RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10890|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有冇人有FC既極咬地SETTING,....

sunnyshao007 發表於 2008-1-17 14:21:07 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
之前一直用架FC玩DRIFT,
DRIFT就DRIFT得好靚同好順好聽話,
宜家想用佢做埋第三架主力車,
已經改到盡,行緊TURBO,行中性TIRE,
試過用遙控車既概念改都唔係話好見效
馬輝 發表於 2008-1-17 14:37:39 | 只看該作者
full setting please
 樓主| sunnyshao007 發表於 2008-1-17 14:40:38 | 只看該作者
咩full setting?
你話改左suspension未/ else?
馬輝 發表於 2008-1-17 14:41:45 | 只看該作者
 樓主| sunnyshao007 發表於 2008-1-17 14:48:34 | 只看該作者
ROLL BAR
F:HARD   R:HARD
SPRING
F SOFT 10   R: SOFT 7
DAMPER
F:SOFT 10  R : SOFT 7
RIDE HEIGHT
FOW 8     R: LOW 6
FINAL GEAR : LOW
TIRE : MEDIUM FOR CIRCUIT
BRAKE: LEVEL 3
COOLING: LEVEL 3
ENGINE: 13B-REW(TUBRO)      
ENGINE TUNING SKILL: LEVEL 4            BOOST: HIGH 1
MUFFLER/PIPE/MANIFOLD : 低・中回転仕様。低速重視。
 樓主| sunnyshao007 發表於 2008-1-17 14:53:58 | 只看該作者
主要係跑弩級,弩級B同超弩級C
馬輝 發表於 2008-1-17 15:17:10 | 只看該作者
Roll Bar全部換ultra hard

damper由soft轉hard,頭hard 7尾hard 10

跑山路的話,engine改level 3 boost high 1
 樓主| sunnyshao007 發表於 2008-1-17 15:39:38 | 只看該作者
我有副NA係度(13B-MPS),
SKILL改到 LEVEL 3,
用個NA會唔會好D?
因為我用玩TUBRO個陣一過彎要豆住架車(DRIFT),
怕個TURBO一開就撞/唔夠定
我長期都KEPP住6.5~9千轉

馬輝 發表於 2008-1-17 15:44:18 | 只看該作者
原帖由 sunnyshao007 於 2008-1-17 15:39 發表
我有副NA係度(13B-MPS),
SKILL改到 LEVEL 3,
用個NA會唔會好D?
因為我用玩TUBRO個陣一過彎要豆住架車(DRIFT),
怕個TURBO一開就撞/唔夠定
我長期都KEPP住 ...

Turbo會好少少,因為13B-MPS都唔算線性

睇漏左,喉就換racing 1喉
 樓主| sunnyshao007 發表於 2008-1-17 15:53:18 | 只看該作者

改晒你個SETTING啦~
等試車
 樓主| sunnyshao007 發表於 2008-1-17 15:54:58 | 只看該作者
其實係BG4度,
一架車既推頭甩尾,係唔係主要調整枝油壓既軟硬?
馬輝 發表於 2008-1-17 15:55:39 | 只看該作者
超弩c要換野...硬racing胎同rally避震
椰禮 發表於 2008-1-17 16:02:51 | 只看該作者
我想問呢,34改做gtt有冇好處ga?
仲有原裝果陣要點改set黎跑??
馬輝 發表於 2008-1-17 16:44:07 | 只看該作者
原帖由 椰禮 於 2008-1-17 16:02 發表
我想問呢,34改做gtt有冇好處ga?
仲有原裝果陣要點改set黎跑??

34保留番四驅會有優勢,而原裝車冇得set
椰禮 發表於 2008-1-17 16:45:10 | 只看該作者
原帖由 馬輝 於 2008-1-17 16:44 發表

34保留番四驅會有優勢,而原裝車冇得set

咁要點改
GARY^^ 發表於 2008-1-24 00:17:57 | 只看該作者
樓主"自稱"F.3 student---14years old...WA, 咩機鋪俾現年14years old的你入去呢??唔怕差人逗你身份證??

btw, 小弟都有玩FC, 真係好難SET...不過小弟已18years old, 哈哈
馬輝 發表於 2008-1-24 14:40:20 | 只看該作者
原帖由 椰禮 於 2008-1-17 16:45 發表

咁要點改

34 nose heavy得算幾明顯,個頭轉彎較鈍,所以建議避震頭軟尾硬加強入彎能力
馬輝 發表於 2008-1-24 14:41:18 | 只看該作者
原帖由 GARY^^ 於 2008-1-24 00:17 發表
樓主"自稱"F.3 student---14years old...WA, 咩機鋪俾現年14years old的你入去呢??唔怕差人逗你身份證??

btw, 小弟都有玩FC, 真係好難SET...不過小弟已18years old, 哈哈

想易set d,有計的,就係問你自己兩個問題

1)架原裝車你覺得點?
2)你想架車點?
馨哲琨 該用戶已被刪除
馨哲琨 發表於 2009-7-5 23:15:28 | 只看該作者

小孩子?什么要??呢?

了解孩子?什么要???于掌握孩子心理是非常重要的。孩子??背后的?机是什么?其?,几乎所有的儿童都?“??”,但孩子??并不一定都是不??的品???,孩子??的原因很多。所以,家?要具体地分析孩子??的心?和?机,??不同情?采取不同的?度。?者?人?孩子????出以下几?:
  小孩子?什么要??呢?
  1、?利
  很多小孩子?了口?,要吃?西,便???,又有些小孩子?了要得到很高的分?或?品,便在考??作弊?硬?自己的本?高人一等。?都是?了?利的?故。
  2、好?名,要面子
  一件事本?不是他做好的,但?是他做的,可以得到??,面子光彩,于是他??了;事本?是他做的,但做得不好,怕??,于是他?那件事不是他做的,也??了。
  3、逃避??
  有?小孩子?了不愿意做或不能做某事?,便叫?疼呀!肚子疼呀!用各种?言去欺?父母或教??种?言又往往得到父母或教?的同情,因此以后便也常??去推?了。
  4、小孩子怕父母或教?的打?
  有些做父母的,每逢小孩子做?了一件事,便要?小孩子或打小孩子。孩子怕?怕打,便用???掩?自己的??,?种掩?得到父母或教?的?恕,于是第二次第三次做?事?,便再???求得?恕了。
  我?不能??去判?一?孩子的??行?就是品???,是由于他?特殊的年??段所造成的。幼儿???象,形形色色,原因种种,性?也各不相同,我?要在?察分析孩子??原因及事情的真相的同?,?幼儿采取相?的?理方式,只有??,才能推?幼儿的身心都到?展。
  ?文章??自?者?人博客“天上羽毛”。