RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: RCman
打印 上一主題 下一主題
收起左側

FF03pro_step-by-step

JUNL263 發表於 2010-7-2 21:39:09 | 只看該作者
回復 19# SPAWN

yes!係膠的...
 樓主| RCman 發表於 2010-7-3 00:10:00 | 只看該作者
今日又砌多左DD
不過我發現
用metal 珠差柸+46mm萬向....右邊會頂住
所以,可能要用44 0r 42mm萬向,要上星星網search下至sure

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
SPAWN 發表於 2010-7-3 03:27:59 | 只看該作者
回復  RCman

我令願等混碳兜0拿
chacha 發表於 2010-7-2 13:28

我都係咁話!OP的話緊係要全星星件先爽!
SPAWN 發表於 2010-7-3 03:29:40 | 只看該作者
今日又砌多左DD
不過我發現
所以,可能要用44 0r 42mm萬向,要上 ...
RCman 發表於 2010-7-3 00:10

咁樣搞一搞真係又唔知用幾多錢lo
tamiyarx 發表於 2010-7-3 07:22:32 | 只看該作者
回復 2# RCman

I worry about the metal gear inside the gear box is using the same material as DF03 (TOO SOFT)
stanley_wwy 發表於 2010-7-3 08:08:24 | 只看該作者
今日又砌多左DD
不過我發現

會頂?金屬珠差杯長d 架? 咁陰人?

另外係咪影相角度問題, 左邊支油壓芯好似同個筒唔直咁o既?

如果買金屬六角,唔轉setting 的話要買幾多mm果隻呢?

其實星星期本manual 點解唔包埋一張optional parts list? 個個睇住黎執,佢咁佢賺多d....
 樓主| RCman 發表於 2010-7-3 08:42:21 | 只看該作者
會頂?金屬珠差杯長d 架? 咁陰人?

另外係咪影相角度問題, 左邊支油壓芯好似同個筒唔直咁o既?

如果 ...
stanley_wwy 發表於 2010-7-3 08:08

影相角度問題,無事。
我睇番上一期"RCman"magazine話係用44mm的。
我唔明白點解另一個版友post果人地外地砌好的FF03佢裝得入46mm,
就算係原裝膠珠差柸都應同樣會項住左。
因為右邊柸入面個nuts係長過左邊的。
stanley_wwy 發表於 2010-7-3 08:54:58 | 只看該作者

回復 48# RCman

呀....係喎....有粒膠料同六角絲母....

多謝分享...唔係又買錯野.
 樓主| RCman 發表於 2010-7-3 09:20:10 | 只看該作者
真係R曬頭,係星星網入面都找不同FF03用幾多mm 萬向
不過,同TB03一樣用44mm的機會好大。
呢個就係FF03的 Options List
smallfaifai 發表於 2010-7-3 10:16:13 | 只看該作者
溫馨提示:個OPTION list多左TA05ver2的分體A臂碼,但其實FF03只需要一件過的tb03臂碼~
 樓主| RCman 發表於 2010-7-3 10:20:44 | 只看該作者
溫馨提示:個OPTION list多左TA05ver2的分體A臂碼,但其實FF03只需要一件過的tb03臂碼~
smallfaifai 發表於 2010-7-3 10:16

我都見,我砌FF03時...跟車都係膠1XD碼。
不過成個option list我都只係copy fm tamiya FF03 op list
我唔sure有無多到,所以照copy出來
不過有一點我sure......FF03 一定不是用46mm 長的萬向,最大可能係跟TB03一樣的44mm
我會再出MK買兩支44mm來試下。因為萬向長度我係web site及menu都找不到
星野一義 發表於 2010-7-3 10:30:09 | 只看該作者
今日又砌多左DD
不過我發現

條頭油壓掉轉裝喎.....!!!!
 樓主| RCman 發表於 2010-7-3 10:40:07 | 只看該作者
條頭油壓掉轉裝喎.....!!!!
星野一義 發表於 2010-7-3 10:30

係bor...頭油壓裝錯左...今晚改番佢,thanks
車仔同學會 發表於 2010-7-3 12:41:00 | 只看該作者
請問喱部車最快可以玩幾多T motor?
timtim2323 發表於 2010-7-3 18:31:44 | 只看該作者
好似唔錯wor
stanley_wwy 發表於 2010-7-3 20:01:14 | 只看該作者
回復 52# RCman

請教下,換咗金屬珠差, 塊珠差片仲駛唔駛落膠水呢? 如果落,係落咩膠呢? synthetic rubber cement 係咩呢? pattex 黃膠得嘛?
smallfaifai 發表於 2010-7-4 00:31:12 | 只看該作者
我都見,我砌FF03時...跟車都係膠1XD碼。
不過成個option list我都只係copy fm tamiya FF03 op l ...
RCman 發表於 2010-7-3 10:20

星星今次都失策咯,但都多謝ching的嘗試俾番大家知
kiev 發表於 2010-7-4 01:31:54 | 只看該作者

今日 KWS 見到 a 字牌 ff03 萬向係 44mm ... 不過睇返 manual 左邊好似長過右邊 1~ 2 mm .... .... ....
清清 發表於 2010-7-4 22:45:20 | 只看該作者
今日又砌多左DD
不過我發現

你會唔會砌錯0左?

gimsink 發表於 2010-7-5 09:31:55 | 只看該作者
ching, I wamt to ask a question, is FF car OK to drift ?
If yes, I will buy one FF03R.