RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 40292|回復: 192
收起左側

Dualsky Z5 跟 LRP Octawind 摩打比較

Ivan 發表於 2011-4-17 08:11:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問Dualsky Z5 跟 LRP Octawind 系列摩打, 師兄有冇一些用後感可以分享一下?  唔該晒
sleepyleung 發表於 2011-4-17 11:40:54 | 顯示全部樓層

無0得比喎,一0定係買LRP嫁因為我老友買左個Z5,,4.5T馬達,由A組變成低能組在JV變左低等民族你係米都想試下呢
yst 發表於 2011-4-17 17:47:36 | 顯示全部樓層
oh my god,一個A組選手竟然能因為換左摩打變成低能組。以後如果睇變個唔順眼就送只Z5比佢就得啦
sleepyleung 發表於 2011-4-17 22:22:21 | 顯示全部樓層
yst 發表於 2011-4-17 17:47
oh my god,一個A組選手竟然能因為換左摩打變成低能組。以後如果睇變個唔順眼就送只Z5比佢就得啦

師兄A組個個都有反甘上下,叮噹馬頭,比你上到去A組,要你放低手頭上用開的馬達,而要在街邊買隻Z5放在你車上,只係你喎,你又點睇丫he he
cvleung 發表於 2011-4-18 12:18:57 | 顯示全部樓層
我用5.5T gear radio 6.11,覺得好慢又冇力,不知是不是和ESC個software唔夾, 之前用平價版果款13.5T 開turbo都冇問題
 樓主| Ivan 發表於 2011-4-18 12:42:32 | 顯示全部樓層
唔該師兄, 咁有冇一D性價比好一D的摩打介紹下, 爬過文LRP X12如果要行得好一D要OPTION, 價錢差不多過千, TKS
BLS 發表於 2011-4-18 12:56:41 | 顯示全部樓層
sleepyleung 發表於 2011-4-17 22:22
師兄A組個個都有反甘上下,叮噹馬頭,比你上到去A組,要你放低手頭上用開的馬達,而要在街邊買隻Z5放在你車上 ...

請問係邊位a組車手啊?
kkchung 發表於 2011-4-18 13:37:37 | 顯示全部樓層
cvleung 發表於 2011-4-18 12:18
我用5.5T gear radio 6.11,覺得好慢又冇力,不知是不是和ESC個software唔夾, 之前用平價版果款13.5T 開turbo ...

Z5 5.5T 用 6.1齒比不怕無力和燒馬達嗎?Z5 好像是多線同繞類應是走尾段高轉速形,用得太快齒比會否又熱又無力又去不到應有應用轉速那段呢。
比利羊 發表於 2011-4-18 13:37:48 | 顯示全部樓層
Option 完 X12 要成 K 嘢!
有無 D $500 ~ $600 推介,
LRP 又無貨,等到我傻!
晚晚手推事。
singlau714 發表於 2011-4-18 13:52:12 | 顯示全部樓層
回復 sleepyleung 的帖子

你老友? You mean JV A組 vs JV 低能組??
probably not much difference... same same.... ???
raybee1211 發表於 2011-4-18 14:26:57 | 顯示全部樓層
Jv A組
EC5WVR4PRO4 發表於 2011-4-18 14:28:19 | 顯示全部樓層
比利羊 發表於 2011-4-18 13:37
Option 完 X12 要成 K 嘢!
有無 D $500 ~ $600 推介,
LRP 又無貨,等到我傻!

can try Speed Energy or Speedpassion ar
X2CR 發表於 2011-4-18 16:04:14 | 顯示全部樓層
回復 比利羊 的帖子

等啦,買了吳快又要換。LRP淨換Bearing and 芯都可以架啦。
cvleung 發表於 2011-4-18 17:21:55 | 顯示全部樓層
kkchung 發表於 2011-4-18 13:37
Z5 5.5T 用 6.1齒比不怕無力和燒馬達嗎?Z5 好像是多線同繞類應是走尾段高轉速形,用得太快齒比會否又熱又 ...

就是之前高齒比(7.5)在JV直路尾俾人射到救命先用6.1, 加一把勁風扇頂住先, 我都知我ESC setting 或 firmware version唔夾, 我用hobbywing 120A呀? 有冇建議呀?
kevlau 發表於 2011-4-18 17:34:17 | 顯示全部樓層
TRF by LRP有冇人試過?
馬達王1983 發表於 2011-4-18 20:08:07 | 顯示全部樓層
怪不得我一直都贏不了香港選手

原來是用DUALSKY馬達的關係

用了4年 終於知道原因
chiuxxc 發表於 2011-4-18 20:21:50 | 顯示全部樓層
要快就要lrp x12,但偏偏就要換option 啤鈴和轉子,唔換用原裝轉子二排電即爆好無奈!
hknobody 發表於 2011-4-18 22:38:30 | 顯示全部樓層
kkchung 發表於 2011-4-18 13:37
Z5 5.5T 用 6.1齒比不怕無力和燒馬達嗎?Z5 好像是多線同繞類應是走尾段高轉速形,用得太快齒比會否又熱又 ...

z5 係咪好似 lrp octawind咁捲線?
lung1 發表於 2011-4-19 10:48:00 | 顯示全部樓層
chiuxxc 發表於 2011-4-18 20:21
要快就要lrp x12,但偏偏就要換option 啤鈴和轉子,唔換用原裝轉子二排電即爆好無奈!

其實LRP X12 買返黎就可以玩得, 不用換野也ok~~
Lomomo 發表於 2011-4-19 11:16:27 | 顯示全部樓層
馬達王1983 發表於 2011-4-18 20:08
怪不得我一直都贏不了香港選手

原來是用DUALSKY馬達的關係

大陸野, 重點係賣得唔平.... 又唔快

根本無乜賣點