RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7628|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有冇師兄識"矽膠模覆件"??

椰禮 發表於 2008-7-2 20:08:17 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
有冇人識搞呀?? 我想copy 大約1:28用gt wing,買既又唔靚,自己整又整唔得多
可惜我完全唔知要幾錢成本先copy到一隻,請師兄指教
kenny_Chui 發表於 2008-7-2 21:47:20 | 只看該作者
如果師兄想整一兩隻不如去買la , 因為個工模好貴 woo...........
 樓主| 椰禮 發表於 2008-7-2 22:35:40 | 只看該作者
其實想整最少十隻
aodermodel 發表於 2008-9-10 09:25:02 | 只看該作者
我識做啊,我自己有機器,發電郵卑我啊,做幾件都可以
tonyhsing 發表於 2008-10-17 14:06:41 | 只看該作者

請問那種機器那裡有賣.. 叫甚麼~?  可否貼照片看看....thanks
AMAT 發表於 2008-10-17 14:16:31 | 只看該作者
矽膠模模件好容易唧............

去偉高隔離間翔峰行買矽膠同黃石膏.

你自己有件係到,搵紙咭封個盒仔,買O的泥膠,封好一邊PARTING,係泥膠到落O的夾模用凹位.
溝矽膠時,落O的黃石膏落去,等O的石膏硬O的.......
倒完一邊,SET咗,之後就反轉佢,攞走O的泥膠,搽小小凡士林係SET咗果邊O的矽膠,再溝矽膠,再倒埋另一邊.

之後SET好咗,攞返件件出嚟,係適當位置界返O的入水口同埋出氣位.

又係翔峰行,買白PU,又係一SET,A B膠倒埋,封好個模,逐O的倒落去,SET咗,開模,剪水口,搞掂~

唔駛一定要用咩機器.
AMAT 發表於 2008-10-17 14:23:11 | 只看該作者
不過講明先,一SET矽膠大約講緊二百零三百蚊......但呢個係我十零年前讀書果個價,唔知宜家有冇起價.....呢個九成會用晒咁濟......因為容量係不多.

而一SET白PU都係要成二百零蚊.....又係十零年前我讀書果個價嚟......但呢個就一SET都幾多下......可以倒好多隻......用唔駛存放要小心,因為會溶膠......有機會會一支硬到封咗個樽口,一支就溶咗個膠樽流晒出嚟......所以最好就盡快用晒佢啦.......唔係就要放係陰涼地方......最好放係雪櫃.....

倒PU個技巧係,唔好一次過倒太多,我以前O做法係用菲林筒兩個,每個筒倒三份一,左倒右,右倒左,倒幾次,之後倒入個模到,寧願分幾次,好過一次咁倒晒入去.菲林筒最大好處係,O的PU SET咗一掹就甩出嚟,可以不斷循環再用.

另外就係水口同埋O的排氣口O既位置,要做得好小小.....咁樣就唔會藏到氣泡係入面,亦唔駛用咩真空泵抽氣.
kwok 發表於 2008-10-18 14:29:26 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2008-10-17 14:23 發表
不過講明先,一SET矽膠大約講緊二百零三百蚊......但呢個係我十零年前讀書果個價,唔知宜家有冇起價.....呢個九成會用晒咁濟......因為容量係不多.

而一SET白PU都係要成二百零蚊.....又係十零年前我讀書果個價&#221 ...

果然係有料到的大師兄呀!
330324059 發表於 2008-10-19 19:20:48 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2008-10-17 02:16 PM 發表
矽膠模模件好容易唧............

去偉高隔離間翔峰行買矽膠同黃石膏.

你自己有件係到,搵紙咭封個盒仔,買O的泥膠,封好一邊PARTING,係泥膠到落O的夾模用凹位.
溝矽膠時,落O的黃石膏落去,等O的石膏硬O的.......
...

咁翔峰行係唔係五金鋪?
aodermodel 發表於 2008-10-20 11:06:32 | 只看該作者
原帖由 tonyhsing 於 2008-10-17 14:06 發表

請問那種機器那裡有賣.. 叫甚麼~?  可否貼照片看看....thanks

個部機器叫真空機,細部地噶要5000左右,好地噶要1W左右,其實做也好無好,都係要梯技術,一樣噶機器無同噶人做地也係無同噶,相片噶你發電郵貝我,我再影地貝你
AMAT 發表於 2008-10-20 12:38:28 | 只看該作者
原帖由 330324059 於 2008-10-19 19:20 發表

咁翔峰行係唔係五金鋪?

唔係.....
專賣PU,石膏,一類係俾人要嚟做O既美術果類O既鋪頭嚟.......
你一入到去見佢放咗一排O的公仔係到O架.......

就係偉高隔離鋪,大大隻字寫住翔峰行.
AMAT 發表於 2008-10-20 12:39:41 | 只看該作者
原帖由 aodermodel 於 2008-10-20 11:06 發表

個部機器叫真空機,細部地噶要5000左右,好地噶要1W左右,其實做也好無好,都係要梯技術,一樣噶機器無同噶人做地也係無同噶,相片噶你發電郵貝我,我再影地貝你

倒得好唔駛真空機O既.......
只要出氣位做得好,同埋唔好一次過係咁倒晒入去,分幾次倒,咁就唔會有咁多氣........
georgej 發表於 2008-10-20 19:25:28 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2008-10-20 12:39 發表

倒得好唔駛真空機O既.......
只要出氣位做得好,同埋唔好一次過係咁倒晒入去,分幾次倒,咁就唔會有咁多氣........

完全正確.使我想起以前倒手辨5星的時候,果時個模用幾次就要執一執.
AMAT 發表於 2008-10-21 14:33:13 | 只看該作者
原帖由 georgej 於 2008-10-20 19:25 發表

完全正確.使我想起以前倒手辨5星的時候,果時個模用幾次就要執一執.

矽膠做模,倒PU唔係好傷模唧......都唔駛點執O既.......

最緊要係經驗同手勢.......

果時讀DESIGN,一日係咁整.....整到好熟手.......
成日都痴到一手PU同噴漆......O的PU食晒落O的指甲邊位都係等閒事.....
peter7 發表於 2008-10-21 14:40:58 | 只看該作者
Try: 63, Sai Yee Street, 1/F, Mongkok, Kowloon

It is a shop  sell 矽膠模覆料
paulaner 發表於 2008-10-21 14:58:26 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2008-10-21 14:33 發表

矽膠做模,倒PU唔係好傷模唧......都唔駛點執O既.......

最緊要係經驗同手勢.......

果時讀DESIGN,一日係咁整.....整到好熟手.......
成日都痴到一手PU同噴漆......O的PU食晒落O的指甲邊位都係等閒事.....

我讀果陣何sir都冇乜教我地.....所以冇人倒PU!
AMAT 發表於 2008-10-21 15:06:42 | 只看該作者
原帖由 paulaner 於 2008-10-21 14:58 發表

我讀果陣何sir都冇乜教我地.....所以冇人倒PU!

你又識得何SIR喎.......

何SIR點會教你倒PU啦......佢只會教你乜都用475疊膠片嚟做.....
Ken 發表於 2008-10-21 15:10:03 | 只看該作者
矽膠模除了入水口, 最好在另一邊或底部做一細小"J"形出水口, 可排出空氣及避免空芯
AMAT 發表於 2008-10-21 15:14:30 | 只看該作者
原帖由 Ken 於 2008-10-21 15:10 發表
矽膠模除了入水口, 最好在另一邊或底部做一細小"J"形出水口, 可排出空氣及避免空芯

我咪話要做呢個排氣囉.....哈!呀師兄/弟~
paulaner 發表於 2008-10-21 18:33:38 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2008-10-21 15:06 發表

你又識得何SIR喎.......

何SIR點會教你倒PU啦......佢只會教你乜都用475疊膠片做.....

LWL 1103!!!!