RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: rubbishcar
打印 上一主題 下一主題
收起左側

JV埸全日租给車會

大頭蟋蟀 發表於 2010-10-5 14:39:42 | 只看該作者
唔好星期6.日就ok
abcde 發表於 2010-10-5 14:43:46 | 只看該作者
葉生 發表於 2010-10-5 15:02:13 | 只看該作者
回復  carvenchow
非常同意師兄的看法...幾個月一次就差不多...重要係大型比賽....過百人那些....如果只 ...
abcde 發表於 2010-10-5 14:22

師兄....如果要係jv 搞過百人既比賽, 以上次比賽既經驗黎睇, 係有難度.....
因為pit位唔夠容納過百名車手.....上次比賽得幾十人....都係岩岩好.....如果過百人既話.....
而且....唔經上次比賽測試....又點會知道.....
原來sensor線係有問題? 當日有部份sensor係read唔到.....
如果jv公開比賽....但sensor係唔work既話.....
咁又會點呢?
(以上只係根據當日比賽得出既事實所述, 如引起各車友不安, 敬請原諒!)
sunday 發表於 2010-10-5 15:11:18 | 只看該作者
也很同意師兄觀點..同是一個政府場(灣仔和天水圍)....君可見有車會去攪比賽?...只是這場太好了....自然有不同人仕想私有化...但這是政府的....還是留給公眾人仕玩欒吧... ...
abcde 發表於 2010-10-5 14:32

你看到真相...
一半的真相...
光丑猶仗凡 發表於 2010-10-5 15:14:44 | 只看該作者

冇野好講...
只感到可笑&可惜
sunday 發表於 2010-10-5 15:16:05 | 只看該作者

我的理解-

......只是這場太好了....自然 有人 想私有化...

雖然其目的是建立一個國際級賽道......但這是政府的(?).....還是留給公眾人仕狎玩吧... ...
ftbingobingo 發表於 2010-10-5 15:23:53 | 只看該作者
冇野好講...
只感到可笑&可惜
光丑猶仗凡 發表於 2010-10-5 15:14

只感到可悲...
abcde 發表於 2010-10-5 15:24:06 | 只看該作者
師兄....如果要係jv 搞過百人既比賽, 以上次比賽既經驗黎睇, 係有難度.....
因為pit位唔夠容納過百名車 ...
葉生 發表於 2010-10-5 15:02

明白了....弟只是在書中知道比賽的事如一年一次的荃灣體育節....現在書也少買了....想請教兄現在通常比賽有多少人玩? 如十月一日那次...是人數...不是車的數量...因一個人可玩三組...那只算一人....
jv 這場如果多用在比賽上...是好事...只要不是小數人玩的那種....所以才有過百人那論點....
如果比賽不及閒時那人流量...我覺得比大眾玩會更有用使用場地
sunday 發表於 2010-10-5 15:32:01 | 只看該作者
唔好星期6.日就ok
大頭蟋蟀 發表於 2010-10-5 14:39

我的理解-

唔好星期6.日就ok
我每天都要玩, 我不會接受暫停一天

如果我不玩的時候,就 OK
葉生 發表於 2010-10-5 16:00:10 | 只看該作者
明白了....弟只是在書中知道比賽的事如一年一次的荃灣體育節....現在書也少買了....想請教兄現在通常比 ...
abcde 發表於 2010-10-5 15:24

以我所見...當日只有一位師兄同時參加兩組比賽.....當日比賽大約有4-50人....
如果以師兄既論點....參加比賽既人數少過平時流量就唔好搞比賽....留返比公眾人仕...
如以偉高11月既比賽為例.....比賽人數比平時玩既人數少....
就算有其他國家既參賽者.....都唔好搞比賽....
咁政府起個比賽級場地......要黎做咩?
每次比賽只可以係私人場地搞?
小弟只想提出觀點, 如有不滿, 請高抬貴手, 勿大插
abcde 發表於 2010-10-5 16:01:32 | 只看該作者
算了...不回了......那人只想引起罵戰....
50270898 發表於 2010-10-5 16:05:03 | 只看該作者
abcde兄, 你看到真相了~
我是讚成搞公開賽
只要無條件參賽
3rock3rock 發表於 2010-10-5 17:02:32 | 只看該作者
JV users,
Let wait and see.
I think the JV track cannot be booked oftenly.
The race held on the 1st of October is a must. It is because some people must do something to cover up "something".
sunday 發表於 2010-10-5 17:24:10 | 只看該作者
there is always "something" from your 春夢 ~ ( in your dream )

you can't cover anything if something really EXIST ~
sunday 發表於 2010-10-5 17:31:38 | 只看該作者
算了...不回了......那人只想引起罵戰....
abcde 發表於 2010-10-5 16:01

不要試圖傳球給我 不是我啟動這主題
比利羊 發表於 2010-10-5 17:34:09 | 只看該作者

如果我組個車會, 首要目標是為會員增取利益, 最好每個月都有比賽, 玩得開開心心,

推廣 R/C 文化根本唔重要, 入得車會的人, 都對 R/C 有濃厚興趣。他人有得玩的,

會員也有得玩, 他人無有得玩的, 會員優先, 這樣才是一個好車會。

如果你想車會舉行比賽, 是為推廣 R/C 文化, 是你想多了。

現時參加比賽, 來來去去都係一班人, 只要有比賽就一定到, 推廣的是 R/C 品牌,

商業成份好重。 在政府場地舉行商業或私人比賽, 而又沒有加入推廣 R/C 文化原素,

我想暫時不太適合!“佐敦谷”是一個標準的免費場地, 一但舉行比賽,

其他車友根本無處可去, 反之比賽還可選用私人場地。

在推廣 R/C 文化方面, 不是多舉行比賽便可, 來來去去都係老手一班, 我想可加入 ~

親子組 \ 十歳以下組 \ 十五歳以下組 \ 女子組...等等! 加寬參賽者層面。

在推廣 R/C 文化, 應該由本地 R/C 公司及代理主道, 因為他們是最終得益者,

政府提供了場地, 不應再用公費推廣 R/C 文化。

abcde 發表於 2010-10-5 18:01:26 | 只看該作者

回復 30# 葉生

師兄誤會了...我不反對比賽...那11月的比賽我想會去看tim (因為是f1的 )...只想比賽和玩有一個平衡...第二位師兄說的相信是一個平衡點....大型比賽在jv攪....或一些國際比賽.....如發展到個個月攪兩三次會的比賽...個個星期日都有比賽..那只會使這玩意回到一小撮人的玩意....
師兄如常在jv玩..會發覺多了很多新手第一次玩....我比較覺得這才是這政府場地建造的原意...
如兄是rc 會的...常玩比賽...可否說說jv大概一個月有多少比賽才適合...討論才會有結果...不像那師兄常給反對意見...只說比賽很重要...我真想知道那師兄和那會的關係..他表面很幫那會說話..但我有點覺得是.....不說了..那人會第一時間出來說一些似是而非的理論.....
pskyng 發表於 2010-10-5 18:27:59 | 只看該作者
測試是支持的. 上次事件問題不在"測試",大家也明白, 相信若那rc會在日後於JV場攪活動. 還是希望它出post,等多0的人知道. 讓人參觀.  

其實要推動rc普及. 就如其他體育會一樣. 都會和政府合作. 以區制及 淘汰賽 型式. 先以地區球場.室內場作分組淘汰, 在最後決賽在JV場舉行. 這便能使全港rc市民有機會參加. 推廣rc普及. (外國很多小型賽事也只在室內場或由學校借出室內場舉行.) , 約只以會員制作推廣rc活動. 受場地限制之餘. 參與人數也被限制. 最後只輪為小型聯誼, 對推動RC普及作用不大.

自JV開了. 我們會看到甚麼是"普及".  你會看到一些八九歲的小朋友 和你一起在看台鬥車,有女車手, 有一家人一起玩. 有buggy鬥車, 有大腳鬥車.華dee.  有不同的面孔. 人人都能容易加入. 享受RC的樂趣. .
pskyng 發表於 2010-10-5 18:46:09 | 只看該作者
如果我組個車會, 首要目標是為會員增取利益, 最好每個月都有比賽, 玩得開開心心, 推廣 R/C 文化根本唔重要, ...
比利羊 發表於 2010-10-5 17:34

我覺得有別於其他球類活動. 就如比利羊所言". " 一但舉行比賽, 其他車友根本無處可去",
覺得在JV只適合攪一些由康民署主辦的,或合辦的活動,只於私人活動於公家場攪..絕不支持.
Bridgestone22 發表於 2010-10-5 18:58:21 | 只看該作者
回復 39# pskyng

agree x 100