RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6720|回復: 57
打印 上一主題 下一主題
收起左側

香港得2個mini-z車場

大煲雞 發表於 2007-10-26 16:37:48 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
唔明點解經常有人問邊個車場好?
香港得2個mini-z車場, 2個場只相隔2-3個街口, 上去玩吓先知邊個場自己鍾意玩, 就算上去望吓唔玩都唔會比人落閘放狗咬.
每個場都有佢吸引之處, 多數喺CT玩嘅人緊係覺得CT較好, 喺MMS玩嘅人緊係覺得MMS較好.
有人說MMS條track夠大, 大又點啊! 場主都唔會比你"扒"上去玩啦.
有人說MMS D車好快(都無影快相), 咁有點啊! 喺馬路都有快車,唔通唔出街.
有人說CT氣氛好, 上到去咪又係無煙花放.
有人說CT D人會教新手, 新手上去玩多幾次後,莫非再問佢哋D經驗車手要填form.
有人說這個場多人那個場少人, 莫非提醒少人驚叫救命無人理,多人驚走失搵唔到出路.
我說應該2個場星期一最少人, 執凹前最多人.
其實2個場嘅場主都係想在收支平衡下提供一噠地方比車友們玩車.絕對唔係諗住搵大錢攪上市.
jasonbb 發表於 2007-10-26 16:41:09 | 只看該作者
講得岩...大家都係想玩車姐....仲有要自己親身試過先知,,邊個場岩自己~
阿門 發表於 2007-10-26 16:49:04 | 只看該作者
雖然我冇去過...但你講得好岩0
馬騮仔 發表於 2007-10-26 19:06:38 | 只看該作者
C兄好精景ar (拾book) (拾book)  
sfdo 發表於 2007-10-26 19:29:29 | 只看該作者
我經驗+個人感覺,
CT氣氛好 + CT D人會教新手,呢個係同場內設計有關:
CT 所有 pit 位都係開放式,新手只要去下廁所就會望哂全部人,向高手講教o既機會大左...
MMS D老手成日O係房仔內,俾著我又冇咁易特登入去房仔搵人,所以同老手見面機會小左.....
唔知你地覺唔覺?
tivoli 發表於 2007-10-26 22:26:19 | 只看該作者
所有事都係一個因果關係...
如果話某某車場人流減少係因為其他人問題,
好似將個責任推向其他人度.

我唔講名啦
但其中一個車場比我感覺係 「 唔憂做 」
你上去買野, 好似答你已經係好比面咁
你問多句佢已經開始用第二個聲調同你講野
手車係唔係好高..? 唔知 ! 不過上網自稱係該車場o既高手玩家都係多如天上繁星 !

可能我唔開名你地都估到係邊度...
可能人地覺得收你幾草野咁大把, 唔做你生意又如何呀 ?
呢 d 咪就係叫因果關係囉.
小魔怪 發表於 2007-10-27 00:16:17 | 只看該作者
原帖由 tivoli 於 2007-10-26 22:26 發表
我唔講名啦
你問多句佢已經開始用第二個聲調同你講野

嘩~乜有D咁事,今事今日有D咁嘅態度.........??? (不過我暫時未試過)
小魔怪 發表於 2007-10-27 00:21:48 | 只看該作者
原帖由 大煲雞 於 2007-10-26 16:37 發表
唔明點解經常有人問邊個車場好?
香港得2個mini-z車場, 2個場只相隔2-3個街口, 上去玩吓先知邊個場自己鍾意玩, 就算上去望吓唔玩都唔會比人落閘放狗咬.
每個場都有佢吸引之處, 多數喺CT玩&#2202 ...

所以我兩個場都有去玩!
 樓主| 大煲雞 發表於 2007-10-27 13:54:11 | 只看該作者
原帖由 sfdo 於 2007-10-26 19:29 發表
我經驗+個人感覺,
CT氣氛好 + CT D人會教新手,呢個係同場內設計有關:
CT 所有 pit 位都係開放式,新手只要去下廁所就會望哂全部人,向高手講教o既機會大左...
MMS D老手成日O係房仔內,俾著我又冇咁易特登入去 ...

放心我相信房門外係唔會有刀刀叉叉嘅機關, 好易入去, 但就有密碼, 密碼係先"how how"門, 之後說"唔該我想......................."
MMS在房內嘅人並不是代表係老手或高手, 只代表房內嘅人懶(玩完車可以拍拍屁股走不用執嘢), 而且房內有D人係好少玩車, 房內嘅人係要另比租房錢, 在場主角度每月有些租房錢可幫補交租.
 樓主| 大煲雞 發表於 2007-10-27 15:22:30 | 只看該作者
原帖由 tivoli 於 2007-10-26 22:26 發表
所有事都係一個因果關係...
如果話某某車場人流減少係因為其他人問題,
好似將個責任推向其他人度.

我唔講名啦
你問多句佢已經開 ...

唔明關什麼因果關係
我說2個場人流都少(相比幾年前玩蚊), 相信2個場嘅場主都知道不是單單一少撮人就導致到車場人流少, 只是想怎樣可多些人玩可增加玩車嘅熱鬧氣氛.
有時係街買嘢都預到態度不好嘅人(人有時心情起伏), 你估佢哋老闆知唔知? 唔通佢地老闆又唔憂做咩! 咪當自己這日唔好彩囉 , 如果下次都這樣咪米鬼再去囉!
我唔覺有人說自己是某某車場高手, 可能我少觀星啦, 手車高低與態度是兩樣嘢, 如阿郭,Andy......我覺態度幾好, 唔通說佢哋手車低
tivoli 發表於 2007-10-27 18:27:00 | 只看該作者
果個車場 d 友仔 d 態度出哂名喎
講真
你話開個車場唔可能玩到上市, 我信 !
不過上唔到市又好, 點都好, 比得錢, 幾草野都係客 !

該車場個名我就覺得 「 臭臭地 」 !
唔通你要人每個星期上去睇佢一次睇下有無改善 ?
唔係掛 ? 上得幾次都係咁仲要比錢佢 ?
人地好似只係差一句 「 收你幾草野可以上市呀 ? 」

你話原來佢有咁大理想, 提供一個地方比人玩... 嘩, 好偉大喎.
小魔怪 發表於 2007-10-27 20:17:33 | 只看該作者
原帖由 tivoli 於 2007-10-27 18:27 發表

邊D友仔有D乜態度 ~ 插實佢啦!
live 發表於 2007-10-27 22:38:19 | 只看該作者
原帖由 大煲雞 於 2007-10-27 15:22 發表

唔明關什麼因果關係
我說2個場人流都少(相比幾年前玩蚊), 相信2個場嘅場主都知道不是單單一少撮人就導致到車場人流少, 只是想怎樣可多些人玩可增加玩車嘅熱鬧氣氛.
有時係街買嘢都預到態 ...

呢兩間係膽 ! 其他一係貴. 一係9 (?全)
live 發表於 2007-10-27 22:41:54 | 只看該作者
原帖由 tivoli 於 2007-10-27 18:27 發表
講真

唔通你要人每個星期上去睇佢一次睇下有無改 ...

我都要搵日上去睇下呢個場D師兄係點既先.
不過另一個場有D老Pat pat都唔係好友善. 串串貢. 以為自已勁睇我D新人唔起........ 都係果句. 邊度都有X人. 睇下邊間多D!
live 發表於 2007-10-27 22:42:46 | 只看該作者
講真

tivoli兄.. 唔好呀. 再講遲D真係無得玩ga la!
 樓主| 大煲雞 發表於 2007-10-28 15:55:43 | 只看該作者
講真

我是說下次態度都這樣, 咪米鬼再去囉! 幾時要人每個星期上去睇有無改善? 消費者如不喜歡咪以後唔好去這裡買囉!
邊個車場 d 友仔 d 態度出哂名?出什麼名?
 樓主| 大煲雞 發表於 2007-10-28 16:13:58 | 只看該作者
我都要搵日上去睇下呢個場D師兄係點既先.
不過另一個場有D老Pat pat都唔係好友善. 串串貢. 以為自已勁睇我D新人唔起........ 都係果句. 邊度都有X人. 睇下邊間多D! [/quote]
你說得對邊度都有X人. 睇下邊間多D! 每個人感覺不同, 看看那裡自己玩得開心D.
如你說搵日上去睇下呢個場D師兄係點既先, 咁你即沒去過? 咁你為何會覺得(另一個場有D老Pat pat都唔係好友善. 串串貢. 以為自已勁睇我D新人唔起...), 咁即是靠聽回來!
henry888 發表於 2007-10-28 16:23:01 | 只看該作者
嘩, 咩咁重火藥味既
你係點對人, 人地就點對你, 態度唔好, 唔係單方面既
如果人地自已有問題, 咁個個都唔鍾意佢, 佢都唔會生存咁耐

有d人又要問人野, 又想快, 但又要寸得起, 有性格, 咁得到唔友善既對待好正常
就講寸, 都有唔同標准啦, 生性豁達既人, 唔會成日覺得人地唔好;
執著既人, 處處都以為人地對佢唔好
小魔怪 發表於 2007-10-28 17:33:26 | 只看該作者
好似玩到有門派之爭咁,玩車仔啫~~~~~ 放鬆D啦,自已同班朋友仔哩到玩下嗰度去下幾爽呀,唔洗理人點睇喎,善意交流我就唔信會比人插!
tivoli 發表於 2007-10-28 23:20:35 | 只看該作者
原帖由 henry888 於 2007-10-28 16:23 發表
嘩, 咩咁重火藥味既
你係點對人, 人地就點對你, 態度唔好, 唔係單方面既
如果人地自已有問題, 咁個個都唔鍾意佢, 佢都唔會生存咁耐

有d人又要問人野, 又想快, 但又要寸得起, 有性格, 咁得到唔友善既對待好正常
...

聽你咁講, 上去玩下車仔都要先學好多人生道理喎 !
我話你知, 其實唔關該車場o既人事 ! 係世界上好多人針對佢地o者 !
佢地根本係完美 ! 問題係響人地度o者 !

係啦, 係時候訓... 人地死唔通唔比人死咩 ? 下話?
真係早抖啦... 好心.

可能你玩車仔係好快... 咁咪比心機成世玩車仔囉.