RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6103|回復: 70
打印 上一主題 下一主題
收起左側

唔駛諗,買越野車

sfdo 發表於 2007-4-21 15:26:32 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
買越野車

HN577 發表於 2007-4-21 17:21:22 | 只看該作者
買架iw02淨車,再買個mr015底兜,將轉向d parts同pcb擺落015底兜度(一定岩用),既可以有02既servo(冇咁易掃牙),又可以有01既高重心車身,350蚊有找
馬田 發表於 2007-4-21 19:20:28 | 只看該作者
原帖由 HN577 於 2007-4-21 17:21 發表
買架iw02淨車,再買個mr015底兜,將轉向d parts同pcb擺落015底兜度(一定岩用),既可以有02既servo(冇咁易掃牙),又可以有01既高重心車身,350蚊有找

IW02 d野唔得...好唔得...

買得佢,不如直接買mini-z好過..
HN577 發表於 2007-4-21 19:34:31 | 只看該作者
我果個係下下策,真係無辦法先用佢la~
不過題目話要平,耐玩,唔追求高性能,換左底兜,有可能爛既野最多咪係轉向杯,太尺果d,唔會好貴

馬田 發表於 2007-4-21 20:00:19 | 只看該作者
IW02 果份電子野真係垃圾中O既垃圾...

我果架玩左幾日嬲嬲地成套揼鬼左..
HN577 發表於 2007-4-21 20:02:10 | 只看該作者
哦.....點燒左?你架iw02邊度買的?
馬田 發表於 2007-4-21 20:10:52 | 只看該作者
原帖由 HN577 於 2007-4-21 20:02 發表
哦.....點燒左?你架iw02邊度買的?

無燒到,但係接收同轉向九唔搭八..

買架MINI-Z無咁嬲..
HN577 發表於 2007-4-21 20:14:39 | 只看該作者
哦.....
 樓主| sfdo 發表於 2007-4-21 21:00:24 | 只看該作者
係喎,咁諗諗下 ,應該搵架二手但唔好太舊o既 015 (一定要 京商) 咁就有 01 及 02 o既好處 。
但二手 015 確係少得可憐.....又要等下先.....

但要 耐用 , 現時 我o既 心魔 都係要 選  1. 會較大機會合用。 因為新料 起碼都可以保到自己玩到 三、五十排電.....其他舊車又唔包你玩得耐.....
HN577 發表於 2007-4-21 21:05:41 | 只看該作者
原帖由 sfdo 於 2007-4-21 21:00 發表
係喎,咁諗諗下 ,應該搵架二手但唔好太舊o既 015 (一定要 京商) 咁就有 01 及 02 o既好處 。
但二手 015 確係少得可憐.....又要等下先.....

但要 耐用 , 現時 我o既 心魔 都係要 選  1. 會較大機會合用。 因 ...

唉....之前有架mr015跟2pl賣500蚊
Colin 發表於 2007-4-21 22:56:03 | 只看該作者
以你技術有咩無可能
韓哥 發表於 2007-4-22 00:32:03 | 只看該作者
1. 人地三、四百蚊 砌架幾新o既 01 (用全新 015 PCB,) 賣俾我 (最耐用)

因為鍾情於mr-01
miclch 發表於 2007-4-25 01:44:57 | 只看該作者
我以前都有玩第一代MiniZ,我想請問mr02個servo怕不怕好似mr01咁會震吓震吓。好似jam機咁。
韓哥 發表於 2007-4-25 16:23:21 | 只看該作者
原帖由 miclch 於 2007-4-25 01:44 發表
我以前都有玩第一代MiniZ,我想請問mr02個servo怕不怕好似mr01咁會震吓震吓。好似jam機咁。

部部mini-z個vr用得耐都會震,換左新就得
 樓主| sfdo 發表於 2007-4-25 21:46:52 | 只看該作者
原帖由 韓哥 於 2007-4-25 16:23 發表

部部mini-z個vr用得耐都會震,換左新就得

我都想事實係咁簡單就好。
但換左VR都係震,而且越玩 由 PCB 發出苦氣味越強....
如圖 黃色圈住粒野辣手o既....死得

登錄/註冊後可看大圖

miclch 發表於 2007-4-26 01:07:16 | 只看該作者
我就係唔鍾意個servo震震吓,好難控制得好,所以之後無玩。如果唔係有哩啲問題,MiniZ真系好正,好過引。

樓主| sfdo 發表於 2007-4-26 08:39:24 | 只看該作者
原帖由 miclch 於 2007-4-26 01:07 發表
我就係唔鍾意個servo震震吓,好難控制得好,所以之後無玩。如果唔係有哩啲問題,MiniZ真系好正,好過引。

我睇/聽開正常 AM底板 servo都應該唔係震 (再唔係就用 AD band 啦~貴死 )
你o個架係唔係二手車?
係o既話可能上一手已玩到 PCB 或 VR 殘殘地 所以震 o掛

(唉,我o個架死鬼 01 ,買前 賣o既人聲稱 '少玩',到手玩時唔覺震,玩到二百排電左右 發現震時就係 PCB o既未期.....唉 http://rc-one.com/phpwind/read.php?tid=7732)
miclch 發表於 2007-4-26 15:29:08 | 只看該作者
我架係新車,可能撞得多啦。我想問吓 PCB 同AD band 係咩嚟? 因為我真系好耐無接捉MiniZ
tivoli 發表於 2007-4-26 23:34:31 | 只看該作者
原帖由 sfdo 於 2007-4-21 15:26 發表
剛自己架mini z mr 01 PCB 死左,如果換 PCB 又貴,買 AWD 又未係好時機 (因仍高價)
所以想買返架平平地 三四百蚊 二手 mr 車頂住先。
有以下選擇

1. 人地三、四百蚊 砌架幾新o既 01 (用全新 015 PCB,) 賣俾我 (最耐用)
2. 二手改好但勁舊o既 01 都係賣 $300 (可能好易爛)
3. 較舊又冇乜改o既 02 ~$400 (都唔知有幾新幾舊)

大前題下我係要 平!耐用! (唔要求好高性能)
你地會選邊架?

人人都話 01 難搞得好 ,01 改極都不及原裝開盒 02,理論上都係買02好。
我知 02 車架重心低,去車場地毯地跑實係著數過01 ;只可惜我 大部分時間 都係出走廊 或 球場玩,
問題 係 走廊或球場個地比車場跣好多,車架重心低唔著數
加上 02 D殼好似全部都係矮而闊身o既低重心跑車殼,02 好似冇  01 / 015 o既高身/高重心o既類似 V-Rally 車殼,咁咪好難搞到架 02 o係較跣地面咬到地,係唔係?
同埋 02 o係 走廊 或 球場 會唔會唔及 01 ?

而我之前架冇乜改o既 01 去走廊或球場玩可以好咬地,而車場玩都唔覺得太差(接受到) ....
我暫時會較大機會 選 1. 因一定係最耐用
但又唔知係唔係好選擇.....唉

其實我都拜讀過閣下o既文章, 某討論區閣下o既 「 法拉利跑法 」更係一絕.
上面紅色字, 係我想你知, 既然已經咁多人同你講左 01 / 02 o既性能問題...
唔好人有人講, 你有你自己幻想, 人地講完, 你又覺得自己幻想果套係最好.

個人建議係... 車仔, 唔玩, 或玩得好唔好, 唔會對一個人有咩大影響架..
你要堅持, ok.
但無謂問完又問, 講完又講. 你係要買架 01, 就買啦 !
係要 300 蚊買架 2 手車仔, 買啦 !
 樓主| sfdo 發表於 2007-4-27 09:55:55 | 只看該作者
我唔係完全 ”人有人講, 你有你自己幻想,”
我只想知深入D。
D人講o既 02比01 好 ,記住!呢個 由頭到尾只係對於車場地毯賽道上。
我見個D人有講過講 01 o係 球場玩好好玩,但我未見過有人講過02 o係球場玩o既情況,所以唔排除 o係  球場 01 可以好過 02,
我想知多D所以問。

我 問選擇 01 好定係 02 好
含意 係
選較新 01 有耐用保證 ,捨棄o係車場有較好表現。
選較舊 02 於車場有較好表現,但有一定壞車風險。
唔知點選...唉