RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: zeda
打印 上一主題 下一主題
收起左側

消失了的遙控店舖

大孖 發表於 2013-3-30 11:55:24 | 只看該作者
記得胡先生曾在"模型天地"介紹自製曲軸側舵龍蝦高速艇,佩服之餘夾流晒口水。
seasky 發表於 2013-4-5 23:42:15 | 只看該作者
好似仲有間興起,而家仲存在嗎?
Big-Sam 發表於 2013-4-6 00:02:46 | 只看該作者
seasky 發表於 2013-4-5 23:42
好似仲有間興起,而家仲存在嗎?

白加士街嗰間都冇咗啦,仲有興記?
 樓主| zeda 發表於 2013-4-6 11:15:22 | 只看該作者
興記好似淨做批發
howan 發表於 2013-5-6 11:57:56 | 只看該作者
睇左一排工房而家先見到呢條 thread 覺得好感動...
小弟兒時住北角村, 中記就係陪伴我成長既地方
屋企記玩具9成都係來自中記, 我仲好記得第一部四驅車就係中記買, 當年唔知乜款打乜款見靚就買左部 Avante, 而家先知係經典
仲有當年好流行四驅車既老翻 optional parts, 中記佢地只會賣原廠 parts 所以特別貴...
佢地有好多好大盒既 Tamiya RC 擺係最高既貨架, 要"惡"高個頭先望到... 我記得我同過自己講第時大個一定要買返一盒, 可惜到佢執個陣都未能夠如願...

至於北角碼頭既恆年行又係我細細個去朝聖既地方, 舖仔細細, 櫥窗放既係一架架完成品既 RC 車, 我記得大概係 $17xx 起連遙控, 當年小學屋村仔梗係無 $$ 買啦, 只有流口水的份兒..... 偶爾會見到有人係巴士站度試車, 我好記得有一次見到佢試 F1..... 真係超羨慕!

不過呢一切已成回憶... 北角村拆左就咩都消失晒...
kei777 發表於 2013-5-6 18:57:09 | 只看該作者
howan 發表於 2013-5-6 11:57
睇左一排工房而家先見到呢條 thread 覺得好感動...
小弟兒時住北角村, 中記就係陪伴我成長既地方
屋企記玩 ...

我都好鐘意去中記買"水牛"同"藍C帶".......... 不過唔係RC
YR4M2 發表於 2013-5-20 15:52:13 | 只看該作者
我第一架車在灣仔新新買!双星Falcon buggy HK$350。當時讀初中,儲好耐錢才買到!
bear_cat_x 發表於 2013-5-20 19:14:19 來自手機 | 只看該作者
Evo露筍 發表於 2013-1-9 12:47
我第一部車 - TA02 Alfa 155 DTM 咪有幟度買, 當時乜都唔識, 日日lunch time就去荃豐hea, 望住佢櫥窗部完 ...

三星
LOSE 發表於 2013-5-20 20:02:32 | 只看該作者

三星....係咪以前元朗三和?
LOSE 發表於 2013-5-20 21:19:36 | 只看該作者
歴史......三和,超記....最初元朗安寧路信義對面.....三和隔幾間舖.....重有間超記,超記重更有記憶,由幼稚院讀信義至中學,佢圍住信義黎搬,六,七歲個陣好記得係依冢安信街幸福樓後面,裏面有間黑房,有烏蠅機打....出面有普通模型賣,個時應該都未有RC,或者太細個有唔知啦,佢唔止賣仲有得供....非常之yean....你供緊個盒會痴左張紙有個no.佢有本數簿,每日放學去供2蚊,可以拎出黎打開睇下,供過幾架孖星入電芯JEEP仔.....老板好好人,成日差幾蚊都可以拎走,後來搬左去信義巴士站總站先開始有草蜢,皇蜂,軍車,....再之後三和先至開,超記後尾先搬埋去安寧路隔幾間舖,跟往先又狐狸,HOTSHOT飛鷹,青蛙獵鷹,回力,.....三和後來又搬左去屏輝徑,D書包唔入得,擺晒係門口,有次重唔見左個書包....低能,,,,後期又搞埋車場,好記得楊先生重派左張傳單俾我話車場開張...個陣重返緊中學,我重話無錢入會...佢重話可免....頂,,,耐到丫,記憶都有D模糊,兩個老板都好好人,致敬,懷念!!
icemanh 發表於 2013-5-23 22:34:07 | 只看該作者
中記好似搬左去沙田, 有無沙田朋友確認一下?
地址係沙田廣源村地下CB2-3號舖.
 樓主| zeda 發表於 2013-5-24 11:29:14 | 只看該作者
icemanh 發表於 2013-5-23 22:34
中記好似搬左去沙田, 有無沙田朋友確認一下?
地址係沙田廣源村地下CB2-3號舖. ...

如果係真的就要去行一行
bear_cat_x 發表於 2013-5-28 00:27:17 | 只看該作者
LOSE 發表於 2013-5-20 20:02
三星....係咪以前元朗三和?

係,你以前住元朗?
LOSE 發表於 2013-5-28 02:01:24 | 只看該作者
係,計下條數,我六七歲,係三+幾年前既事....
rckiller 發表於 2013-5-28 20:54:31 | 只看該作者
kei777 發表於 2013-5-6 18:57
我都好鐘意去中記買"水牛"同"藍C帶".......... 不過唔係RC

藍C帶隻小電快艇
bookkeyhk 發表於 2013-5-28 22:52:21 來自手機 | 只看該作者
bear_cat_x 發表於 2013-5-28 00:27
係,你以前住元朗?

X2
三和年代我都係住元朗
大約十年前倒仲睇到三和老闆過世消息..............懷念!(致敬)

kei777 發表於 2013-5-29 01:18:49 | 只看該作者
rckiller 發表於 2013-5-28 20:54
藍C帶隻小電快艇

yes
richland11d 發表於 2013-5-29 02:21:44 | 只看該作者
Thank You !
rckiller 發表於 2013-5-29 02:51:35 | 只看該作者

我而家重有隻全新未砌的
kei777 發表於 2013-5-29 07:40:17 | 只看該作者