RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: mortarheadd
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想用勁電變?但又好貴!我教你改電變 (新增資料)

kfli 發表於 2007-10-26 14:33:47 | 只看該作者
acerlin 發表於 2007-10-26 15:19:08 | 只看該作者
GOOD JOb. man
kfli 發表於 2007-10-26 16:33:20 | 只看該作者

回復 1# 的帖子

mortarheadd Bro,
Many thanks for your updated detail information and sharing.  

xrvct 發表於 2007-10-26 17:19:58 | 只看該作者
我自己用30W辣雞焊電片,一樣得,問你死未~
方法得當,乜都可以焊
馮馮ymc 發表於 2007-10-26 22:23:12 | 只看該作者
原帖由 loman 於 2007-10-26 10:58 發表
隻電變乜唔係要根據d FET既spec和特性去寫個programme咩? 咁如果以前舊款High end既電變如Tekin又可唔可以換第二d FET呢?

拾幾年前大把人改!!Tekin果d以經好勁唔使改啦.....
馮馮ymc 發表於 2007-10-26 22:24:24 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-10-26 11:04 發表
諗頭幾好,不過本人對電子唔熟.......我唔建議新手咁做......同埋O的FET咁樣辣出嚟又辣入去.....
辣死咗就.......真係俾錢買過隻........

以前O的MINI Z話辣FET都要又唔知要幾多溫度下,又唔可以過幾多 ...

搞d低價電變學吓嘢無防
長崎直路尾 發表於 2007-10-26 23:24:31 | 只看該作者
希望大家注意一點,小弟過往的經驗是買FET即(金屬氧化場較應式晶體管)這類電子零件要小心點。

因電子零件出廠時會因應品質分為A.B.C....等級,甚至是從生產線掏呔出來,就算是一模一樣和編號一樣也不代表是相同貨色,

A級的買到大廠去,B級的買到細廠,而市面買到的當然是............

而且電變需要把FET並聯,所以也要求每粒的內阻相近才可發揮FET的極限。

不過凡事總有例外,如果認職大廠內的朋友應該安全很多。但也希望大家成功!

hiace仔仔 發表於 2007-10-27 21:09:27 | 只看該作者
in 101bk where is ic??
rafael 發表於 2007-10-28 16:25:18 | 只看該作者
according to the spec, they are concerning CONTINUOUS drain current but not the peak current, the peak drain current is 1040A, of course it is restricted to its thermal condition.

And Rds(on) of the MOSFET would not have much change on the output current since it is quite small stuff compare with the others. it is just concerning the efficiency and its thermal. And we won't concern its Ids but just Vds, it will not damage the internal circuitry of the ESC as well. So as long as the MOSFET woudn't got so "HOT", it is sensibly OK.
烈火之魂 發表於 2007-10-30 16:52:02 | 只看該作者
原帖由 mortarheadd 於 2007-10-25 12:44 發表
MC230:原廠前90A,後45A,改裝後前520A,後260A 。

MC330:原廠前200A,後100A,改裝後前520A,後260A 。

TEU-101BK:原廠前進60A,後退60A,改裝後前260A,後260A 。 .....改完後可裝23T!

我提意買一個Tam ...

咁知唔知mc800c前幾多a牙??
AMAT 發表於 2007-10-30 16:59:36 | 只看該作者
原帖由 烈火之魂 於 2007-10-30 16:52 發表

咁知唔知mc800c前幾多a牙??

140A至160A左右咁上下.......

據一O的設計電變O既朋友講......電變O既A數,其實未必駛去到咁大.....前後波電變一般240A左右已經足夠.....
同埋要A數大O既原因係因為有前後波先要.....單前冇後係唔駛咁勁......

A數太大只會令耗電增加........實際亦都係用唔著.....
hofung 發表於 2007-11-7 09:57:09 | 只看該作者
do you have sample about the Tamiya TEU-101BK
i mean the 電路底板
thanks.....
叮噹 發表於 2007-11-9 17:29:19 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2007-10-30 16:59 發表

140A至160A左右咁上下.......

據一O的設計電變O既朋友講......電變O既A數,其實未必駛去到咁大.....前後波電變一般240A左右已經足夠.....
同埋要A數大O既原因係因為有前後波先要.....單前冇後係唔駛咁勁..... ...

a數大唔係等如內阻細了,咁應該會省電喎,擅主...
請賜教
ice1234 發表於 2007-11-9 23:29:05 | 只看該作者
原帖由 叮噹 於 2007-11-9 05:29 PM 發表

a數大唔係等如內阻細了,咁應該會省電喎,擅主...
請賜教

內阻細先出到大a數呢....
鬼爆Z 發表於 2007-11-12 19:28:50 | 只看該作者
係邊道有得賣架>?????
chingwingtat 發表於 2007-11-15 16:11:42 | 只看該作者
原帖由 ice1234 於 2007-10-25 14:15 發表

http://hk.farnell.com/jsp/search/browse.jsp;jsessionid=TARNQQ0NBZHOTQFIBYELYFQ?N=0&Ntk=gensearch_001&Ntt=IRL3713&Ntx=&_requestid=262030

打電話去已經無得賣啦!佢話停左生產,但係佢話有一粒IRL3713pbf係共用,請問一下ice1234兄可否買這款代替呢?
大野 發表於 2007-11-21 11:29:21 | 只看該作者
搵到個KO ZX-400電變, 但係佢有成12粒FET.

咁係米要換哂佢, 會唔會頂唔順呢

商品詳細
商品名 KO PROPO FETアンプ ZX-400(バック付き)
寸法 43.2x40.4x20mm
重量 44g
使用電圧 6~8.4V
連続最大電流 110A
瞬間最大電流 420A
FETロス抵抗 0.0075Ωx2

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

請咁多位指教下
大野 發表於 2007-11-21 11:40:21 | 只看該作者
再加底板相, 唔該哂

登錄/註冊後可看大圖
大野 發表於 2007-11-22 18:07:06 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

搵到呢隻都係IRL3713, 但係下面果兩行字有D唔同.

咁係米同一樣野???
大野 發表於 2007-11-22 18:10:03 | 只看該作者
佢寫住               625P
                     5T      60