RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Paul77
打印 上一主題 下一主題
收起左側

OVERLAND 可唔可飄移呢?

shouldbe 發表於 2008-7-28 18:43:19 | 只看該作者
本人先向版友道歉,不過只係關於版友你覺得我冇品的行為.
以後你有你work time同family time,我有我玩車,邊個吹水吹到冇面大家都知.
我會用多d時間玩OVERLAND白鴿轉
shouldbe 發表於 2008-7-28 18:44:57 | 只看該作者

朋友你個頭象好掂!
nick5545 發表於 2008-7-28 18:45:42 | 只看該作者

回復 40# 的帖子

題外話: 神奇大帝, 我鍾意你之前個頭象大胸女郎十分有動感! very good!!
神奇大帝 發表於 2008-7-28 18:48:50 | 只看該作者
多謝支持 但有人話佢個樣好衰wo所以改左佢lor
friedrichavon 發表於 2008-7-28 19:05:39 | 只看該作者

回復 41# 的帖子

其實我自己都知,照表面睇我的確係理虧,因為我講d大家正常都會覺得unlikely既野,但又唔肯去拍片為證,有人唔信一d都唔出奇。但我想指出兩點:

一、唔係個個都會花咁多時間係玩果度,我亦相信大部份人玩遙控野都唔會拍埋片,特別係年紀愈來愈大既時候。要我偷懶上黎打下字,可以,但要我特登搞一輪搵架車出黎再搵器材去拍條片,就係為左打贏一場咁無關緊要既"筆戰",為左呢d咁既"面子",我覺得唔值得,如果我真係咁做,我都會覺得自己無聊。

二、大家可以選擇唔信,但我提醒大家,唔係得我一個話overland可以drift。如果你冇經歷過人地所講既情況,冇試過係咁既特定條件之下去做果樣野,就認為一定唔得,認為人地係吹水,其實呢d就叫做主觀武斷。冇經歷過同樣情況,憑咩去質疑人地得唔得呢?

最後補充,我指既打圈,並唔係白鴿轉,講野唔駛咁多骨喇。

nick5545 發表於 2008-7-28 19:07:26 | 只看該作者
原帖由 神奇大帝 於 2008-7-28 18:48 發表
多謝支持 但有人話佢個樣好衰wo所以改左佢lor

試吓改返比我哋睇吓!!
神奇大帝 發表於 2008-7-28 19:22:32 | 只看該作者
我都G大家中意佢多D架喇
神奇大帝 發表於 2008-7-28 19:35:31 | 只看該作者
放吾番上去呀,佢話太大wo.点樣整細佢呀:'( :'( :'(
瘋語飄移 發表於 2008-7-28 19:42:33 | 只看該作者
我可以用overland車頭指向內不斷打大圈,圈既直徑大致不變,車頭同前進方向大約係35-45度,咁算唔算飄移?
好有興趣睇下,我唔識飄移理論,又玩得嘛嘛地...想學多少少野!
其實如果你教識大家用2wd車頭指向內不斷打大圈,圈既直徑大致不變,車頭同前進方向大約係35-45度...咁大家就唔駛等tomy架drift car等到頸都長理...
sfdo 發表於 2008-7-28 19:56:37 | 只看該作者
咪嘈啦。
講起直昇機,我都玩過 3D機,但根本同車係二回事,好難比較。除非你o係架車安噴射器,咁就有類似直昇機o既效果。

OL 今日o係乾沙玩過,有片,但只係免強受控o既甩尾,而且易翻車。

(睇完唔准笑o架 )
http://hk.youtube.com/watch?v=RC4_CzntGY0

預想:如果能夠改用前置鋰電,令重心稍前,咁應該更受控。
瘋語飄移 發表於 2008-7-28 20:33:01 | 只看該作者
原帖由 sfdo 於 2008-7-28 19:56 發表
咪嘈啦。
講起直昇機,我都玩過 3D機,但根本同車係二回事,好難比較。除非你o係架車安噴射器,咁就有類似直昇機o既效果。

OL 今日o係乾沙玩過,有片,但只係免強受控o既甩尾,而且易翻車。

(睇完唔准 ...

我唔嘈多d做唔到高級會員啊...
shouldbe 發表於 2008-7-28 22:58:54 | 只看該作者
原帖由 sfdo 於 2008-7-28 19:56 發表
咪嘈啦。

(睇完唔准 ...

好有誠意,多謝分享

我都唔糟啦,有片睇有討論
friedrichavon 發表於 2008-7-29 01:04:05 | 只看該作者
估唔到第一次放片上網,就係為左咁。本來冇打算拍,但講到興起,返架車黎玩,玩玩下心諗不如拍埋。一次咁多,下不為例。

一段時間冇玩,唔記得左個手勢,同埋架車個狀態都好似唔同左,應該主要係d tire,亦可能係換過殼改過軸距,我搞左一陣都係唔得,所以打圈冇以前咁夠角度,圈最難打,其他野勉強都仲做到。最尾個兩個shot,架車轉緊左彎,但前輪指向右。

http://hk.youtube.com/watch?v=XCk14sORr28

shouldbe 發表於 2008-7-29 01:20:02 | 只看該作者
原帖由 friedrichavon 於 2008-7-29 01:04 發表
估唔到第一次放片上網,就係為左咁。本來冇打算拍,但講到興起,返架車黎玩,玩玩下心諗不如拍埋。一次咁多,下不為例。

一段時間冇玩,唔記得左個手勢,同埋架車個狀態都好似唔同左,應該主要係d tire,我搞左 ...

令我想起早陣有另一版友的MR01 DRIFT,簡直一模一樣
勁到冇嘢好講

BTY,終於知道真正2WD點DRIFT啦,
謝謝分享.
nick5545 發表於 2008-7-29 01:39:22 | 只看該作者

飄移

this link copy fm 飄移技術交流版
http://hk.youtube.com/watch?v=pYRGS3Ul4bk&feature=related
shouldbe 發表於 2008-7-29 01:43:28 | 只看該作者

朋友,我無惡意,只係想話你知呢個POST係講2WD,至於4WD,電直"洗碗"或者係1/1真車都不能混為一談.
nick5545 發表於 2008-7-29 11:13:49 | 只看該作者

回復 56# 的帖子

thanks!!!
ANDYMIRIAM 發表於 2008-7-29 12:30:36 | 只看該作者
原帖由 shouldbe 於 2008-7-29 01:43 發表

朋友,我無惡意,只係想話你知呢個POST係講2WD,至於4WD,電直"洗碗"或者係1/1真車都不能混為一談.

不是呢~是4WD 不夠像真...呢
電直直頭唔得... 唔好買Pro.D啦..
2WD這樣才像真....!!!

friedrichavon 發表於 2008-7-29 13:50:09 | 只看該作者
原帖由 shouldbe 於 2008-7-29 01:20 發表

令我想起早陣有另一版友的MR01 DRIFT,簡直一模一樣
勁到冇好講

BTY,終於知道真正2WD點DRIFT啦,
謝謝分享.

我冇睇過 mr01 drift,有冇link呢?
ANDYMIRIAM 發表於 2008-7-29 13:56:58 | 只看該作者
我又有野想問了....
研究~

究竟~rally 走法同飄移走法又有咩唔同呢?