RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: sfdo
打印 上一主題 下一主題
收起左側

唔駛諗,買越野車

2slow 發表於 2007-4-27 10:38:36 | 只看該作者
原帖由 miclch 於 2007-4-26 15:29 發表
我架係新車,可能撞得多啦。我想問吓 PCB 同AD band 係咩嚟? 因為我真系好耐無接捉MiniZ

PCB - printed circuit board
簡單d講係電路板, miniz世界入面呢個就係成部車既核心喇!

AD band - KO/Kyosho 發展比MiniZ 車仔用既 FM頻 PCB (電路板), MiniZ 原裝係用AM頻

* 有錯請插...
miclch 發表於 2007-4-27 15:52:01 | 只看該作者
原帖由 2slow 於 2007-4-27 10:38 發表

PCB - printed circuit board
簡單d講係電路板, miniz世界入面呢個就係成部車既核心喇!

AD band - KO/Kyosho 發展比MiniZ 車仔用既 FM頻 PCB (電路板), MiniZ 原裝係用AM頻

* 有錯請插...

Thanks for your answer
tivoli 發表於 2007-4-27 20:39:59 | 只看該作者
01, 015, 同 02, 個人意見係, 基本上都唔適合行球場 !
mini-z 設計係室內玩, 行球場, 1:10 車仔都有機會 「 磨 」到車底.
你一定要用 01 去球場玩, 點玩都唔會耐用.
你要深入咁去搵架車仔行球場之前...
不如先想想, 什麼場合, 應該玩什麼車.

同埋講聲你知, 01 出左好多年, 你要自己「深入研究」之前, 或者聽下人地意見,
因為好多人已經真真正正咁深入玩, 玩左好多年 !

好多小朋友都同你一樣, 車場輸人 9 條街, 轉頭就話跑波地...

如果你要慳 $, 唔玩就最慳
唔玩唔會死.
HN577 發表於 2007-4-27 21:27:53 | 只看該作者
人地都冇講明咩球場,,,你唔比人地話30mm人造草地地毯球場,咁咪唔會爛lo
 樓主| sfdo 發表於 2007-4-27 21:35:05 | 只看該作者
RE #24
咁諗法,都係唔玩了...
(做返隱閉青年 咁就最慳)
HN577 發表於 2007-4-27 21:40:40 | 只看該作者
唉.............人地講幾句廢話你就心軟,咁你當初不如連呢架2手01都唔好買,慳埋果2百幾3百蚊la~

樓主| sfdo 發表於 2007-4-27 21:53:13 | 只看該作者

回復 #27 HN577 的帖子

其實都唔知點諗...........唉
總之就算冇車玩o既日子都會心郁郁定時上 CT 睇下D人玩.........自己唔係唔想玩,但玩車花錢實在幾可怕 ,壞車仲可怕.........唉,再諗又唔係好接受到自己花咁多錢.....才諗住回復我以前O既隱閉生活.....
tivoli 發表於 2007-4-27 22:27:06 | 只看該作者
原帖由 HN577 於 2007-4-27 21:40 發表
唉.............人地講幾句廢話你就心軟,咁你當初不如連呢架2手01都唔好買,慳埋果2百幾3百蚊la~

呀小朋友, 依家無人玩 01 架啦
或者你陪佢玩 iw02 呀..之類啦.
2 ,3 百蚊你慢慢陪佢討論啦..

3 幾百蚊要上網討論就真係廢話啦...
4 百蚊一個心結 !

你幾多歲呀...
tivoli 發表於 2007-4-27 22:31:19 | 只看該作者
原帖由 sfdo 於 2007-4-27 21:35 發表
RE #24
咁諗法,都係唔玩了...
(做返隱閉青年 咁就最慳)

你係唔係隱閉青年, 唔關玩唔玩車事架下 ?
唔玩車就做隱閉青年 ?
我唔係醫生, 幫你唔到囉.

其實我想買法拉利
有無人可以教我平平地買架,
唔駛做隱閉中年呀 ?
tivoli 發表於 2007-4-27 22:33:48 | 只看該作者
原帖由 HN577 於 2007-4-27 21:27 發表
人地都冇講明咩球場,,,你唔比人地話30mm人造草地地毯球場,咁咪唔會爛lo

吹水去吹水台.
30mm 草地 ? 你架車行到咩 ?
你學校教左你 mm 同 cm 未 ?
HN577 發表於 2007-4-27 22:53:38 | 只看該作者
行唔行到我就未試過,你可以去試下然後拍斷片比我睇,即使係玩唔到,我都冇講錯,(咁咪唔會爛lo),唔玩,架車點會爛?

你學校有冇教你(correct to nearest mm) 或 (give your answer in mm unit)←呢個應該係小學3年級既野

tivoli 發表於 2007-4-27 23:01:39 | 只看該作者
唔好意思.. 我已經唔識數好耐..
HN577 發表於 2007-4-27 23:12:08 | 只看該作者
哦......95年d F355好似DROP到去60萬炸!!!~~~你咁中意法拉利,,,,,諗得過。380匹,  0-100KM/H都係4.7秒,勁過宜家D新既梯R好多
tivoli 發表於 2007-4-27 23:16:56 | 只看該作者
哦.. 60 萬... 仲有無得平 d 呀 ? 我想用 $200 左右, 得唔得呢 ?
tivoli 發表於 2007-4-27 23:17:51 | 只看該作者
原帖由 HN577 於 2007-4-27 23:12 發表
哦......95年d F355好似DROP到去60萬炸!!!~~~你咁中意法拉利,,,,,諗得過。380匹,  0-100KM/H都係4.7秒,勁過宜家D新既梯R好多

同埋呀...小朋友.. 有 under 20 萬o既法拉利架... 你唔識o者..
tivoli 發表於 2007-4-27 23:19:48 | 只看該作者
原帖由 HN577 於 2007-4-27 22:53 發表
行唔行到我就未試過,你可以去試下然後拍斷片比我睇,即使係玩唔到,我都冇講錯,(咁咪唔會爛lo),唔玩,架車點會爛?

你學校有冇教你(correct to nearest mm) 或 (give your answer in mm unit)←呢個應該係小學3年級 ...

未試過就不如收聲囉
30mm 草地... 跑馬咩
韓哥 發表於 2007-4-27 23:24:46 | 只看該作者
唔好再嘈喇
 樓主| sfdo 發表於 2007-4-28 12:36:36 | 只看該作者
原帖由 tivoli 於 2007-4-27 22:27 發表

呀小朋友, 依家無人玩 01 架啦
或者你陪佢玩 iw02 呀..之類啦.
2 ,3 百蚊你慢慢陪佢討論啦..

3 幾百蚊要上網討論就真係廢話啦...
4 百蚊一個心結 !

你幾多歲呀...

咁講法即係 01 放棄得啦.......

可能要講清楚d:
我o既 心結 唔係 幾多錢o既問題
(我要買,過千蚊o既 AWD都唔係買唔起),
而係 價值觀問題:
係想參考你地 對於同價之中 新 mr01 比較 舊 mr02 o既價值觀,
如今好似已經有唔少人暗示 叫我放棄 01 玩 02 咁就梗係玩02好啦..... (不過我心諗呢個時世玩得 02不如玩 AWD.....)
Colin 發表於 2007-4-28 13:15:16 | 只看該作者
原帖由 sfdo 於 2007-4-28 12:36 發表

咁講法即係 01 放棄得啦.......

可能要講清楚d:
我o既 心結 唔係 幾多錢o既問題
(我要買,過千蚊o既 AWD都唔係買唔起),
而係 價值觀問題:
係想參考你地 對於同價之中 新 mr01 比較 舊 mr02 o既價值觀 ...

02同awd 又係兩回事
 樓主| sfdo 發表於 2007-4-28 16:19:37 | 只看該作者

回復 #40 Colin 的帖子

好,咁我又想比較下以下 AWD,

1. 去 KWS 買盒新o既要自己砌,100%新,但 D 膠狗骨好快爛 要自己換
2. 人地 (我唔識o既) 砌好 並換左 金屬 狗骨 萬向;但 唔知佢點解換左 透明底盤,我心諗:唔排除佢架車曾經多次嚴重撞擊而撞爛原裝底盤並可能有其他內傷

兩架 各都係八百幾蚊,你會選邊一架?