RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3194|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Q-Steer Buggy Hornet - Big Air Tutorial

charleskwok 發表於 2008-6-29 05:32:20 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
細個嗰陣,媽咪好錫我,因為我要入院做小手術,佢為咗tum我,買咗架 Hornet 比我係醫院陪我等我無咁驚。嗰陣我10歲未識切,買切好咗嘅。。。全套好似都要2千蚊(有遙控+叉機+電池,變速係機動嗰種),勁貴。嗰時我唔識野,唔知2千係幾大,屋企又唔係好有錢,宜家唸起都好有感觸。仲記得我開心到幾日都欖住部車唻瞓。啲姑娘都非常好奇有架咁大嘅玩具。

上個禮拜係KWS見到有Q-Steer版,即使勾起咗童年往事,但都係得個睇,無唸住買。。。點知成個禮拜都唸住佢。。。今日走去買咗佢,無謂嘥腦汁。。。

買咗番唻好開心,玩下玩下,發覺原來唔係好夠快,因為我整啲飛臺佢只係爬過去,唔識飛,所以想改改佢,等佢飛得起。
上網巢,巢來巢去都係講緊唔知咩顏色咩顏色齒,搞到我暈坨坨。。
跟住我見louis-wei話佢改咗鋰電,我靈機一觸,記得我玩殘嗮果架深圳買嘅直升機仔,入面係鋰電,即刻攞唻開刀。

1. 拆殼,有少少膠黐住,用少少力向外搣就會分開。
2. 拆曬前輪組(要非常小心小心彈弓),後輪組,方便工作。
3. 見到PCB板,旁邊有啲膠黐住,小心咁界開啲膠。
 樓主| charleskwok 發表於 2008-6-29 05:45:29 | 只看該作者
宜家唔用turbo轉彎都有時炒車。可能要將後輪胎變成slick先得。。。
turbo宜家只能行直線。一按方向鍵就炒得好緊要。。。
始終buggy個CG太高。不過宜家勁好玩!超快!好似比例buggy換上brushless + lipo 咁!
BUNNYYUEN 發表於 2008-6-29 08:22:25 | 只看該作者

buggy

好有心机 , 点解吾將直升机的控制直接而植入車仔到,可以用控制差埋理电
mikewu 發表於 2008-6-29 08:31:56 | 只看該作者
You were a SPOIL KID!!    But glad everything was fine!  
You make an excellent post.......   Thank you!!!
Andsonma 發表於 2008-6-29 11:49:35 | 只看該作者
You are the craziest person in the q-steer world!!
 樓主| charleskwok 發表於 2008-6-29 19:32:29 | 只看該作者

回復 3# 的帖子

都有唸過,但係咁咪要用直升機嘅遙控?無咗倒後?
而且直升機係控制後尾個摩打嘅,點樣駁落個Steering度?
在下并非電子人也。。。所以咁樣已經好滿足
jypepe 發表於 2008-6-29 19:46:26 | 只看該作者
樓主有冇諗住買番1/10或者tamtech?
bbqshark00 發表於 2008-6-29 22:50:51 | 只看該作者
新手唔識野
乜有d咁細嫁既直升機既..邊到有??
LokSpec 發表於 2008-6-29 23:17:56 | 只看該作者
鋰電
動力同持久力應該不成問題吧

我想知有冇辦法有效改善轉向?
WallaceNg 發表於 2008-6-30 00:51:27 | 只看該作者
原帖由 charleskwok 於 2008-6-29 19:32 發表
都有唸過,但係咁咪要用直升機嘅遙控?無咗倒後?
而且直升機係控制後尾個摩打嘅,點樣駁落個Steering度?
在下并非電子人也。。。所以咁樣已經好滿足

唔會架,佢只係用左個魔打同電,唔會有問題
 樓主| charleskwok 發表於 2008-6-30 23:52:37 | 只看該作者
原帖由 jypepe 於 2008-6-29 19:46 發表
樓主有冇諗住買番1/10或者tamtech?

呵呵。。 你是否就是那個纏住我一個禮拜嘅魔鬼?
咪整我身痕!我老婆唔中意我買太多玩具俾自己。。。。。
我買呢只野都係搵個仔黎做借口。。。ssshhhhh
 樓主| charleskwok 發表於 2008-6-30 23:57:57 | 只看該作者
原帖由 bbqshark00 於 2008-6-29 22:50 發表
新手唔識野
乜有d咁細嫁既直升機既..邊到有??

哇!你唔係新手!你係喺山窿好耐就真。。。(Just kidding)
宜家好多地方都有賣窩。。。深水埔,羅湖商業城,KWS。。。etc
當然羅湖買係最平,但係要預咗係次貨。。。70-90 RMB 就買到。
 樓主| charleskwok 發表於 2008-7-1 00:04:26 | 只看該作者
原帖由 LokSpec 於 2008-6-29 23:17 發表
鋰電
動力同持久力應該不成問題吧

動力 - 就算唔改摩打都有少少提高。
持久力 - 實在差太遠喇!可以玩好耐好耐!如果唔換摩打應該可以玩25-30分鐘。
係叉電有啲麻煩。。不過玩半個鐘先叉一次,又有乜所謂呢!

我想知有冇辦法有效改善轉向?

你指嘅係咪炒車?
用 "blue-tac" 黐個五毛喺個車底就會好好多。。不過速度略為慢一丁丁。。。
 樓主| charleskwok 發表於 2008-7-1 00:07:52 | 只看該作者
原帖由 WallaceNg 於 2008-6-30 00:51 發表

唔會架,佢只係用左個魔打同電,唔會有問題

師兄你講嘅我唔係好明窩。。。
所以我都話我係電子白癡架啦!
agentjerry 發表於 2008-7-1 00:27:07 | 只看該作者
原帖由 charleskwok 於 2008-6-30 23:57 發表

哇!你唔係新手!你係喺山窿好耐就真。。。(Just kidding)
宜家好多地方都有賣窩。。。深水埔,羅湖商業城,KWS。。。etc
當然羅湖買係最平,但係要預咗係次貨。。。70-90 RMB 就買到。

where u found q-steer buggy in 深水埔?
tks
 樓主| charleskwok 發表於 2008-7-1 14:54:25 | 只看該作者
原帖由 agentjerry 於 2008-7-1 00:27 發表

where u found q-steer buggy in 深水埔?
tks

I bought it at Kong Wah Street for $130.
Yesterday I saw it at Tai Koo Shing's Apita selling for $120, plus 10% discount until 01/07.
But they only have Frog, Grasshopper and Hornet only.
agentjerry 發表於 2008-7-1 18:41:48 | 只看該作者

回復 16# 的帖子

tks for yr reply.
zz2 發表於 2008-7-2 18:01:58 | 只看該作者
超勁.....
仲飛得遠過我Q-steer(rx8)+bcg紅齒+s-bcg 1.5麼...
睇來我要用3粒電同3.0麼....(3.0麼有時間先改落q-steer....)