RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2638|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

電子問題請教

rk2 發表於 2008-8-29 10:37:55 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我有個 12 ~ 24v input 的 constant current 350ma 的 led driver, 有 2 只 1w 的 紅色 led 燈,
咁我想用呢套野做motor bike 的 tail + brake 燈. 心"林" : tail 時 用 2 個 1w led 燈 parallel 出, 各 170 ma, brake 時, 2 個 1w led series 出, 各 350ma. parallel 轉為 series 時, 用 transistor 做 switch........  這個想法行得通嗎 ?
ice1234 發表於 2008-8-29 15:25:33 | 只看該作者
原帖由 rk2 於 2008-8-29 10:37 AM 發表
我有個 12 ~ 24v input 的 constant current 350ma 的 led driver, 有 2 只 1w 的 紅色 led 燈,
咁我想用呢套野做motor bike 的 tail + brake 燈. 心"林" : tail 時 用 2 個 1w led 燈 parallel 出, 各 170 ma, br ...

點解一時要 parrallel 一時要 series
 樓主| rk2 發表於 2008-8-29 16:23:17 | 只看該作者
因為要控制 tail 時無咁光 350ma 的一半 , brake 時光 d  350ma  : full power.
 樓主| rk2 發表於 2008-8-30 11:39:43 | 只看該作者
呢幅線路圖岩唔岩呢 ?
 樓主| rk2 發表於 2008-9-2 13:14:53 | 只看該作者
無人幫到我 tim
nsl_tommy 發表於 2008-9-2 15:41:41 | 只看該作者
好複雜......

其實你咁做法,好易會令驅動版空載,會短路。
 樓主| rk2 發表於 2008-9-4 17:41:33 | 只看該作者
do you have any simple circuit suggestion for me ? thanks