RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: RCman
打印 上一主題 下一主題
收起左側

FF03pro_step-by-step

uchifong 發表於 2010-7-5 09:32:32 | 只看該作者
ff03 用46mm 可能真係會長左dd....我部tb03 用 頭直, 頭單果陣 就只能用44mm 長d 都頂...而用珠差46mm 就唔頂, 不過都唔見得有好多位置剩...考慮到 tb03 上面最窄ge 碼 都有1a( 1a 比1xd闊的), 大家又用同樣的a臂...姐係tb03 要 比 ff03 闊dd(主要係 1a 同 1xd差別).....所以用46mm 可能就長左少少~~~如果想用46mm 又唔頂~~~可以改晒d碼 用1a....不過咁改法會比 買支 44m 貴得多~~
 樓主| RCman 發表於 2010-7-5 09:34:01 | 只看該作者

我check下先,不過,睇多方做面都係話用44mm,
所以,呢道另一個post果張相影果支籃色萬向係用46mm....真係有點是非而所思
uchifong 發表於 2010-7-5 11:09:26 | 只看該作者
我check下先,不過,睇多方做面都係話用44mm,
所以,呢道另一個post果張相影果支籃色萬向係用46mm.... ...
RCman 發表於 2010-7-5 09:34

.....tb03 頭直用 46mm 都裝得落gar~~不過都係頂頂地,用44mm較好~~~同理~~ff03 用 46mm裝就應該裝得落ge~~~~係頂頂地姐, 一般行行應該冇問題ge~~~另一方面...我正考慮 用 sakura zero 果組 46mm cvd 裝落 部ff03 度...睇下ok 唔ok 先~~~如果掂~~~都平過星星...目前又易搵d tim~~
 樓主| RCman 發表於 2010-7-5 15:07:17 | 只看該作者
.....tb03 頭直用 46mm 都裝得落gar~~不過都係頂頂地,用44mm較好~~~同理~~ff03 用 46mm裝就應該裝得落ge~ ...
uchifong 發表於 2010-7-5 11:09

如果"三節棍"有呢個size就好啦
Noir.KAZE 發表於 2010-7-5 15:15:29 | 只看該作者
如果"三節棍"有呢個size就好啦
RCman 發表於 2010-7-5 15:07

唔知for 416果對岩唔岩呢?
uchifong 發表於 2010-7-5 15:31:57 | 只看該作者
唔知for 416果對岩唔岩呢?
Noir.KAZE 發表於 2010-7-5 15:15

岩岩check 過~~~416 都好似係 44mm wow~~~~for 416 size ge 三節棍有機會可以裝上wow~~~
stanley_wwy 發表於 2010-7-5 15:47:41 | 只看該作者
Help!

換咗金屬珠差, 塊珠差片仲駛唔駛落膠水呢?  
uchifong 發表於 2010-7-5 15:50:29 | 只看該作者
Help!

換咗金屬珠差, 塊珠差片仲駛唔駛落膠水呢?
stanley_wwy 發表於 2010-7-5 15:47

要落膠水gar 咩?...反面我一般都係落d 珠差油 就算~~
Noir.KAZE 發表於 2010-7-5 15:56:38 | 只看該作者
岩岩check 過~~~416 都好似係 44mm wow~~~~for 416 size ge 三節棍有機會可以裝上wow~~~
uchifong 發表於 2010-7-5 15:31

最主要係bearing位果邊岩唔岩je
stanley_wwy 發表於 2010-7-5 16:06:14 | 只看該作者
回復 68# uchifong

我都其怪...但係說明書寫要落synthetic rubber cement?

可以睇睇 post #59
uchifong 發表於 2010-7-5 16:13:20 | 只看該作者
回復  uchifong

我都其怪...但係說明書寫要落synthetic rubber cement?

stanley_wwy 發表於 2010-7-5 16:06

我最多就落aw 油~~因為比較粘d~~~冇咁易洗~~唔知岩唔岩~~有錯請指正
 樓主| RCman 發表於 2010-7-5 17:30:59 | 只看該作者
我最多就落aw 油~~因為比較粘d~~~冇咁易洗~~唔知岩唔岩~~有錯請指正
uchifong 發表於 2010-7-5 16:13

我相信是不用落cement
因為F201trf 本身個ball diff..都係用metal cup(其實我覺得係一樣,因為F201TRF我都有 )
見圖,已解答了。
用ball diff grease 已經OK
hk_sdu 發表於 2010-7-5 20:10:43 | 只看該作者
uchifong 發表於 2010-7-5 16:13

Yes, the best effect is AW gease, more sticky.
kiev 發表於 2010-7-5 20:57:30 | 只看該作者
回復  uchifong

stanley_wwy 發表於 2010-7-5 16:06

膠既珠差杯表面硬而平 ... 所以會建議落 d 黃膠黐住珠差片 ... 黃膠乾左就好以多左層橡膠皮增加兩者磨擦 .... 唔好用 AA !
778 發表於 2010-7-5 22:40:43 | 只看該作者
膠既珠差杯表面硬而平 ... 所以會建議落 d 黃膠黐住珠差片 ... 黃膠乾左就好以多左層橡膠皮增加兩者磨擦 ...
kiev 發表於 2010-7-5 20:57

請問咩係黃膠,有冇相睇下
ter037 發表於 2010-7-6 09:25:09 | 只看該作者
說明書入面講L..S..M...如講用RR殼係咪即係用邊個..??
ccc_78 發表於 2010-7-6 09:29:22 | 只看該作者
回復 76# ter037

如果用FD2 RR殼, 係用L
JohnnyC 發表於 2010-7-6 09:37:11 | 只看該作者
唉....最衰波箱好高.....好多殼用唔到!
chacha 發表於 2010-7-6 12:56:32 | 只看該作者

回復 78# JohnnyC

如果玩得 FF03 ,都會用返真車係 FF 車車殼,我諗唔會用 NSX 同 R35 0個類車殼掛
JohnnyC 發表於 2010-7-6 14:30:24 | 只看該作者
我想用Coralla GT, 而家唯有試下 Civic FD2 la......