RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Gainax
打印 上一主題 下一主題
收起左側

華坑又出新機 ----- Scout X4

水野太知 發表於 2014-10-4 21:33:56 | 只看該作者
simson99w 發表於 2014-10-4 21:17
將APM原有的功能 續D續D release 出尼,改個殼,檔新機

可能功能上華記出品係有某缺點,但我好個人咁老實講,PHANTOM2功能上確係非常好,係玩航拍首選,但當初選擇機種時見PHANTOM主機還可以,可惜一睇埋個控時就即時有唔開胃既感覺,所以黎緊呢隻SCOUT X4我都會買都唔考慮轉PHANTOM既原因~~~
 樓主| Gainax 發表於 2014-10-4 21:43:28 | 只看該作者
水野太知 發表於 2014-10-4 21:20
咁師兄可能真係運氣唔太好,我睇我都唔UPDATE住好了....

係...玩住先

我而家廢左GPS 又無定高顧得飛黎跟本唔可以專心拍野..
foxHK 發表於 2014-10-4 21:44:02 | 只看該作者
水野太知 發表於 2014-10-4 21:33
可能功能上華記出品係有某缺點,但我好個人咁老實講,PHANTOM2功能上確係非常好,係玩航拍首選,但當初選擇機 ...

水野兄你都幾硬頸喎,人人話佢唔好你仲買佢? 不過的大師話華科爾廢但我又飛到唔差喎。。。
四軸機在下少玩,所以真係對華坑的野無咩信心, 點解唔諗下自已砌部機呢? APM現在唔難。 電調用好hobbying
白金, 馬達用花牌好似已經比華科爾及大疆好N倍啦!!

foxHK 發表於 2014-10-4 21:45:40 | 只看該作者
Gainax 發表於 2014-10-4 21:43
係...玩住先

又無試下downgrade 返? 試下問華科爾download 返original version!!, 點解我上華科爾官方網站無呢部機既升級software?! 你是否玩佢的beta version??

樓主| Gainax 發表於 2014-10-4 21:49:23 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-4 21:45
又無試下downgrade 返? 試下問華科爾download 返original version!!

我就係搵唔到華科爾有H500原本version個file....  

樓主| Gainax 發表於 2014-10-4 21:53:03 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-4 21:45
又無試下downgrade 返? 試下問華科爾download 返original version!!, 點解我上華科爾官方網站無呢部機既升 ...

佢官網英文版先有個update file的

說來話長,佢果個file我係update唔到的,有說64bit有問題,我屋企只得64bit win7

後來我係外國網頁搵到個H500 update file 裝到,但裝完無左GPS signal..

真係一波三折
 樓主| Gainax 發表於 2014-10-4 21:56:15 | 只看該作者
其實華科爾個技術支援係點聯絡的,我試過係佢官網留言係無人理..
foxHK 發表於 2014-10-4 22:05:56 來自手機 | 只看該作者
e...咁可能唔關華科爾事,唔係官網download.呢的不明來歴都夠胆upl?! 唯有等官網出正式版再up 一次.應該救得返既
水野太知 發表於 2014-10-4 22:17:05 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-4 21:44
水野兄你都幾硬頸喎,人人話佢唔好你仲買佢? 不過的大師話華科爾廢但我又飛到唔差喎。。。
四軸機在下 ...

講硬頸可能同FOXHK兄你差唔多囉^^,我經驗尚淺未有心得砌機住,都係玩住套裝先唔駛煩腦~~~~
水野太知 發表於 2014-10-4 22:21:13 | 只看該作者
Gainax 發表於 2014-10-4 21:56
其實華科爾個技術支援係點聯絡的,我試過係佢官網留言係無人理..

原來GAINAX兄係其他來源得到檔案,會唔會來源不完整或有問題呀.....
我試過係淘寶華科爾網店有聯絡人,可以同佢地聯繫到技術支援的~~~
foxHK 發表於 2014-10-4 22:25:19 來自手機 | 只看該作者

哈哈其實我一的都唔硬頸,當年入坑時乜都唔識上網睇,的師兄講futaba jr 貴到買唔起. 又平又好既控一定是devo 10. 俾個控定左位. 又唔識砌機,華記的機又砌好曬,咪買囉.點知連離地一吋都唔得,但人窮買左就要玩(上網睇台灣ej189飛到出神入化).於是努力練習捱下捱下咪飛左咁耐囉.現在努力儲錢準備砌部泰世x3架. 不過儲左半年都仲未夠錢。

而且四軸機真係一點都不難砌,都唔洗咩技巧。 直升機就煩勁多。 單係servo, ptich 正負11度,點先唔會金魚尾, 的機械部份煩到你嘔。
 樓主| Gainax 發表於 2014-10-4 22:34:49 | 只看該作者
水野太知 發表於 2014-10-4 22:21
原來GAINAX兄係其他來源得到檔案,會唔會來源不完整或有問題呀.....
我試過係淘寶華科爾網店有聯絡人,可以 ...

回樓上兩位師兄

個update firmware我係呢度download的

http://www.iuasinc.com/firmware/

睇外國forum佢地成日會係呢度搵華記d 野
foxHK 發表於 2014-10-4 22:46:30 | 只看該作者
Gainax 發表於 2014-10-4 22:34
回樓上兩位師兄

個update firmware我係呢度download的

唔係官網download, 在下多數唔會彩用。 有乜事可以點呢。 現在唯有耐心等待華科爾正式版啦。

樓主| Gainax 發表於 2014-10-4 23:08:29 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-4 22:46
唔係官網download, 在下多數唔會彩用。 有乜事可以點呢。 現在唯有耐心等待華科爾正式版啦。

...

http://www.walkera.com/en/updater.php

其實官網已經有正式版本,

但奇怪是這個我安裝不到,說檔案無效

外國網的就能完成安裝
foxHK 發表於 2014-10-4 23:19:37 | 只看該作者
Gainax 發表於 2014-10-4 23:08
http://www.walkera.com/en/updater.php

其實官網已經有正式版本,

咁試下用正或版本,問人借部XP,或者32bit Win7睇下得唔得。

littlestep 發表於 2014-10-5 01:18:23 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-10-4 16:55
小步大師兄,在下可能幸運啦又或者算是技術不錯,台灣高手ej189 同我都算玩到部v120出神入化,可能在下係 ...

唔好再叫我乜大師啦, 人外有人山外有山,大把人勁我九百幾賠,只係唔出聲O者,我只係一個死唔斷氣O既直升機友.AMMMmmm...

咁講, 在下都在車仔街生存過一些日子, 賣O既正正係華記所有野.
賣花當然想讚花香,睇我舊POST 帶隊飛華記飛機O既都唔少, 由MCP, MSCP , D02S 那些真係日日對住佢地...
當然, 我都上過腦, 為左唔想輸比MCPX , 我用盡精力去改做佢, 基本上方間所有MCP ,D02S 同MSCP 改裝方案同副副件都係當時由我同我拍當做出黎.
D02S 就對應BLADE O既150. 改到HP08S ,暴力程序比得上450. 但三軸自旋修正係點,你應該好清楚.
改大MOTOR 電變BBQ, 再疊FET , 再BBQ , 再改BLHELI ........掃SERVO , 又改, 傘齒唔好講了.
有時咁會好煩, 細機一定比大機炒得多,人地BLADE 改到9彩都好, 睇田少佢地炒完即飛, 係輸哂....都未計華坑{banned}到斷供應我地SERVO 齒.
我地拿貨,先由我拍檔每次一件件咁開合CHECK 餐死, 有問題就扣起, 冇事先運到香港賣.但扣起有問題O既可以多達40%之多...係冇人知的!
最後為左唔比人改用方間改裝方案, 新機把PWM 都改成不能使用.為O既只係迫客戶用返佢套垃圾無刷同電變.

我隻MINICP 大大話話都炒過一千幾百次,  3年來, 日日飛20粒電..都仲係健在, D02S 都炒過幾百次.
每次出去玩蚊仔一定係D02S 最快收皮先, 冇計, 要爛O既野太多, 有時帶都帶唔哂.
埋一埋條數, 其實同出架BLADE 真係唔差幾多錢.....無奈係呢到..但BLADE O既性能我只可以講, 我認輸.

V450D03 呢,   一句到尾, 飛450本來就好平, 比蚊機仲要平,  何必要受華坑O既氣..?
隨便整隻450PRO ,3隻215MG , 50A V3 定速, KBAR 又好, 山寨BREAST 又好.....有數得計...炒一鑊100蚊都比多佢.
但D02S 炒一鑊有機會可以過百蚊零件..
再唔係收隻450L ....2K 左右已經有.

我都對呢2架野好有感情, 但如果要我介紹比新手, 咁公平少少都係V977 啦....
littlestep 發表於 2014-10-5 01:23:34 | 只看該作者
水野太知 發表於 2014-10-4 16:59
其實我反而想知撻高d師兄究竟係點玩到撻呢,我都叫做玩過一段時間,任何功能都操控過,除左手動功能收晒 ...

真係唔知, 你MOTOR 有冇過熱O丫..? 我就試過同350PRO 一樣, 過熱.
其他情況係在STABLEIZE MODE 或GPS MODE 下自己停槳
懷疑都係飛控自己RESET.在350PRO 身上也一樣發生.
最恐怖係, 有時炸唔死, 解LOCK 仲識飛仲要正常個下先噴血.

littlestep 發表於 2014-10-5 01:25:04 | 只看該作者
Gainax 發表於 2014-10-4 17:59
頭先出去放左一轉,問題依舊  完全沒有收到及轉GPS keep住manual

已重覆拆電對頻再試亦無效

H500 我唔算精通, 我自己都唔敢再入坑.
同你問一問...

littlestep 發表於 2014-10-5 01:31:10 | 只看該作者
水野太知 發表於 2014-10-4 21:33
可能功能上華記出品係有某缺點,但我好個人咁老實講,PHANTOM2功能上確係非常好,係玩航拍首選,但當初選擇機 ...

自己裝一部啦, 或好似佢地咁玩, PHANTOM 改接收.
我身邊最後個隻350PRO 都跳埋海啦...
呢頭砍到好HI , 話水未完就插海....

當你山長水遠,上哂GIMBAL 同CAM , 飛得好開心時, 整一野你嘆, 真係乜都返哂黎, 執得番有時都哂藥費, 直接提控回家連舊電都賠埋....
眼見一個又一個, 心傷架!!

一係跟我玩羊啦, 如果唔著意3D 雲台的話..

littlestep 發表於 2014-10-5 01:33:34 | 只看該作者
Gainax 發表於 2014-10-4 21:43
係...玩住先

接到MP SET返個ALTHOLD , 有定高的
其實可以SET到6個MODE.
H500 我未拆過, 但聽戰友死仕講, 接唔到MP 之餘仲要BLOCK 哂數傳PORT 口...