RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Evo露筍
打印 上一主題 下一主題
收起左側

員工心聲

tonykeroro 發表於 2012-5-20 01:05:30 | 只看該作者

我一向都話大家都有阿媽生~可惜小弟small potato講乜都冇人聽
你地要小心個d 冇人性車手阿
佢地架車衝埋你到,記得用排雲掌,神風腿打佢上火星牙
fr888 發表於 2012-5-20 01:24:06 | 只看該作者
一定要搵方法解決呢個問題 安全永遠1st priority

Suggestion: Yellow card and red card, if red card ban for 3 months and keep record...
tonykeroro 發表於 2012-5-20 01:27:42 | 只看該作者
建議場主為你地增加類似(豬八戒用開個款大鐵耙)的架生, 一野插個鐵耙或者鐵叉落地先, 多個防衛麻~
即使俾埋頭盔同埋工作boot俾你, 都此終係個人硬食, 好傷架~
用大叉擋住就吾同尼
tonykeroro 發表於 2012-5-20 01:42:04 | 只看該作者
ralphli 發表於 2012-5-20 00:06
收到你心聲,玩車Brother請顧及他人安全

吾係心聲與否~係將心比己
如果企係track入面係自己, 吾通自己會覺得幾十架加埋晒=過百公斤 時速80公里迎面飛埋黎會好刺激好過隱咩?
coolcooleric 發表於 2012-5-20 02:01:52 | 只看該作者
我認真建議買類似玩具反豆城嗰啲機械手夾夾、夾住個車翼、拖埋身邊先!甘個人就盡量唔好行入賽道!
如果無人買、我下星期第一次入倉送個比你!
zx300 發表於 2012-5-20 02:07:48 | 只看該作者
撞倒人/物,照价赔賞。同在街上乱开车一样!赔到您倾家荡产!
hkBuggyboy 發表於 2012-5-20 02:08:50 | 只看該作者
露荀兄, Thanks very much
 樓主| Evo露筍 發表於 2012-5-20 07:32:57 | 只看該作者
回復 tonykeroro 的帖子

工作boot我真係曾經諗過買,第一日返工比架油車摌腳指痛到入心入肺
亦有諗過買球員用果D護pad保護小腿⋯
RGear 發表於 2012-5-20 07:50:48 | 只看該作者
用遙遠摌泥車
Marvin0010 發表於 2012-5-20 10:33:18 | 只看該作者

回復 Evo露筍 的帖子

i agree , driver plz stop jumping while stuff picking up carsssssss . is so dangerous
speedstar 發表於 2012-5-20 11:20:55 | 只看該作者
自私不顧他人的太多,師兄保重,我估個場無同你買勞保,又更加無玩車既人三保。出左事無保障的。之前將軍澳直升机批人頭果單,條友仲着緊草。
ftbingobingo 發表於 2012-5-20 12:04:35 | 只看該作者

我想提下大家, 以小弟觀察有一大堆瘋狂師兄其實唔上工房的, 所以係度嘈都無用...........以現有資源計, 響按提醒可以, 甚至可以有多一位員工先係起跳位拉繩封路先另一位先慢慢執........另外, 玩車的都以雄性動物居多, 可以叫呀靚女溫馨提示下佢, 相信特別上心~~~~
Marksman 發表於 2012-5-20 12:08:05 | 只看該作者
我見意不要先鬧一些師兄不會顧他人安全, 第一人地可能真糸無心的, 第二可能真糸意外, 所以我地重點應討論如何做一些操施或告示來规範場內一些守則. 我相信大家來玩具唔會帶住個心態來害人的.
威威 發表於 2012-5-20 15:21:43 | 只看該作者
我幾個方案,1,可以整架識得幫人反車或執車嘅搖控車或機械車。2,之前有個師都有提過,就係如果一d交通黑點如,大jump附近位置,如果要執車就吹哨子,叫去到大jump位之車輛全部只可以慢駛唔可以飛jump,及一d非交通黑點要執車可以揮舞旗幟,可以令駕駛者容易睇到,又唔需要停止車輛行駛,只要多加留意減慢速度,咁就唔會影響流暢度。3,我覺得執車最危險都係一兩個黑點,可以係賽道上預留多一點緩衝位及現在執車員車一條行人道都冇。4,執車員應需要接受安全指引訓練,要懂得危機意識及識得保護自己。5,增加執車員安全保護裝備,如:頭盔、手套、安全鞋、護脛、手持個長扒可以快點執車唔洗用手執減少執車時間亦安全一點。6,最後就係駕駛者,應遵守安全手則,如聽到哨子慢車,睇到有人揮舞旗幟就停車等。如果大家能夠做到以上措施咁就可以將意外減到最低,玩家開心,做嘅放心,唔洗搵命博。做都做得長d啦!
樂樺 發表於 2012-5-20 15:31:55 | 只看該作者
有D朋友仔~~玩車興奮起黎完全冇曬分寸~~~其實佢地未試過系下面汁車而已~~汁過車之後佢地就會明白噶了!

我建議系,如果見有車翻車要過去汁車第一睇睇有冇來車,有來車的話企系度等到完全冇來車先汁。翻車翻得耐大家都唔想所以玩車噶有你有我噶。只要前面有工作人員正在汁車噶時候就應該停車讓汁車噶師兄搞掂之後再起步!
樂樺 發表於 2012-5-20 15:35:22 | 只看該作者
我親眼目睹過比車買起一隻腳噶.....即刻送醫院...據說醫療費用上萬...最終車場自己吭左條數

又親眼見過車飛起3米高之後插水式爆頭.....好彩有帶頭盔...汁車果個當成企都成問題!
wildbruiser 發表於 2012-5-20 17:39:33 | 只看該作者
如果大家在driver台見到d無品行為,一齊小爆佢。的職員亦可認住的無品車,拒絕再執,直到佢地知錯,大聲say sorry 為止。
bunpong 發表於 2012-5-20 18:46:30 | 只看該作者
吹哨子嘅概念很好!不過當有油雞玩時就未必聽到!
不如從呢個方向去改良!首先工作人員有一個遙控器(如家用門鈴),再用門鈴發聲器用relay接上警鐘之類的東西於看台上!响一下表示要減慢車速及停jump,响兩下表示回覆正常!
這樣可行嗎!請各師兄比意見再加以改良!
希望各工作人員安安全全!車友玩得開開心心!
hkBuggyboy 發表於 2012-5-20 18:53:25 | 只看該作者
手持個長扒 is a good idea
HGBOY 發表於 2012-5-21 00:09:32 | 只看該作者
撞到員工的車和車主永不比他進入車場玩……講笑炸!真的好擔心員工人生安全!玩車的朋友要自率啊!