21M嘅結構喇,將會係一個全新嘅PLATFORM。車嘅結構同MTC2係相類似,即係個油壓架設計,臂嘅設計都係接近似MTC2。二樓板就係我比較鍾意嘅XRAY果種,唔駛要撬皮帶嚟裝。

不過當中最大賣點似乎係個摩打座位置,有機會係一架車可以玩中置PULLEY,亦都可以玩64比。中置PULLEY就對玩MODIFY有利,而64比就玩STOCK好玩。
零件似乎好似已經試緊模,相信可能一月尾二月頭就會有新車見街唔出奇。

好多人好想知道呢架3RACING新車,係咪叫做22M......

3RACING老頂俾咗個答案我: CERO ULTRA
應該係讀係ZERO ULTRA一樣?

好認真講,呢架車係咪參考咗MTC2,一定係。但係我反而想睇佢係消化咗市場上三架新車,包括A800MMX,MTC2同XRAY,得出一個點樣嘅答案俾大家呢?呢個反而係我好期待去睇呢架3RACING新車嘅答案。
sean2013 發表於 2022-1-14 16:18:36 | 顯示全部樓層
盡快抄完推出食住條水,生意之道,望佢2千蚊內
5千蚊嘅車唔抄佢至奇
cc4321 發表於 2022-1-16 07:46:16 | 顯示全部樓層
21M後3RACING靜哂,仲以為無新車出
我覺得抄無所謂,反正一部車就係咁多嘢,最重要係抄得好唔好,會唔會青出於藍,千祈唔好畫蛇添足,無果樣整果樣,不過就算3RACING做得點好,好多人都係要挑骨頭,覺得外國月亮特別圓
名可唔可以有延續性,唔好出兩三部又改
tc3driver 發表於 2022-1-17 15:18:50 來自手機 | 顯示全部樓層
我想知3racing會否繼續提供舊車20m, 21m零件?Xray出X4後就話過仍然會support舊車零件
benz-clk 發表於 2022-1-19 20:10:08 來自手機 | 顯示全部樓層
現在就算上3racing shop揾20m, 21m零件都唔齊,市面存貨更加少,如出咗新車咁你自己諗吓啦!除非3racing老细轉姓!
rk2 發表於 2022-4-4 15:32:59 | 顯示全部樓層
https://hk.rcmart.com/hobby-news/3Racing-Sakura-Cero-Ultra-2022
有實物相片看了。3Racing 正在研發新款1/10電動平路房車 Sakura Cero Ultra 2022。新車同現役的20M以及21M 分別較大,相信大部分原有零件不再與新車通用。新車佈局類似 日本Mugen Seiki MTC2 及 Awesomatix A800MMX,採用中置馬達佈局的皮帶傳動,懸掛的設計也是這款電房新車的一大焦點,很可能作為 Sakura 全新一代的 "競賽級" 電動房車。
2020.04.02 SAKURA CERO ULTRA UPDATES
3racing 新一代1:10平路遙控車 —- Sakura Cero Ultra 2022! 廠方發布了最新的照片!據聞2022年5月中打後可以上市!

tamiyafan 發表於 2022-4-13 15:14:11 | 顯示全部樓層
價平可以一試.不過擔心底板偏軟
 樓主| AMAT 發表於 2022-4-13 20:51:05 | 顯示全部樓層
tamiyafan 發表於 2022-4-13 15:14
價平可以一試.不過擔心底板偏軟

佢個設計就係要令架車扭動多。
但佢扭動係中間扭唔係外圍扭。

以21M果時嚟講,架車呢個扭動係好走。玩STOCK或MODIFIED都好似吸住個地下行。
pskyng 發表於 2022-4-13 23:31:25 | 顯示全部樓層
覺得個車架好靚。等AMAT 遲啲在youtube出試車片。  
tamiyafan 發表於 2022-4-15 22:51:19 | 顯示全部樓層
咁就真係要買來試,又可改做頭驅