RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5347|回復: 28
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[問題] Naze32 save data 時塞住,只顯示wait of data,救命!

bensoncfmak 發表於 2015-11-4 22:21:57 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

呢排砌緊Kim240v2,但Naze32 Set嘢set黎set 去都唔得,Flash 左flimware 跟住改頭方向就過唔到,請問大家有冇遇到呢個問題?
一按Save就以下畫面,save 唔到揾左好耐,見到you tube有段片:
http://youtu.be/sQWZHWf6onQ
但係睇完都唔明點整USB?請各位幫幫忙!

kalt 發表於 2015-11-5 00:42:32 | 只看該作者
我 亦 遇 過 這 情 况, 1) Click 出 去, 從 新 再 來, 2) 去 装 罝 管 理 員 Check 吓 com 口 是 否 對 應, 3) 重 新 開 電 腦, 4) 別 無 他 法 !!!!! , 5) 有 否 師 兄,  有 更 好 的 方 法 去 解 决 這 問 題, 請 指 教 ???
chung212 發表於 2015-11-5 00:48:10 | 只看該作者
你係咪插住osd
 樓主| bensoncfmak 發表於 2015-11-5 06:41:46 來自手機 | 只看該作者
kalt 發表於 2015-11-5 00:42
我 亦 遇 過 這 情 况, 1) Click 出 去, 從 新 再 來, 2) 去 装 罝 管 理 員 Check 吓 com 口 是 否 對 應, ...

Thank you Kalt Ching 但我試埋公司部電腦都係咁,真費解。
 樓主| bensoncfmak 發表於 2015-11-5 06:48:56 來自手機 | 只看該作者
chung212 發表於 2015-11-5 00:48
你係咪插住osd

沒有插OSD,我起初以為我隻Naze32有問題(插入時flash flimware後粒綠燈位置一路都著粉紅色),幫其他公司買過一隻Naze32情況都一樣,都揾唔到問題所在=_=!
法師傅 發表於 2015-11-5 10:45:30 | 只看該作者
不如你講下你塊NAZE32 駁左邊幾條線 ...
ivanwcs 發表於 2015-11-5 10:54:42 | 只看該作者
若果幾塊naze32在相同幾部電腦都是一樣問題,可能是diver問題
重新安裝個diver 或者用window既測試模式入電腦
或者你可以試下 另外用usb-tll來連接,吾用usb
 樓主| bensoncfmak 發表於 2015-11-6 09:41:33 來自手機 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-11-5 10:45
不如你講下你塊NAZE32 駁左邊幾條線 ...

法師傅,其實我冇插任何線
 樓主| bensoncfmak 發表於 2015-11-6 09:43:05 來自手機 | 只看該作者
ivanwcs 發表於 2015-11-5 10:54
若果幾塊naze32在相同幾部電腦都是一樣問題,可能是diver問題
重新安裝個diver 或者用window既測試模式入電 ...

我喺第二部電腦試過安裝過diver 都係wait data
 樓主| bensoncfmak 發表於 2015-11-6 09:48:27 來自手機 | 只看該作者
另一個問題我都唔知有冇駁錯線,個Naze32冇電到,接收器唔著
 樓主| bensoncfmak 發表於 2015-11-6 09:50:45 來自手機 | 只看該作者
燈就著晒,飛控同接收器冇郁過
 樓主| bensoncfmak 發表於 2015-11-6 12:55:22 來自手機 | 只看該作者
ivanwcs 發表於 2015-11-5 10:54
重新安裝個diver 或者用window既測試模式入電 ...

想問問Ivan Ching USB tll 係咩黎架?
 樓主| bensoncfmak 發表於 2015-11-6 20:16:44 來自手機 | 只看該作者
乜都砌晒,欠最重要嘅Naze32,睇左好多文都未知原因-_-#
phantom8 發表於 2015-11-6 21:16:41 | 只看該作者
你係唔係用 cleanflight?  Cleanflight v1.10.0  唔可以用 chrome store download 嘅 Cleanflight Configurator 版本,  要自己走去 Github download development version 0.66.0 再用人手安裝, 如果唔識嘅話, 可以用舊一個版本 Cleanflight v1.9.0 。
 樓主| bensoncfmak 發表於 2015-11-7 00:32:19 來自手機 | 只看該作者
phantom8 發表於 2015-11-6 21:16
你係唔係用 cleanflight?  Cleanflight v1.10.0  唔可以用 chrome store download 嘅 Cleanflight Configur ...

唔該晒phantom8 Ching 我會試下
Vickyjim007 發表於 2015-11-7 02:29:43 來自手機 | 只看該作者
會唔會條USB 缐唔夠勁
Vickyjim007 發表於 2015-11-7 02:32:05 來自手機 | 只看該作者
我有朋友試過買過條靚USB 缐就掂佐
 樓主| bensoncfmak 發表於 2015-11-7 09:39:09 來自手機 | 只看該作者
Vickyjim007 發表於 2015-11-7 02:32
我有朋友試過買過條靚USB 缐就掂佐

都可以試埋,thanks Ching
chung212 發表於 2015-11-7 13:28:03 | 只看該作者
師兄你個32好似未插5V喎
你而家插住果條主力電係用黎check電壓架
飛控要係插電變果到比5V
 樓主| bensoncfmak 發表於 2015-11-7 23:31:07 | 只看該作者
chung212 發表於 2015-11-7 13:28
師兄你個32好似未插5V喎
你而家插住果條主力電係用黎check電壓架
飛控要係插電變果到比5V ...

thank you 晒Chung Ching! 係唔係是但一個CH駁5V電就得?