RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Ivan
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Dualsky Z5 跟 LRP Octawind 摩打比較

大朋友 發表於 2011-4-25 13:06:30 | 只看該作者

王先生的確係國內頂端高手, 但唔好否認, 廠車手確實比其他車手得到更快的支援.
大朋友 發表於 2011-4-25 13:12:20 | 只看該作者
王生, 膚淺這字並唔應該把它放在有心玩RC而無人提點的車手身上.
EC5WVR4PRO4 發表於 2011-4-25 13:19:46 | 只看該作者
毛慧 發表於 2011-4-25 10:39
外國月亮特別圓?國產野掛住外個品牌就會高檔左?
其實好多國外所謂大廠產品佢地本身都無生產線同設計團隊,完 ...

c hing is OEM not ODM
hkwcc00 發表於 2011-4-25 13:26:17 | 只看該作者
EC5WVR4PRO4 發表於 2011-4-25 13:19
c hing is OEM not ODM

ODM(Original Design Manufacturer,原始設計製造商)是某製造商設計出一種產品後,在某些情況下可能會被另外一些品牌的製造商看中,要求配上後者的品牌名稱來進行生產,又或者稍微修改一些設計(如按鍵位置)來生產

我相信該師兄應該係呢個意思
antison 發表於 2011-4-25 13:31:28 | 只看該作者
回復 hkwcc00 的帖子

咁oem又係點解呢?
hkwcc00 發表於 2011-4-25 13:35:15 | 只看該作者
antison 發表於 2011-4-25 13:31

咁oem又係點解呢?

一些著名的品牌商品製造商,常常因為自己的廠房不能達到大批量生產的要求,又或者需要某些特定的零件,因此向其他廠商求助,這些伸出援手的廠商就被稱為OEM(Original Equipment Manufacturer,原始設備生產商)。
antison 發表於 2011-4-25 13:38:05 | 只看該作者

多謝指點,thanks , 又學到野啦!
kiev 發表於 2011-4-25 13:45:03 | 只看該作者
我兩隻牌子摩打無用過 ! 不過留意到少少野 ... LRP 摩打本身設計輸出較大 ... 所以摩打本身進角最大也是 10度 。睇相 Dualsky 果隻最大進角竟然去到 27 度 ... 通常呢 D 摩打在正常齒比下可以 boost timing 度重手少少 !緊 D 個溫度就 ok ~~
EC5WVR4PRO4 發表於 2011-4-25 14:03:10 | 只看該作者
hkwcc00 發表於 2011-4-25 13:26
ODM(Original Design Manufacturer,原始設計製造商)是某製造商設計出一種產品後,在某些情況下可能會被另 ...

thank you
kiev 發表於 2011-4-25 14:07:07 | 只看該作者
馬達王1983 發表於 2011-4-25 01:01
看見大陸人拿第一  就說用廠車手程序  普通人拿不到   又多一個膚淺的人  

TITC比賽時    不管任何國家 ...

阿王同志 ... 做人要謙、厚 ... 當人家說你產品有問題時,你是否應該去了解了解究竟是設計出錯、生產問題、還是售後服務不足令客人不適當使用呢?我去左 dualsky 個網頁度 ... 想知到隻摩打幾多 KV 幾多 max Amp 建議齒比幾多結果乜春無 ! 你唔係估我地好似你高手咁得閑去左試右試嘛?
s.y.kwok 發表於 2011-4-25 17:41:45 | 只看該作者
毛慧 發表於 2011-4-25 10:39
外國月亮特別圓?國產野掛住外個品牌就會高檔左?
其實好多國外所謂大廠產品佢地本身都無生產線同設計團隊,完 ...

師兄,常識話比我地知國外的月亮跟我們的是同一個月球,
所以不會有差別.這相信是大部份人都理解的.
我並未試/用過Z5/hobbyeing嘅產品,不過現階段亦無考慮過去試
我唔係咩A組車手,亦唔知道1/10嘅電車可以有幾快
我係玩飄移嘅,喺唔多機會去玩車仔嘅情況下
唔希望去玩時有乜東瓜豆漿腐,亦唔想再花時間去測試
相信去jv放車嘅師兄亦都一樣,無去比賽又如果??
呢啲玩家先重要呀,全部係比正價買.冇折冇sponser架
lrp係唔係特別好,我無比較過,
不過從口碑,知名度,品牌image...我會選擇佢
即便唔用戈時,易手亦有價有市
最難令人接受嘅係,
見到"冠軍車手"指唔buy佢戈隻"馬達"嘅玩家=膚淺及無質素...
實在睇唔過眼
馬生,生意唔係咁做嘅,品牌嘅口碑唔係一朝一夕架
有人指出產品嘅不足嘅地方,係幫緊你呀,膚淺....

奶粉雖然同RC拉唔上任何關係,但這絕對返影出大陸人對自己生產業幾咁有信心
食落肚嘅都攪成咁,更加唔敢指望玩嘅RC product啦

除非無得選擇,否則,真係唔會用大陸野
s.y.kwok 發表於 2011-4-25 17:57:15 | 只看該作者
uchifong 發表於 2011-4-25 12:07
現在我看到很多有色眼鏡~~~~其實大陸產品也有優質品的(當然也有騙錢商品)......東西好不好用過先知~~~不要是 ...

都係gei,我買完部車先知道笨咗,
$4xxx買部yokomo,
原來淘寶$1750人仔就有部一模一樣嘅
呢D咪對RC GE貢獻囉,半價唔駛就有得玩囉...

奶粉事件係反影大陸嘅商家/市民嘅情況o者.
連比小朋友食嘅野都攪成咁,仲講對娛樂"rc ge貢獻"???
如果咁都睇唔出個問題就無辦法喇...
唔知係唔接受現實,還是唔敢去接受呢???
http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=214360
uchifong 發表於 2011-4-25 18:02:39 | 只看該作者
s.y.kwok 發表於 2011-4-25 17:57
都係gei,我買完部車先知道笨咗,
$4xxx買部yokomo,
原來淘寶$1750人仔就有部一模一樣嘅

如果你係咁認為ge~~咁都冇辦法~~~~
s.y.kwok 發表於 2011-4-25 18:07:53 | 只看該作者
kiev 發表於 2011-4-25 14:07
阿王同志 ... 做人要謙、厚 ... 當人家說你產品有問題時,你是否應該去了解了解究竟是設計出錯、生產問題 ...

馬達生用呢個馬達贏過比賽架
個馬達邊會有問題架..
唔快係我地手車有問題咋師兄
至於謙,厚.....遙控車A組冠軍喎,
對住工房嘅玩家,佢認為無需要呱
我地又唔係啲國家代表隊.....
況且喺度話隻z5唔好o咼....
大朋友 發表於 2011-4-25 18:14:55 | 只看該作者
小弟都係A 組常客, 因為次次都係得一組, 入A 組無以前咁難, 所以作為A 組車手要謙厚D, 因為無咩咁爸閉......
BLS 發表於 2011-4-25 18:32:25 | 只看該作者
s.y.kwok 發表於 2011-4-25 17:41
我並 ...

真係笑左.....
而家LRP 除左motor 外,
d電變二手價賤到3,400$都有, 仲要求人要
s.y.kwok 發表於 2011-4-25 19:03:51 | 只看該作者
BLS 發表於 2011-4-25 18:32
真係笑左.....
而家LRP 除左motor 外,
d電變二手價賤到3,400$都有, 仲要求人要

師兄唔好笑住,乜唔係講緊摩打咩?
$3/400指邊個model?
sxx tc spec v2??定係有刷戈啲呀?
condition 好差??
$3/400邊樹有介紹比細佬(有刷就唔駛喇,thx)

regentwong 發表於 2011-4-26 16:01:59 | 只看該作者
s.y.kwok 發表於 2011-4-25 03:29
回復 馬達王1983 的帖子

講到尾,你想其他人讚你手車勁吖

講到尾,法拉利加個舒密加落去羅,師兄咁都唔明
ok 如果你唔明我簡單d 馬達王用馬達王 咁你明未?
唉,我都真膚淺…咁耐先領悟到呢個真諦

樓主揀LRP啦…有信心羅我只可以講…
起碼本人後悔既數字上,國貨遠比非國貨高…

PS.你咁話人D奶粉好唔岩羅…生物科技既熱誠同血汗…係你唔明白…
2X年後,可能靠奶粉孕育左班新xMEN出黎…保護地球,維持世界和平!!
畸胎只係過渡期…

xushiming 發表於 2011-4-27 22:24:43 | 只看該作者
我並 ...

s.y.kwok原話“除非無得選擇,否則,真係唔會用大陸野”

將奶粉和rc聯系在一起,將一些山寨貨和大陸精品聯系在一起,得出不會用大陸的原創產品,不得不給c hing一個綜合的評價了。。。。。那就是2

相信所有人都會歡迎真正有意義的技術上的建議或批評,但也從未見閣下進行測試得出大陸原創哪裏不足,而一直在憑自己主觀認牌子。
xushiming 發表於 2011-4-27 22:35:54 | 只看該作者
我並 ...

原來閣下並未使用過ds或hobbywing等大陸原創產品,而且是對動力要求不高的漂移玩家,那我之前說的可能對閣下無效