RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ckuen2004
打印 上一主題 下一主題
收起左側

NAZA-H in Trex700

王汪旺 發表於 2014-9-5 11:48:18 | 只看該作者
ckuen2004 發表於 2014-9-5 09:22
呢位 C 兄講得好 ARM  , 直升机一般情况都吾會飛離開視線範圍 ,
由奇立売飛像真更加吾會飛得遠 ,  立売 ...

師兄高見,小弟明白
相信隻機飛得穩定,十字頭調整得平衡,endpoint set 好,在微風下hold 住個油門應可 hover , 飛航線好睇調整D/R 和Expo 會有幫助? 有乜衣郁 fail safe 或會有些作用 。
我朋友裝咗隻Helicommend , 飛得好靚, 飛航線好定,航線動作
王汪旺 發表於 2014-9-5 12:07:50 | 只看該作者
朋友飛咗幾年後,拆除隻Helicommend,景然唔識飛,仲要從頭學過
foxHK 發表於 2014-9-5 18:43:38 來自手機 | 只看該作者

大疆嗰秋野咁大份,安落450級都好敏水,最好係500級以上(亞拓標準),咁大部機本身飛起已經定到亞媽都唔認得。
做乜仲要拿來抗風?! 最初以為有way point, 一鍵走佬(飛到老連咁遠),又係目視飛行,咁要呢隻飛控做乜呢?!

王汪旺 發表於 2014-9-6 06:16:28 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-9-5 18:43
大疆嗰秋野咁大份,安落450級都好敏水,最好係500級以上(亞拓標準),咁大部機本身飛起已經定到亞媽都唔認得 ...

同意,裝咁多自動嘢對提升飛行技術冇乜幫助, 同放風箏一樣
 樓主| ckuen2004 發表於 2014-9-6 15:06:24 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-9-5 18:43
大疆嗰秋野咁大份,安落450級都好敏水,最好係500級以上(亞拓標準),咁大部機本身飛起已經定到亞媽都唔認得 ...

同意 c 兄講法 , 買呢隻野之前刀有 lam 过用 FUTABA CGY750 , 但 CGY750 都 要HKD2000 ,
隻 NAZA-H 好似係 HKD3200 ( 吾太肯定 ) , 差價可以接受 , 因未用过 DJI , 又聽人講隻野好多功能 ,
貪新鲜所以先至買黎試下 , 無奈睇左咁多 C 兄回應好似对呢隻野D評價吾多好 , 睇黎要 LAM LAM
係米換番用 CGY750 算数 !!

foxHK 發表於 2014-9-6 20:36:03 | 只看該作者
ckuen2004 發表於 2014-9-6 15:06
同意 c 兄講法 , 買呢隻野之前刀有 lam 过用 FUTABA CGY750 , 但 CGY750 都 要HKD2000 ,
隻 NAZA-H 好似 ...

樓主ching見笑了,在下都係乜飛控/整機都唔識既新仔。 上網都唔少人講呢隻飛控出事(台灣國內)失控走佬事件。 既然樓主都係飛電直又係目視飛行,
總覺得信自已好過信呢的不大可靠既GPS技術(徐非你要飛要老連咁遠jet.),  至於邊個飛控好在下就唔係好識,網上好多人講mini vbar,beastX好,
在下窮燃一名,只飛過align 3gx同華科爾飛控, 基本上呢二隻都好好玩好定好好飛, 我飛超過二千次起落都十分正常。如果單講電直飛控本人覺得大
疆又貴又唔好(請唔好介意),華科爾既電直飛控好佢九條街(3gx飛控又比華科爾好,笈機時比華科爾定同準), 在下飛隻V450D03可以玩到自旋翻同自旋鐘擺但從未見過有人用大疆Naza-H做到。 ,至於飛
行航導等。。。。都係我某個post 所講, 看你個人自已技術(技術先決), 有副翼電直一樣大把人做到自旋翻(相信我練習一下都做得到)。

王汪旺 發表於 2014-9-6 22:05:12 | 只看該作者
ckuen2004 發表於 2014-9-6 15:06
隻 NAZA-H 好似 ...

師兄架機既然已裝好Naza H 囉,幾大都試玩吓佢啦 ......
Futata CGY 750 也是好選擇, 由其是新軟體 V 1.40, setup 更簡易,好多機友都用呢隻嘢
foxHK 發表於 2014-9-6 22:42:33 來自手機 | 只看該作者
但是如果走左佬米好金,部機咁靚仔。樓主自己決定了
 樓主| ckuen2004 發表於 2014-9-11 15:40:59 | 只看該作者
小弟追求只為安全飛/ 安全回家而巳 ,
並非追求 3d/3c 激烈動作 ,  為安全起見 刀係換翻隻 CGY750 算啦 ,
起碼我对 FUTABA 有信心又識得 SET UP
非常感激咁多位大 c full 指点小弟  THANK YOU FOR ALL  X 1000000000000000000

感激涕零 !!
foxHK 發表於 2014-9-12 09:20:02 | 只看該作者

樓主師兄言重了,在下的控制技術好屎渣,呢到大把高手. 得見樓主高超的手工, 十分出色, 如果我都有咁好手藝就好了.
而且玩遙控最緊要都係自己開心即可,可用理會他人既.
王汪旺 發表於 2014-9-12 12:59:40 | 只看該作者
ckuen2004 發表於 2014-9-11 15:40
小弟追求只為安全飛/ 安全回家而巳 ,
並非追求 3d/3c 激烈動作 ,  為安全起見 刀係換翻隻 CGY750 算啦 ,
...

師兄太謙咯,「安全飛/安全回家」相信是每位機友的願望,祝福各位師兄如願 但更精密的電子原件都會有缺點,所以不停的要升級和改進......
常常見到有些師兄們要用紙箱或大膠袋把飛機帶回家,因為架機炒爛咗.......
原因是機械固障所致,只要有一個頭球乜咗或許一粒鑼絲飛咗出嚟 ,又或許 .....
咁就乜高手都救唔番隻機, 飛行前的驗查 ,小弟,必做

樓主| ckuen2004 發表於 2014-9-15 10:52:50 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-9-12 09:20
樓主師兄言重了,在下的控制技術好屎渣,呢到大把高手. 得見樓主高超的手工, 十分出色, 如果我都有咁好手藝就 ...

C 兄 比面比 面,  小弟9流 手工 , 隻野係 遠睇誇啦啦 , 近睇小喇叭 .
不过就真係放左好多心机,時間係呢隻野度

而家巳經好少飛啦,冇晒以前果種熱誠 , 小弟初初學識飛機果時 ,
小弟住九龍 星期六 日晨早5点幾起身玩到天黑先至走 , 試过一曰玩一桶油 ( 4L  15% nitro ,當時好似係 HKD110.00 / 桶 )
仲玩到連工都吾想番 , 9点番到公司 , 9點半就蛇左去玩 持續左一段幾長時間 , 晒到个人好似黑人咁 , d 同事問做勿成支黑人牙膏咁
我話屋企火捉變成咁

而家又攪左隻 4軸 , 仲叉小小野就飛得 ,  仲有一隻FPV 飛機買晒野番黎打开晒等砌 ,
用433mhz 聽人講可以飛十幾二十公里 !!   到時可以飛去 CP  睇下 D " 好野 "  開番未 !! :lol

真係一波未平一波又起  
 樓主| ckuen2004 發表於 2014-9-15 11:05:41 | 只看該作者
王汪旺 發表於 2014-9-12 12:59
師兄太謙咯,「安全飛/安全回家」相信是每位機友的願望,祝福各位師兄如願 但更精密的電子原件 ...

C 兄講得 好 ARM , 小弟初初學玩飛機/直升機時冇 simulation 呢樣野
果d  gyro 重係 機械 gyro  FUTABA 535BB ( 好似係,吾記得 )  會 支支聲 , 條尾永遠捉吾實.
果時只有油機無電機 , 对風練習 hovering 成身油林林 . 仲要獲獲 kok 機得番个死人咸魚頭 ,
成膠袋零件 又烏租 又要整  . lam 起刀辛 9 苦 !  
而家就好 , 有simulation 坐係度 cc服服 吾洗晒到黑人咁 , kok 左再黎过吾洗 $$$  又吾洗整 , 真係正
foxHK 發表於 2014-9-15 16:09:23 | 只看該作者
ckuen2004 發表於 2014-9-15 10:52
C 兄 比面比 面,  小弟9流 手工 , 隻野係 遠睇誇啦啦 , 近睇小喇叭 .
不过就真係放左好多心机,時間係呢 ...

原來係老師父級, 在下入魔年半左右, 係俾一位高手電直親友導我, 由於本人乃窮燃一名, 只有錢買的平機,炒左又無咩錢整,幸好親友又是整機高手,但不想下下要佢幫手.
唯有努力練sim減小炒機. 每日放工無聊時就開電腦練, 一練就半個小時以上,最痴個次練左二粒鐘,單是四面懸停,要練到唔出黃圈(Phoniex), 就花左我半年時間. 之後為左多練實機又買左部V120D02s, 日日係樓下飛四五粒電.   前後飛內外八字, 倒轉飛前後內外八字又花左我三個月時間. 之後開始練3d, 單係自旋翻就打超過二萬次以上... 經常練到手指痛. 返工時日日茶藥膏....
夠曬白痴.
 樓主| ckuen2004 發表於 2014-9-17 09:03:04 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-9-15 16:09
原來係老師父級, 在下入魔年半左右, 係俾一位高手電直親友導我, 由於本人乃窮燃一名, 只有錢買的平機,炒 ...

C 兄言重啦 ,  小弟刀吾係勿野富貴人家 , 玩呢D野刀係心頭好 , 原來自己玩玩下都廿年 , 呢樣野真係無底深潭 , 重慘过食白粉 !!  小弟都係一碗白飯分三餐食先至有多餘$$玩 !!

直升機呢樣野每升一個層次就必定要撻獲金嘅, 越上難度越高 . 難度越高得越金
重有就係 " 持狗力 " , 我吾係講條啫啫 , 係个人意志力同个荷包 ,  眼見好多 C兄玩玩
下就放棄 , 但亦刀自己嘅一種挑戰 !!

foxHK 發表於 2014-9-17 10:00:20 | 只看該作者

嘩,真係大師父呀, 廿年經驗....
>直升機呢樣野每升一個層次就必定要撻獲金嘅, 越上難度越高 . 難度越高就撻得越金
講得真好, 本人就是怕行一粒鐘去放機唔洗三十秒收工, 所以無咩心機去太遠飛. 啱啱飛現馬鞍山水務局有個地盤位吉左,
有一塊鐵圍牆比人拉開左可走入去,有一塊大空地可放直昇機. 唔知是否某師兄走入去放機呢?
香港地方細真係無咩地方放機. 成日諗學電單車方便去放機.

樓主| ckuen2004 發表於 2014-9-17 16:49:44 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-9-17 10:00
嘩,真係大師父呀, 廿年經驗....
>直升機呢樣野每升一個層次就必定要撻獲金嘅, 越上難度越高 . 難度越高就撻 ...

大勿鬼野C父 , 玩得奈吾代表手機一定得 ,  我就係

怕行一粒鐘去放機唔洗三十秒收工 -----  呢樣野我就係大C父啦 , 初學果時 真係9十幾里路入到去5分鈡走得我真係試吾小
                                                         後尾lam 住帶定多2隻做士啤刀好 , 吾洗咁 on 9 山長水遠去旅行咁入到去咁快走
                                                         点知結果刀係一樣, 刀係咁快走 , 15分鐘 , 每隻5分鍾 , 同埋+多左好多問侯語

foxHK 發表於 2014-9-21 14:04:51 | 只看該作者

本人技術唔太好,但如果唔打3D,同機件無問題應該有機會平安回家既。但咁辛苦出到去無理由唔玩下野。。
但又怕一玩出事。

在下今日拍加上星期五打籃球右手指公串魚蛋,仲扎住隻手有的不靈(用唔到力仲痛緊),只不過太大癮。。。
rec 2014-9-22

飛3D但右手仲痛緊到就住咁飛。
3d
 樓主| ckuen2004 發表於 2014-9-22 09:46:40 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-9-21 14:04
本人技術唔太好,但如果唔打3D,同機件無問題應該有機會平安回家既。但咁辛苦出到去無理由唔玩下野。。
但 ...

嘩..........    呢d 先至係高手 , 老實講 我真係玩吾倒 , 我睇到眼刀花
陰莖 陰莖
foxHK 發表於 2014-9-22 17:02:12 | 只看該作者
在下班門弄斧,點敢係的大師父面前認屎認屁. 只係技術太屎望大師指點一二. 原來條片拍得咁差. 怪得師兄肯睇.