RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Paul77
打印 上一主題 下一主題
收起左側

OVERLAND 可唔可飄移呢?

神奇大帝 發表於 2008-7-28 11:25:35 | 只看該作者
高手過蕉
eason 發表於 2008-7-28 11:28:43 | 只看該作者
nick5545 發表於 2008-7-28 12:55:34 | 只看該作者
其實是否應該對"飄移"一詞,定義,解釋, 有所理解,因每個人對飄移理解不一,所以先會有此討論,以上觀點只是個人意見,並無惡意。
friedrichavon 發表於 2008-7-28 13:03:25 | 只看該作者
拿,即係咁,由頭到尾,我都只係回應緊樓主既問題,就係overland可唔可以飄移。我完全冇話awd飄移唔係好過overland,冇話過overland可以好自如咁飄移,更加冇話過要修改overland車架,只係閣下有意無意之間上綱上線,放出呢d概念,再"反駁"呢d我根本冇講過既野黎"反駁"我。我相信大家都冇咩惡唔惡意,只係可能習染左d好多人都有既討論壞習慣姐。

一開始我就淨係話如果個地夠平夠滑("架overland乜都冇改,但可能因為屋企地板夠平(木地板水晶油)....."),加上用其他辦法代替飄移tire,overland係可以做到飄移。相信冇人會認為overland可以好似awd咁樣片過去既跑法,因為驅動方式唔同。我一路都以為大家討論既只係overland同其他2wd例如015之間既分別,而唔係2wd同awd既分別,但似乎閣下講緊既係後者,所以我就話,如果閣下認為只有awd遙控車果種先算飄移,咁所有2wd都唔可以飄移,awd遙控車果種動作連真車都未必做到,咁睇黎連搵架真既ae86、350z都滿足唔到閣下對飄移既定義喇。

我諗呢個主題由一開始就有誤會,首先樓主以為overland係awd,跟住大家講既野,前提假設都混亂晒,變左雞同鴨講。似乎係度討論,仲過癮過玩車。

friedrichavon 發表於 2008-7-28 13:48:46 | 只看該作者

回復 23# 的帖子

呢個提議好好,就wiki幫幫手:

Drifting (走行, dorifuto sk?) refers to a driving technique and to a motor sport where the driver intentionally skids the rear tires through turns, preserving vehicle control and a high exit speed. A car is said to be drifting when the rear slip angle is greater than the front slip angle, and the front wheels are pointing in the opposite direction to the turn (e.g. car is turning left, wheels are pointed right or vice versa), and the driver is controlling these factors.

http://en.wikipedia.org/wiki/Drifting_(motorsport)

以上定義既drifting,overland一定做到。

ANDYMIRIAM 發表於 2008-7-28 13:53:55 | 只看該作者
原帖由 friedrichavon 於 2008-7-28 13:03 發表
拿,即係咁,由頭到尾,我都只係回應緊樓主既回題,就係overland可唔可以飄移。我完全冇話awd飄移唔係好過overland,冇話過overland可以好自如咁飄移,更加冇話過要修改overland車架,只係閣下有意無意之間上綱上線, ...

你可能又誤解了吧~又或者可能我還是誤解你的說法吧
煩請你多加時間去先消化一下吧!因為~可能我讀得書少吧~寫得不夠細緻吧~我嘗嘗分點~例出..看看會不會比較清楚吧~
1.沒有人說過~所有都是你說的..因為所有都是我說的~
  我只是說明及指出有關,『可能令OVERLAND 能打滑的方法,都不是一個好方法!』
2.真車的動作AWD當然做不到吧 因為真車多用2WD吧,重量,速度力,加速力重心都原完不同
  但AWD電動遙控車卻能做出更像真的飄移動作吧!而2WD/OVERLAND 就....
  是你的11貼不是要說明你要用2wd後驅電動遙控車既能力範圍。真車是油車來哦!
  我的貼就是說明4WD /2WD 的電動遙控車能力範圍,你應該都很了解了嗎??
3.我想說明的是飄移定義(橫滑),同甩尾打滑有何分別??
  你明白了嗎???
4.若分得開飄移同打滑的分別...再想想OVERLAND~是甩尾還是飄移吧!

friedrichavon 發表於 2008-7-28 14:01:19 | 只看該作者
不妨再睇睇中文維基:

一開始在美國漂移主要是用在表演或是電影上的一種特技,美國多稱該技巧為slide(滑行、側滑),而日本則多稱drift(飄動、漂移)。而滑胎、漂移等稱呼則是源自技巧的原理以及車身動態的形容。
在中文稱呼上各地所常使用的稱呼也不太相同,在中國大陸及香港「漂移」、「滑胎」、「甩尾」等稱呼都有人使用,而在台灣則幾乎只使用「甩尾」一詞。

漂移的原理

利用鎖死輪胎或是大踩油門,使輪胎與地面的相對速度大幅提升,輪胎與地面由靜摩擦力變為動摩擦力,失去抓地力而出現打滑的狀況。若要細分又可分為動力滑胎或慣性漂移。
動力滑胎:大踩油門利用引擎動力瞬間的加速而打滑,可以在原地做出旋轉的動作。
慣性漂移:在一定的速度上,利用煞車或手煞車將輪胎鎖死而打滑,車身會依循原來前進的方向滑行,而不完全依照輪胎的方向。
但是實際上多為兩種手法的混和使用。例如先以煞車引發車體的慣性漂移,再用動力滑胎延長瓢移的時間及距離。

http://zh.wikipedia.org/w/index. ... B&variant=zh-hk

以上定義所講既動作,包括中英文維基定義既動作,overland做唔做到呢?答案好明顯,係得。

"真車的動作AWD當然做不到吧 因為真車多用2WD吧,重量,速度力,加速力重心都原完不同
  但AWD電動遙控車卻能做出更像真的飄移動作吧!"

以上句子給出了兩點主要信息:一、真車同awd遙控車,各自有某d動作做到同做唔到,二、果d得awd遙控車先做到既動作,真車做唔到,而呢d動作就係"更像真的飄移動作"。

首先你理解錯左,我係話awd遙控車既動作連真車都做唔到,你掉轉左黎理解。而且你既邏輯有d奇怪,根據你既講法,某d動作連真車都做唔到,得awd遙控車先做到,既然係咁,又如何可以叫做"更像真的飄移動作"?一個動作得自己做到,除左自己冇人做,然後就話呢個動作就叫"像真",咁到底"像"邊個"真"呢?如果你硬係要話awd遙控玩具車果d先叫飄移,咁對唔住,唔單止overland唔得,其他正常既2wd遙控車都唔得,真車最hit既飄移車ae86 s15 350z都唔得,真車飄移比賽入面唔少選手要取消資格喇。

ANDYMIRIAM 發表於 2008-7-28 14:26:55 | 只看該作者
這些我蠻清楚哦~你明白了嗎???
那你OVERLAND 是慣性漂移還是 動力滑胎
若是動力滑胎那就只是滑胎.......
就是這一點了~你明白了嗎?
飄移就是一組合式的動作來的...
正如一隻歌得一個音符一音...可唔可以叫做歌?
最多可以叫做得一個音....唔可能叫做一隻歌......
ANDYMIRIAM 發表於 2008-7-28 14:32:27 | 只看該作者
原帖由 friedrichavon 於 2008-7-28 14:01 發表
首先你理解錯左,我係話awd遙控車既動作連真車都做唔到,你掉轉左黎理解。而且你既邏輯有d奇怪,根據你既講法,某d動作連真車都做唔到,得awd遙控車先做到,既然係咁,又如何可以叫做"更像真的飄移動作"?一個動作得自己做到,除左自己冇人做,然後就話呢個動作就叫"像真",咁到底"像"邊個"真"呢?如果你硬係要話awd遙控玩具車果d先叫飄移,咁對唔住,唔單止overland唔得,其他正常既2wd遙控車都唔得,真車最heat既飄移車ae86 s15 350z都唔得,真車飄移比賽入面唔少選手要取消資格喇。

AWD做到的真車做唔到...那當然啦...但AWD可以做到比較似真車飄移的動作...
OVERLAND可以嗎?
你先清楚一樣野...再想想~
你又搞錯了吧~唔係我話AWD個隻先係飄移,係你係都話你的OVERLAND 係飄移!不是嗎

friedrichavon 發表於 2008-7-28 14:32:41 | 只看該作者
以免你睇漏眼,不厭其煩再貼:

Drifting (走行, dorifuto sk?) refers to a driving technique and to a motor sport where the driver intentionally skids the rear tires through turns, preserving vehicle control and a high exit speed. A car is said to be drifting when the rear slip angle is greater than the front slip angle, and the front wheels are pointing in the opposite direction to the turn (e.g. car is turning left, wheels are pointed right or vice versa), and the driver is controlling these factors.

http://en.wikipedia.org/wiki/Drifting_(motorsport)

以上定義既drifting,overland一定做到。

漂移的原理
利用鎖死輪胎或是大踩油門,使輪胎與地面的相對速度大幅提升,輪胎與地面由靜摩擦力變為動摩擦力,失去抓地力而出現打滑的狀況。若要細分又可分為動力滑胎或慣性漂移。

動力滑胎:大踩油門利用引擎動力瞬間的加速而打滑,可以在原地做出旋轉的動作。
慣性漂移:在一定的速度上,利用煞車或手煞車將輪胎鎖死而打滑,車身會依循原來前進的方向滑行,而不完全依照輪胎的方向。
但是實際上多為兩種手法的混和使用。例如先以煞車引發車體的慣性漂移,再用動力滑胎延長瓢移的時間及距離。

http://zh.wikipedia.org/w/index. ... B&variant=zh-hk

以上定義所講既動作,包括中英文維基定義既動作,overland做唔做到呢?答案好明顯,係得。

---

你剛剛說:

"AWD做到的真車做唔到...那當然啦...但AWD可以做到比較似真車飄移的動作"

哈哈,我明白你的邏輯了。

Dean 發表於 2008-7-28 14:42:15 | 只看該作者
Why don't bro friedrichavon take a video and let us see?
more useful than discusing the theory of ''Drift'' isn't it?
ANDYMIRIAM 發表於 2008-7-28 14:46:23 | 只看該作者
哈哈X4,可是我真的完全不明白你的邏輯了。
真的要水晶地板了...
請求示範....感謝萬分....有好的技術...大家分享一下吧..先謝~~真想學習學習
因我還是都不相信吧.....

當後方滑動角度大於前面滑動角度時,并且前輪在相反方向指向輪,汽車向左轉,輪子是針對性不錯或反之亦然),並且是司機控制這些因素。
真的控制了這些因素嗎???那麼出到灣了沒有~???

friedrichavon 發表於 2008-7-28 16:38:04 | 只看該作者
work time我可以take a break上下forum,family time我就一定唔會霸住個廳set晒腳架幫架玩具車拍片,我唔係咩發燒友,唔會玩玩具玩到咁,你睇我潛水為主就知。

其實如果唔係意氣用事串串共,睇真d,已經冇咩好爭論,好明顯大家一開始講既"飄移"就唔係同一樣野。andy一開始都話"OVERLAND 可以做到的是救車/甩尾
未能與飄移一詞並列相提",而我俾wiki果兩頁野出黎,就係想講甩尾又好飄移又好,係對同一類技術既唔同叫法,咩技術呢,就係wiki上面寫既果d動作。唔係得我一個話overland做到,sfdo都話得,分別就係佢係沙地上面做,我係水晶油地板上面再加俾wd40 "high"過既四條tire黎做。而我從來都唔認為亦冇話過overland可以做到awd遙控車果種幾乎好似直昇機橫移既跑法, andy就認為果d先叫"飄移",根住就話overland唔可以飄移云云。講黎講去,其實大家對飄移既定義唔同,雖然我點都覺得,awd遙控車既動作如果連真車都做唔到,但就叫比較像真,係奇怪既講法。

一句講晒,如果係wiki上面講既飄移,overland可以係特定既環境下做到,有前提條件既,已經講過,唔再講。但如果係要好似 awd 遙控車果種,高速左fing右fing車頭幾乎指向圓心掟彎咁先算飄移,咁唔單止overland唔得,真既飄移車手架真車都未必得。

shouldbe 發表於 2008-7-28 16:58:14 | 只看該作者
原帖由 friedrichavon 於 2008-7-28 16:38 發表
work time我可以take a break上下forum,family time我就一定唔會霸住個廳set晒腳架幫架玩具車拍片,我唔係咩發燒友,唔會玩玩具玩到咁,你睇我潛水為主就知。

其實如果唔係意氣用事串串共,睇真d,已經冇咩好爭論 ...

你打咁多字都唔只半個鐘啦,怕條片啦.小弟真係好想睇睇你點玩法!老實講,我就覺得你吹水多囉 .
ANDYMIRIAM 發表於 2008-7-28 17:06:14 | 只看該作者
真係唔係串你囉~
大家論點唔同~討論姐~~
無討論就無進步~無嗌過邊會有朋友嫁!
我就真心想見識既...
不過可惜你未能錄製或不願意公開你的那就算吧~很抱歉了吧 令你應為我串你的~
不過我始終不會應同~
你應為的AWD的是高速左fing右fing車頭幾乎指向圓心掟灣,是所有都是這樣嗎?真車你不曾見過嗎?
http://youtube.com/watch?v=lQ4S8E3PXkU&feature=related
及你應為的awd遙控車果種幾乎好似直昇機橫移既跑法...直昇機橫移方法我就真的不知到了及想象不到是如何~!

shouldbe 發表於 2008-7-28 17:32:11 | 只看該作者
原帖由 ANDYMIRIAM 於 2008-7-28 17:06 發表
真係唔係串你囉~
大家論點唔同~討論姐~~
無討論就無進步~無嗌過邊會有朋友嫁!
我就真心想見識既...
不過可惜你未能錄製或不願意公開你的那就算吧~很抱歉了吧 令你應為我串你的~
不過我始終不會 ...

我除咗想見識一吓呢位版友的"實力"之餘,另一方就擺明串佢,因為呢個世界有些人"講就天下無敵,做就無能為力"
我相信有睇過呢個post的版友如果無片睇的話起碼有一半以上人都會覺得呢位版吹水居多,
希望有睇個此post的版友回應一吓我是否相信呢個吹水版友,謝謝各位.
friedrichavon 發表於 2008-7-28 17:34:37 | 只看該作者

回復 35# 的帖子

你果條片我睇過,可以比較下下面呢條,你就會明我意思:

http://hk.youtube.com/watch?v=PnDhkU66JGc

照我肉眼所見,真車飄移點都冇遙控車咁誇張,不過算啦。

講開直昇機,其實我本身玩開電直先既,練hovering練得多,覺得遙控車甩尾相對黎講其實冇咁難,對反應同手眼協調既要求都低d,可能因為失手既代價差好遠掛。直昇機打圈大概就係,機頭持續指向地面上某一點,做盤旋打圈,機頭劃內圈機尾劃外圈,就係咁。真實既攻擊直昇機會用呢種技術黎攻擊地面某一點既。

回復 36# 的帖子

想人做野都仲咁既態度,work time同family time果個道理都唔明,我更加冇可能為d咁既玩意同人去浪費家庭時間啦。唔信就唔信,你可以隨便串,冇問題。

shouldbe 發表於 2008-7-28 18:16:49 | 只看該作者
你講果d直昇機動作叫做"洗碗",同drift係兩回事,請自重,反應手眼協調就有關係,動作原理方面係兩回事.我自己都有玩電直,唔好蝦我

至於咩work time同family time果個道理我真係唔明,咩叫"冇面"我就明白啦 .
有人唔敢拍片,抵係紙上談兵得啖笑吹吹水,版友如果你唔拍片攞証據給人睇就請出post收回之前的說話,如果你有片俾我地睇証明你所講的理論成立的話,本人絶對願意"say sorry",事關面子好重要喎 .

friedrichavon 發表於 2008-7-28 18:35:07 | 只看該作者

回復 38# 的帖子

我冇話過"洗碗"動作原理係drift喎,我淨係話望落有幾分似咋喎,又點自重呢?人地話想像唔到,我就講開又講咁交流下咋喎,你講"洗碗"唔通人地會知你講乜?

如果你以為用呢d擺明串人既語氣,擺明冇品既講野方式黎"討論",連基本禮貌都冇,就叫做好有面,就叫做有建設性,就以為人地會有興趣繼續同你"溝通"既話,咁我都無謂講咁多,你都係專心玩你架玩具車把啦,你贏左喇,勁有面,yeah。

神奇大帝 發表於 2008-7-28 18:40:38 | 只看該作者
拍片拍片拍片拍片拍片拍片拍片拍片拍片拍片拍片拍片拍片拍拍片拍片拍片拍片 片拍片拍拍片拍片拍片拍片片