RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Ivan
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Dualsky Z5 跟 LRP Octawind 摩打比較

s.y.kwok 發表於 2011-4-28 00:25:56 | 只看該作者

未用過ds,hobbywing.....等大陸品牌會好奇怪嗎?
同樣要多謝呢位大陸嘅同胞使用繁體字先,
點解閣下會覺得"飄移"=對動力無要求呢?
國內玩飄移的玩家都是沒要求的嗎??
原來閣下並未了解過什麼是飄移...
請不要在這"電車討論區"用上"飄移玩家對動力沒要求"來阻礙各師兄對rc產品的追求好嗎
產品的好與壞,時間會證實一切
產品質素未如理想,更用上不合理售價出售,換來惡評,
又不接受批評?這能令產品進步?

carvenchow 發表於 2011-4-28 00:28:41 | 只看該作者
s.y.kwok 發表於 2011-4-28 00:25
未用過ds,hobbywing.....等大陸品牌會好奇怪嗎?
點解閣下 ...

c兄用幾多t玩drift?
s.y.kwok 發表於 2011-4-28 00:31:52 | 只看該作者
xushiming 發表於 2011-4-27 22:24
s.y.kwok原話“除非無得選擇,否則,真係唔會用大陸野”

言下之意,總得先付錢買一只試試?
我們才沒那麼笨吧
carvenchow 發表於 2011-4-28 00:36:35 | 只看該作者
點解閣下 ...

我又好想請問一下....係你本人親自用過 dualsky z5摩打

覺得佢垃圾,就發表評論...

定睇完人地評論...就自己去做總結?

有陣時網絡論壇多數毛病就係羊群效應

打個比喻...3RACING 膠料差 TOP膠料好...

LRP摩打較SP摩打好

個個有唔同見解......

我未用過...我冇結論...不過我見我朋友控隻6.5係正常速度..冇快冇慢

冇咩特別問題(純指速度上)

所以我覺得唔應該單單幾個人評論就定人地隻摩打的生死囉...
carvenchow 發表於 2011-4-28 00:42:56 | 只看該作者
s.y.kwok 發表於 2011-4-25 17:57
都係gei,我買完部車先知道笨咗,
$4xxx買部yokomo,
原來淘寶$1750人仔就有部一模一樣嘅

所以你唔覺而加國內RC名牌係冇一間做車架...

因為在PRODUCT DESIGN上差一點創新,去開發...
xushiming 發表於 2011-4-28 00:49:14 | 只看該作者

RE: Dualsky Z5 跟 LRP Octawind 摩打比較

點解閣下 ...

產品質素未如理想。。。。。既然沒有使用過,又如何提出批評呢?盲目地評價是否中墾呢???

更用上不合理售價出售。。。。。lrp價格更高,並沒有強迫購買呀

又不接受批評?這能令產品進步?。。。。。剛才也說了,沒用使用過,對馬達本身特性都不了解,如何提有意義的建議或批評????

既然一直強調有無接受批評,那閣下不妨羅列下z5馬達的缺點呢??

carvenchow 發表於 2011-4-28 00:52:09 | 只看該作者
xushiming 發表於 2011-4-28 00:49
產品質素未如理想。。。。。既然沒有使用過,又如何提出批評呢?盲目地評價是否中墾呢???

我反而係E個討論之中得知Z5摩打特性

LRP- 尾段強勁
SP  -頭段強勁
HOBBYWING- ???
TEAMPOWER-???
Z5 - ???

煩請幫忙回答,與其對牛彈琴,不如促進大家對這隻摩打的了解
xushiming 發表於 2011-4-28 00:53:07 | 只看該作者
s.y.kwok 發表於 2011-4-28 00:31
言下之意,總得先付錢買一只試試?
我們才沒那麼笨吧

沒人要你花錢買了試,但是既然自己都沒試過,就別在公共場合亂說,在論壇發言確實是不花錢,但說話要負責的。。。。。

另外有句話:“吃不到葡萄說葡萄是酸的。”      好像形容很貼切  
xushiming 發表於 2011-4-28 01:02:06 | 只看該作者
carvenchow 發表於 2011-4-28 00:52
我反而係E個討論之中得知Z5摩打特性

LRP- 尾段強勁

由馬達王介紹下這只馬達的特性比較合適。

他對馬達做測試足夠嚴謹,又搭配過不同程序,讓他用數據說話比較讓人信服。

相比他的數據,我們用感覺去評價不準確,看似爆,未必快。
s.y.kwok 發表於 2011-4-28 03:30:48 | 只看該作者
樓上師兄實在言之有理,
而小弟用於drift的摩打最低也只不過是7.5t
不得不承認,小弟未用過z5摩打
不會考慮的原因,只為”唔想浪費金錢或時間”
且路經此地,看到”膚淺””冇質素”等字眼
令由本來不認識此品牌變成反感
無意得罪各師兄
如果是計劃自己測試各產品之優劣
又怎需要有此討論區的存在?
在此尋找答案,也只為節省時間與金錢吧
memberbilly 發表於 2011-4-28 11:57:42 | 只看該作者
十個飄移九個"kind"
佢地識. X.  咩.  
唔 x. 洗理佢啦
uchifong 發表於 2011-4-28 16:56:00 | 只看該作者
memberbilly 發表於 2011-4-28 11:57
佢地識. X.  咩.  
唔 x. 洗理佢啦

都係外國野好~~~人地部車閒閒地成雞野~~~~唔用返d外國靚牌~~唔match ma~~~出黎漂哥陣會冇面gar ching~~~~
賢仔@Ken 發表於 2011-4-28 18:54:30 | 只看該作者
memberbilly 發表於 2011-4-28 11:57
佢地識. X.  咩.  
唔 x. 洗理佢啦

師兄, 請問你可唔可以尊重一下玩飄的玩家呢...?
我唔清楚師兄你係唔係冇玩飄, 定係跟本唔識玩...
但係玩快車同玩飄都係玩車...
咁難道我玩飄就可以話玩快車的師兄"kind"?
carvenchow 發表於 2011-4-28 19:13:05 | 只看該作者
s.y.kwok 發表於 2011-4-28 03:30
樓上師兄實在言之有理,
而小弟用於drift的摩打最低也只不過是7.5t
不得不承認,小弟未用過z5摩打

對這就是原來討論區的意義!

不過有幾多答案是對的?自己想下
carvenchow 發表於 2011-4-28 19:15:38 | 只看該作者
賢仔@Ken 發表於 2011-4-28 18:54
師兄, 請問你可唔可以尊重一下玩飄的玩家呢...?
我唔清楚師兄你係唔係冇玩飄, 定係跟本唔識玩...
但係玩 ...

c兄我諗佢都係口快快姐

只不過佔小數用家堅持不使用國內任何牌子

我有玩飄又有玩快車

當然我見識過用很簡單設備的yokomo sd + cs2.0...就可以玩得十分爽快

賢仔@Ken 發表於 2011-4-28 19:24:09 | 只看該作者
carvenchow 發表於 2011-4-28 19:15
c兄我諗佢都係口快快姐

只不過佔小數用家堅持不使用國內任何牌子

我都係希望大家可以互相尊重JA~

我自己都係用緊國內品牌...
我用緊好盈, 我都覺得冇問題...
可能真係一D師兄咁話, 玩飄的要求不高吧...
不過...我自己從事電腦行業, 國內的OEM產品的質素真係很高...
可是, 國內自家品牌的質素就....不予致評了~
uchifong 發表於 2011-4-28 19:28:58 | 只看該作者
carvenchow 發表於 2011-4-28 19:13

對這就是原來討論區的意義!

以我手頭上ge motor 黎講:
tp 一般般~~~比冇牌ge快少少
kingpower~~~同tp差不多~~
hobbywing~~~~都唔錯~~不會比tp or kingpower差~~~價值比以上便宜一點
LRP x12好勁~~~不過好貴同好熱~~~

我玩過呢幾個牌ge motor~~~只有lrp比到我明顯唔同d ge 感覺~~~不過易都係最貴(1隻=人地2到3隻ge價錢)......平心而論~~lrp d野係有佢獨到ge地方~~例如 我有隻 sxx ver1.0...雖然沒有tubro功能~~不過佢ge油門及brake我就覺得好有線性~玩低turn數motor都應該好好(我最低都8.5t)~~~~~~不過lrp 其他的產品我沒有用過~~就唔知好唔好la~~~都係哥句~~野都係要用過先知好唔好 ....人地講ge~可以參考~~但不能盡信~~
1982zxl 發表於 2011-4-28 19:45:09 | 只看該作者
還以為能在這裡找到兩個品牌的建議,結果變成吵架的。
本不想發表言論,但是大家說大陸玩家怎樣,香港玩家又怎樣就有點可笑啦。我們要承認無論什麽地方,什麽國家,什麽民族,都有好與壞,如果否認這點那就沒必要好討論啦。只能證明此人是上帝或者神仙,他們的種族只有優良,不是我們人類了。本人不予非人類討論。
s.y.kwok 發表於 2011-4-28 20:16:40 | 只看該作者
佢地識. X.  咩.  
唔 x. 洗理佢啦

kind?自己玩唔到就話玩嘅人係"kind"??
都唔知邊個"kind"
chiuxxc 發表於 2011-4-28 20:18:52 | 只看該作者
產品的優劣或多或少都反影了其市場的價格,沒有實力的賣得平一平都沒有人問津,反之係好野唔使大吹大擂都大有捧場客呢個係市場定律一分錢一分貨