RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4077|回復: 31
打印 上一主題 下一主題
收起左側

中階drift車有咩選擇?請各位幫忙Thx~~

bee2219 發表於 2013-3-31 12:40:26 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
買架3racing sakura D3 自己改碳纖好?定買架yokomo?定有其他選擇?
但我見有很多ching話3racing冇咁好?價錢約$2500到。thx~
wrxsti 發表於 2013-3-31 15:04:16 | 只看該作者
must yokomo
kelvinayhh 發表於 2013-3-31 15:12:57 | 只看該作者
mst or street jam
bookkeyhk 發表於 2013-3-31 17:38:22 | 只看該作者
Ching 好老實講,小弟d3同來佬車都有喺手,原裝車質素上d3同來佬車比,會有一段佢黎,d3好多嘢要改要攝,汁到頭都大,你中唔中意汁㗎車同改車先,若果係新手,我建議來佬車,對上ching講既都可以,若果問我,我反而中意部d3多d,可能汁得有感情,真係擺咗好多心機6去。
albert0329 發表於 2013-3-31 19:06:12 | 只看該作者
其實D3都幾抵玩6舊幾,算係咁。撘單問句樓上Ching架D3用乜野Size 車殼,及用乜野呔軨,同埋有無換金屬轉向,同.....好似好多野問,唔該你先
bookkeyhk 發表於 2013-3-31 21:55:45 | 只看該作者

車殼Yokomo190mm,貪佢對比正形d,呔呤都係yokomo,04呔、呤我有2個殻 off-set會有唔同,要自己就反個殻,個人意見原裝轉向、頭c座、頭轉向杯虛位好大(必換),至於我有無換呢個問題.......我嗰㗎係full  op,有都有d唔好意思講,部416X套油壓都比我拆埋過嚟,又有d  drb同星星零件,呢部嘢用咗好多錢同心機,我中意整仲多過玩,當部1比1換對呔皮囉。
albert0329 發表於 2013-3-31 22:30:08 | 只看該作者
再問一下Ching 咁換金屬轉向時,是否要拆前搖擺臂果兩粒大螺絲,其實果兩粒螺絲好似無乜作用咁,因為小弟昨天都換左,果兩粒野Cake住不能轉向。拆左佢唔知有無問題( 頭尾轉向同頭C我都想換,不過成日無貨)皮帶齒又無,百無。Ching 係邊樹漂多?
stalaetite 發表於 2013-3-31 23:19:23 來自手機 | 只看該作者
其實原裝改頭單同cs做1.5,部車都ok好玩。我同朋友部R31一齊玩,完全唔會覺得差好遠。。。
bookkeyhk 發表於 2013-3-31 23:21:40 來自手機 | 只看該作者
換兩粒3X10mm機米比佢,有用㗎,我怕比人話賣廣告,d件最多應該係遙控頭2個英文.mart.com上網訂去觀塘攞,要上網開戶口,訂咗1-2個鐘攞得,你可以上佢個網睇下,離島,好冷門。
bookkeyhk 發表於 2013-3-31 23:30:50 來自手機 | 只看該作者
stalaetite 發表於 2013-3-31 23:19
其實原裝改頭單同cs做1.5,部車都ok好玩。我同朋友部R31一齊玩,完全唔會覺得差好遠。。。 ...

睇下個人要求,我咁中意整,真車我都自己整。
albert0329 發表於 2013-4-1 01:30:07 | 只看該作者
bookkeyhk 發表於 2013-3-31 23:21
換兩粒3X10mm機米比佢,有用㗎,我怕比人話賣廣告,d件最多應該係遙控頭2個英文.mart.com上網訂去觀塘攞, ...

哦.....唔怪之得跟兩粒機米嚟啦,又學到野啦,唔該Ching 。同埋可否PM個網址研究下,多謝(我要淘寶至買到個轉向,幾驚係老番嚟,好彩都係正嘅)
bookkeyhk 發表於 2013-4-1 02:19:27 | 只看該作者
stalaetite 發表於 2013-3-31 23:19
其實原裝改頭單同cs做1.5,部車都ok好玩。我同朋友部R31一齊玩,完全唔會覺得差好遠。。。 ...

啱啱先得閒,ching唔知你知唔知d3果套轉向,係要換SAK-D310/pk金屬轉向十SAK-D-331大角度萬向,先會係大角度轉向,ching可上3racing官方綱睇睇,膠件如果係咁盡善盡美又何須OP,R31又何須會再有R3R呢,問題係你追求係一㗎好車定一㗎玩得到既車,曰本車、土炮車我都係會改真車也如事,唔通一㗎原裝真車會好跑過一㗎激改既車,我個人睇法,如有玩原裝d3ching可攞起㗎車用手試下轉向d虛位,真係會有外國車咁扎實,我㗎d3就一定有,問題係各位有幾中意車, 冲涼、無氣
 樓主| bee2219 發表於 2013-4-1 06:38:13 | 只看該作者
我想問下有冇人D3改碳纖底盤?
albert0329 發表於 2013-4-1 07:34:08 | 只看該作者
bee2219 發表於 2013-4-1 06:38
我想問下有冇人D3改碳纖底盤?

我未換,我覺得原裝都夠,要激改咪換Law
albert0329 發表於 2013-4-1 07:37:21 | 只看該作者
bookkeyhk 發表於 2013-3-31 23:21
換兩粒3X10mm機米比佢,有用㗎,我怕比人話賣廣告,d件最多應該係遙控頭2個英文.mart.com上網訂去觀塘攞, ...

訓醒睇到個網址啦,唔該Ching。(邊度漂多)
wrxsti 發表於 2013-4-1 12:08:10 | 只看該作者
bookkeyhk 發表於 2013-3-31 21:55
車殼Yokomo190mm,貪佢對比正形d,呔呤都係yokomo,04呔、呤我有2個殻 off-set會有唔同,要自己就反個殻, ...

yokomo殼只有195MM以上
bookkeyhk 發表於 2013-4-1 17:52:04 | 只看該作者
wrxsti 發表於 2013-4-1 12:08
yokomo殼只有195MM以上

Ching 真係只有195mm以上,yokomo車殼SD-JZZBS. SD-EVXBS.  SD-GDBFBS 咩嘢車唔打la,已經190mm仲有無唔知,同埋份車殻説明書有尺寸咩係邊樹,我唔見,去買殻都係講1比10-190mm車殼,唔通話比1比10-195、198、205、210車殼咩,曰本車我都有玩,晒氣,唔得閒唔講!
bookkeyhk 發表於 2013-4-1 17:59:31 | 只看該作者
補充2句,我一路都係講日本車原裝質素高d㗎,日本車ching唔好嚟煩我呀!
stalaetite 發表於 2013-4-1 21:45:35 來自手機 | 只看該作者
bookkeyhk 發表於 2013-4-1 02:19
啱啱先得閒,ching唔知你知唔知d3果套轉向,係要換SAK-D310/pk金屬轉向十SAK-D-331大角度萬向,先會係大 ...

我係rcma_t見佢有寫明要兩組合,才能做到55deg...anyway, 多謝ching提點..我都正有意思換晒金屬轉向。。。
carven.chow 發表於 2013-4-1 22:45:36 來自手機 | 只看該作者
金屬轉向加金屬轉向杯
換埋萬向 就可以有55度