RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1706|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

車呔想換一般1/10(12mm)的。Any suggestion??

SpidermanRC 發表於 2008-2-17 00:52:38 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
pls recommend for me. THX
 樓主| SpidermanRC 發表於 2008-2-17 00:55:23 | 只看該作者
 樓主| SpidermanRC 發表於 2008-2-18 00:05:11 | 只看該作者
any brother can HELP
WallaceNg 發表於 2008-2-18 02:27:14 | 只看該作者
去買個3racing的轉1/10六角
cowboy 發表於 2008-2-18 11:53:25 | 只看該作者
原帖由 WallaceNg 於 2008-2-18 02:27 發表

唔使換!佢本身巳經係12mm,可以直接用1/10或M車呔。請你search番係"18仔技術討論版"啲舊posts,有好多posts都有討論!有唔明大家再研究。
cowboy 發表於 2008-2-18 11:59:50 | 只看該作者
我自己用玩舊咗(薄到用唔到)嘅海棉呔玩平路。不過要留意齒比要相應更改(要配合摩打是否扭力型或轉速型)。油壓彈弓也要改動,由於玩平路,要降低車身。
rk2 發表於 2008-2-18 12:06:36 | 只看該作者
原帖由 WallaceNg 於 2008-2-18 02:27 發表

MB4 跟回來的原裝六角是與 1/10 車呔共用的了. 除非你想用 mini- inferno 呔, 否則不用另買六角 adaptor 的
 樓主| SpidermanRC 發表於 2008-2-18 23:38:22 | 只看該作者
原帖由 cowboy 於 2008-2-18 11:53 發表

唔使換!佢本身巳經係12mm,可以直接用1/10或M車呔。請你search番係"18仔技術討論版"啲舊posts,有好多posts都有討論!有唔明大家再研究。

六角係fit, but 外面是直接用screw的... also the hole is smaller!!
My point is which brand/model of tire & wheel can be used.
請大家幫忙
THX
rk2 發表於 2008-2-19 09:00:25 | 只看該作者
原帖由 SpidermanRC 於 2008-2-18 23:38 發表

六角係fit, but 外面是直接用screw的... also the hole is smaller!!
My point is which brand/model of tire & wheel can be used.
請大家幫忙
THX

用 1/10 呔時, 在螺絲孔加片介子, 便ok了. 我都係咁用架咋
cowboy 發表於 2008-2-19 10:32:19 | 只看該作者
原帖由 SpidermanRC 於 2008-2-18 23:38 發表

請大家幫忙
THX

冇問題喎!我用Ellegi海棉呔,Yokomo, 星星, Speed Mind等wheel都OK。

如果你係用原裝膠萬向:由於用於鎖wheel嗰粒螺絲係平頭斜身,用介子未必係最穩陣嘅,你可以落螺絲膠及確保嗰wheel窿唔好太大就得啦(新wheel通常冇問題,玩舊咗嗰窿大咗就要留意,呢個時候就可以加介子。

如果你係用金屬膠萬向(必改):用介子加螺絲膠巳OK。

至於用甚麽呔那要看塲地和天氣啦。
 樓主| SpidermanRC 發表於 2008-2-19 22:47:26 | 只看該作者
thanks rk2 & cowboy for the advice
yazoo 發表於 2008-2-20 13:57:57 | 只看該作者
改完Post張相睇睇參考下
rk2 發表於 2008-2-21 16:17:26 | 只看該作者
原帖由 yazoo 於 2008-2-20 13:57 發表
完Post張相睇睇參考下

哎, 都話唔使改呀. 就咁裝條 1/10 膠呔也好, 海棉也好, 就得架啦, :Q