RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Paul77
打印 上一主題 下一主題
收起左側

OVERLAND 可唔可飄移呢?

shouldbe 發表於 2008-7-29 15:42:15 | 只看該作者

應該冇啦,我記得最小都有半至一年之前的事,你初到貴境應該味有睇過,會非你呢個係新acc啦.
ps:正路管理應該已清洗太舊的post了 .
但記得當時果位版友用drift呔,笑死人 ,又只放相,冇放片,而且俾人插都爆 .
瘋語飄移 發表於 2008-7-29 16:24:48 | 只看該作者
原帖由 friedrichavon 於 2008-7-29 01:04 發表
估唔到第一次放片上網,就係為左咁。本來冇打算拍,但講到興起,返架車黎玩,玩玩下心諗不如拍埋。一次咁多,下不為例。

一段時間冇玩,唔記得左個手勢,同埋架車個狀態都好似唔同左,應該主要係d tire,亦可能 ...

多謝分享,不過老實講句...同4wd既飄移,相差太遠,而且如你所講...睇怕要好似你屋企咁既埸地,先做到你既較果...
相信如果你有部awd係屋企玩,會比較到2部車既飄移...你板地板咁光滑,相信要部awd橫滑3,4米都無問題 諗起都好正
Sephiroth 發表於 2008-7-29 16:31:36 | 只看該作者
原帖由 瘋語飄移 於 2008-7-29 16:24 發表

多謝分享,不過老實講句...同4wd既飄移,相差太遠,而且如你所講...睇怕要好似你屋企咁既埸地,先做到你既較果...
相信如果你有部awd係屋企玩,會比較到2部車既飄移...你板地板咁光滑,相信要部awd橫滑3,4米都無問題:lo ...

咁我屋企(瓷磚)咪好似雪地咁~
friedrichavon 發表於 2008-7-29 16:33:18 | 只看該作者
原帖由 瘋語飄移 於 2008-7-29 16:24 發表

相信如果你有部awd係屋企玩,會比較到2部車既飄移...你板地板咁光滑,相信要部awd橫滑3,4米都無問題:lo ...

我都知2wd係唔可以同awd既動作比,但其實我一開始都冇話2wd會做到果d動作,我只係想回應樓主既問題,就係overland可唔可以飄移,針對既只係overland同其他2wd。我相信玩慣awd遙控車飄移既人,會覺得呢d唔算真正飄移,但如果我係街見到一架真車咁樣行,我會認為佢係飄移緊。

awd我得1/10,所以冇係屋企玩過,下次可以出外試下。

瘋語飄移 發表於 2008-7-29 16:36:41 | 只看該作者
原帖由 Sephiroth 於 2008-7-29 16:31 發表

如果係一塊過瓷磚就係
瘋語飄移 發表於 2008-7-29 16:40:36 | 只看該作者
原帖由 friedrichavon 於 2008-7-29 16:33 發表

我都知2wd係唔可以同awd既動作比,但其實我一開始都冇話2wd會做到果d動作,我只係想回應樓主既問題,就係overland可唔可以飄移,針對既只係overland同其他2wd。我相信玩慣awd遙控車飄移既人,會覺得呢d唔算真正飄 ...

其實都係觀點與角度...而家明白左你飄移既定義,大家都有答案...今次就真係唔駛嘈喇
nick5545 發表於 2008-7-29 17:38:09 | 只看該作者
原帖由 瘋語飄移 於 2008-7-28 20:33 發表

我唔嘈多d做唔到高級會員啊...

我都要做高級會員啊.
瘋語飄移 發表於 2008-7-29 19:17:49 | 只看該作者
原帖由 nick5545 於 2008-7-29 17:38 發表

我都要做高級會員啊.

你開個post拍賣車殼,好快做到
椰禮 發表於 2008-7-30 03:20:24 | 只看該作者
原帖由 Sephiroth 於 2008-7-29 16:31 發表

有凹凸紋wo
咁我ed咪叫冰湖
椰禮 發表於 2008-7-30 03:22:24 | 只看該作者
原帖由 shouldbe 於 2008-7-29 15:42 發表

應該冇啦,我記得最小都有半至一年之前的事,你初到貴境應該味有睇過,會非你呢個係新acc啦.
ps:正路管理應該已清洗太舊的post了 .
但記得當時果位版友用drift呔,笑死人 ,又只放相,冇放片,而且俾人插都爆 ...

係咪全膠紙tire??定鋁罐圈tire??
係咪用白色r34d1車花ga?
sfdo 發表於 2008-7-30 08:42:31 | 只看該作者
原帖由 ANDYMIRIAM 於 2008-7-29 13:56 發表
我又有野想問了....
研究~

究竟~rally 走法同飄移走法又有咩唔同呢?

我心目中, Rally 走法 之中包含飄移技術。

Rally 走法 就係 O係一個唔夠咬地條件之下(受 場地、車胎.... 限制) ,盡量控制架車跑得快,其中好自然會做出類似 飄移 動作。
玩 飄移 特登 set 架車唔咬地,過彎特登扭多D轉向及俾多D油,做出橫滑美姿。

以上純粹個人見解。
ANDYMIRIAM 發表於 2008-7-30 10:27:45 | 只看該作者
原帖由 sfdo 於 2008-7-30 08:42 發表

Rally 走法 就係 O係一個唔夠咬地條件之下(受 場地、車胎.... 限制) ,盡量控制架車跑得快,其中好自然會做出類似 飄移 動作。
玩 飄移 特登 set 架車唔咬地,過 ...

咁姐係有咩唔同...?
我真係唔識..點解rally 不叫做越野飄移速度賽?
點解rally 要用rally 胎...!

friedrichavon 發表於 2008-7-30 10:57:05 | 只看該作者
因為rally比既係越野環境下鬥快完成某段路,冇規定要飄移過彎,但飄移賽比既係飄移技術。而且根據正式玩飄移既人既定義,rally果d都唔一定算飄移,可能只算power sliding之類。

ANDYMIRIAM 發表於 2008-7-30 11:18:51 | 只看該作者
原帖由 sfdo 於 2008-7-30 08:42 發表

玩 飄移 特登 set 架車唔咬地,過 ...

研究研究....
如你說的是場地限制而形成一個類似 飄移 動作。
那麼場地因素比起車大,你的是飄移還是rally ....我就真的分不出了(應說我還是搞不清吧!)
就當早前的overland 師兄場地因數不變
只是加了小許油於呔上...看他的車子的入灣..如他所說的35-45度xxxxxxxxxxxxxxx等.他都算得上做到...
他仍然可當是飄移!雖然,他的方法用場地因素去控制部車的方法,我不應同!
但是他只是wd40 high 少少係條呔上邊...!亦可算是用車因素去控制場地...至於影響場地因素與否吧.既然他沒有油留於地上.也可當不影響吧...!
但我仍然不明白場地及rally 之分別吧!

ANDYMIRIAM 發表於 2008-7-30 11:22:40 | 只看該作者
原帖由 friedrichavon 於 2008-7-30 10:57 發表
因為rally比既係越野環境下鬥快完成某段路,冇規定要飄移過彎,但飄移賽比既係飄移技術。而且根據正式玩飄移既人既定義,rally果d都唔一定算飄移,可能只算power sliding之類。

多謝分享.....前的請不要介意~

nick5545 發表於 2008-7-30 13:27:43 | 只看該作者

回復 75# 的帖子

其實飄移0既揸法是由Rally走法演變過0黎,現在日本重有山路Rally比賽,可以上"信和"買0的DVD睇睇。
nick5545 發表於 2008-7-30 13:33:30 | 只看該作者
原帖由 ANDYMIRIAM 於 2008-7-30 10:27 發表

咁姐係有咩唔同...?
我真係唔識..點解rally 不叫做越野飄移速度賽?
點解rally 要用rally 胎...!

可以於卡通"頭文字D" 裡有一集AE86 鬥Cappuccino講到Rally部份
ANDYMIRIAM 發表於 2008-7-30 13:58:54 | 只看該作者
咁真係要買黎睇啦~