RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: tatame
打印 上一主題 下一主題
收起左側

EMAXX/ E-revo/ Summit 技術交流區, 歡迎大家貼你既Monster Truck

nitrotruck 發表於 2009-8-27 00:01:26 | 只看該作者
edmondhk 發表於 2009-8-27 00:02:14 | 只看該作者
同我上面講既一樣! ~KV值大o係monster truck 性能只是一般, 我而家部emaxx 用緊5.5R 3700kv gear ratio 就因為motor kv值太高變得扭力唔夠要用到30:1, 換黎既只有速度唔快, Motor仲因為loading 過大經常過熱,以e ...
ryancmlam 發表於 2009-8-26 23:46

問題係車架設計唔可能比你無限咁加齒比
ftbingobingo 發表於 2009-8-27 00:02:58 | 只看該作者
開始技窮, 得d 無point 既說話 哎........
nitrotruck 發表於 2009-8-27 00:01

技窮? 係呀, 最有"妓"術咪你law
nitrotruck 發表於 2009-8-27 00:03:42 | 只看該作者
成班玩開車既好朋友差不多到齊啦啵, 哈~
byron.C 發表於 2009-8-27 00:04:34 | 只看該作者
喂喂!我想知全香港有幾多架 E-maxx 落地行呀?
ftbingobingo 發表於 2009-8-27 00:04:58 | 只看該作者
又話自己經驗淺, 同你講slipper clutch有咩用又唔聽,或者你咁set個slipper clutch真係可以影響wheelie唔wheelie,但人地design黎根本唔係咁用個lor, 同你講wheelie取決於邊d setting上, 你又走去講kv lee樣o個樣. ...
光丑猶仗凡 發表於 2009-8-27 00:00

"Spec同setting都唔識分"

依句我鐘意
ryancmlam 發表於 2009-8-27 00:05:28 | 只看該作者
40:1 ....................  個pinion gear 可能要用5T(如果有的話)

算la你講o個d 5kv同5T pinion gear 現實無既野我無打算用
tatame 發表於 2009-8-26 23:53

算la,我相信我再講落去都係冇人會明白,或想去明白,功率、扭力同角速度嘅關係及一啲基本電機及機械原理。
ftbingobingo 發表於 2009-8-27 00:06:06 | 只看該作者
好似係有d人齊人先.............
byron.C 發表於 2009-8-27 00:08:41 | 只看該作者
假油貨架真電大腳~~~
我係無point呀!差人拉咩!
ryancmlam 發表於 2009-8-27 00:09:28 | 只看該作者
問題係車架設計唔可能比你無限咁加齒比
edmondhk 發表於 2009-8-27 00:02

同意, that's why i said if possible.
ftbingobingo 發表於 2009-8-27 00:09:31 | 只看該作者
算la,我相信我再講落去都係冇人會明白,或想去明白,功率、扭力同角速度嘅關係及一啲基本電機及機械原理。
ryancmlam 發表於 2009-8-27 00:05

ryan兄, 你依d HKU畢業, 有牌電機工程師講既野咁膚淺人地好難認同架
 樓主| tatame 發表於 2009-8-27 00:15:50 | 只看該作者
ryancmlam 發表於 2009-8-27 00:05

唔係唔認同你~ 你要谷到40 : 1 係要用5T pinion gear !全世界無人咁玩市面上無出我又點買黎試
SCOTT 發表於 2009-8-27 00:15:59 | 只看該作者
ryan兄, 你依d HKU畢業, 有牌電機工程師講既野咁膚淺人地好難認同架
ftbingobingo 發表於 2009-8-27 00:09

這是什麼意思.我真是不明白.
byron.C 發表於 2009-8-27 00:17:39 | 只看該作者
有 d 野係唔洗試可以計都出來的......... 哎呀.....做咩又搭訕......
SCOTT 發表於 2009-8-27 00:18:34 | 只看該作者
.(有牌電機工程C).吾該你們不是討的請離開.
ryancmlam 發表於 2009-8-27 00:19:14 | 只看該作者
行果14.幾V當然唔得,試下行個7000V既電源
1:1都wheelie到
edmondhk 發表於 2009-8-26 23:59

聰明,but not 100% correct. 7000x5rpn/v only gets 35000 rpm, which is just higher than 7.4 x 3700rpm/v = 27380. So, I guess it is just enough for a 1:10.
AMAT 發表於 2009-8-27 00:21:52 | 只看該作者
討論技術對錯都好,大家分享過就算.
無需要就對錯對版友進行人身攻擊.

希望大家唔好再嘈喇.

敬請留意.
ryancmlam 發表於 2009-8-27 00:24:02 | 只看該作者
唔係唔認同你~ 你要谷到40 : 1 係要用5T pinion gear !全世界無人咁玩市面上無出我又點買黎試
tatame 發表於 2009-8-27 00:15

我係話你可以試下担大啲齒比,應該可以wheelie。唔得味試吓3x:1囉
 樓主| tatame 發表於 2009-8-27 00:32:12 | 只看該作者
我係話你可以試下担大啲齒比,應該可以wheelie。唔得味試吓3x:1囉
ryancmlam 發表於 2009-8-27 00:24

已經用到最盡12T ! 市面無再細既pinion gear 俾我加大齒比, 再大架車速度會好慢!

亦唔會有人咁玩

只計數同理論唔會知實際效果, 你不如買架試下又或者我借我架車你玩下再下定論la ! 哎.........
ryancmlam 發表於 2009-8-27 00:52:13 | 只看該作者
大家好.有d野吾明.想請教吓.
請問用高kv摩打行細摩打齒及用低kv摩打行大摩打齒,是一樣的嗎.
SCOTT 發表於 2009-8-26 22:44

"高kv摩打行細摩打齒" Vs "低kv摩打行大摩打齒"
師兄你應該睇睇到最後車輪的轉速。e.g.
A) 7.4V battery for a 3000kv motor at 9:1 gear ratio will get a wheel rotating at 7.4 x 3000 rpm/v /9 = 2466 rpm
B) 7.4V battery for a 1500kv motor at 4.5:1 gear ratio will get 7.4 x 1500 / 4.5 = 2466 rpm
好像是一樣,但轉速是會受loading影响的,不同kv的motor有不同特性。簡單來說,若我沒有記錯,若車輕(要有motor廠的design data才知多小才叫輕),組合A會跑快一些。若車重,組合B會跑快一些。兩者分別不會太大。