RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: IBM
收起左側

新手毒發 : 1200 大洋 散砌 F104x1

樓主| IBM 發表於 2015-6-25 20:23:02 | 顯示全部樓層
今天裝好了 Servo 部份

上次裝部 698 F104 時, 跟足說明書的指示, 忍痛 剪掉了 servo 耳
今次改用另一裝法, 用矮身 servo 打平放, 不但唔駛剪 servo 耳, 而且呔尺的角度和空間更加理想

ivan仔 發表於 2015-6-25 22:40:36 | 顯示全部樓層
改OP的價錢夠買TRF101嗎?
ivan仔 發表於 2015-6-25 23:07:46 | 顯示全部樓層
我散砌左架TRF101, 價錢大約$2300左右
 樓主| IBM 發表於 2015-6-25 23:33:38 | 顯示全部樓層
ivan仔 發表於 2015-6-25 22:40
改OP的價錢夠買TRF101嗎?

ivan 兄你又黎笑我

1200大洋早已在#27樓用完,  之後加的 option 有新有舊, 少意思:lol

我沒有 ivan 兄好彩一早就買左架 TRF101, 我今年復活節左右才開始玩 F1, 早已沒有 TRF101賣

那時只有少量 TRF101W 賣, 玩膠呔還要加多 600 改窄擔   所以先玩番 F104

樓主| IBM 發表於 2015-6-25 23:48:28 | 顯示全部樓層
ivan仔 發表於 2015-6-25 23:07
我散砌左架TRF101, 價錢大約$2300左右

$2300 散砌 TRF101 都係一個好方案, 但我發覺 TRF101 的零件比 F104 更難找

btw, 有時 D 野, 值唔值好難去計, 自己玩得便開心便是,  ( 就好似以前 SSG TA04 咁,  $9999 都有人買, 各有所好 )

樓主| IBM 發表於 2015-6-26 00:06:34 | 顯示全部樓層
散砌 TRF101, 可先買份 600 頭窄擔, 再補買底板, 尾座, 差速, 二樓板等

可能 2K 搞掂

ICY 發表於 2015-6-26 00:32:00 來自手機 | 顯示全部樓層
但trf101的一車五件碳纖都唔係街買到的,damper mount都係
ICY 發表於 2015-6-26 00:34:46 來自手機 | 顯示全部樓層
IBM 發表於 2015-6-25 23:33
ivan 兄你又黎笑我

1200大洋早已在#27樓用完,  之後加的 option 有新有舊, 少意思 ...

101w都可以上104擔玩窄陣膠呔(我就是例子),當佢架優化版v2玩
feihome1 發表於 2015-6-26 00:41:29 來自手機 | 顯示全部樓層
IBM 發表於 2015-6-26 00:06
散砌 TRF101, 可先買份 600 頭窄擔, 再補買底板, 尾座, 差速, 二樓板等

可能 2K 搞掂

散砌F104好吖!完全係full option都得!我呢架都係散砌!用F104wGP做藍本!之後改番窄陣!
 樓主| IBM 發表於 2015-6-26 01:12:32 | 顯示全部樓層
feihome1 發表於 2015-6-26 00:41
散砌F104好吖!完全係full option都得!我呢架都係散砌!用F104wGP做藍本!之後改番窄陣! ...

師兄連頭擔都改埋靚野, 勁呀  

我都覺得 F104 好, 頭擔好用,  T 板亦少野 set, 新手來說易玩 D (有錯請指正)

其次零件又平又易買  

ivan仔 發表於 2015-6-26 12:25:45 | 顯示全部樓層
ICY 發表於 2015-6-26 00:32
但trf101的一車五件碳纖都唔係街買到的,damper mount都係

stellamodels.com有齊TRF101W炭板賣
tiger1 發表於 2015-6-26 12:29:36 | 顯示全部樓層
my dream F1 will be 104 wide with a wolf shell!!
photocatcher 發表於 2015-11-16 17:33:47 | 顯示全部樓層
利害利害. 我都偷下師先
sfdo 發表於 2015-11-17 12:50:14 來自手機 | 顯示全部樓層

$1700 對於我窮人買蛇仔 F110一代好過.
依家玩星星車要玩得 pro 就係富貴人玩兒了。
yin@hk 發表於 2015-11-17 20:54:26 | 顯示全部樓層
話自己窮仲要玩蛇唔通貪佢件貴?仲要係舊車,究竟你係呃水吹定真唔知出面KWS有咩件賣呢
sfdo 發表於 2015-11-18 19:22:40 | 顯示全部樓層
yin@hk 發表於 2015-11-17 20:54
話自己窮仲要玩蛇唔通貪佢件貴?仲要係舊車,究竟你係呃水吹定真唔知出面KWS有咩件賣呢 ...

星星 F103 F104 及 V2 我都玩過,正正係玩到窮唔想再改呢樣嗰樣先至要轉玩蛇仔。
蛇仔舊車有咩問題?有零件供應就得。訂件兩三星期就有。
相反,星星舊些小o既車就難買到件,訂件又等三個月至半年。

件價,以前 F103同F104一代就平,但從 F104V2 之後我又唔覺得星星件會平過蛇仔。

ivan仔 發表於 2015-11-18 20:00:55 | 顯示全部樓層
sfdo 發表於 2015-11-18 19:22
星星 F103 F104 及 V2 我都玩過,正正係玩到窮唔想再改呢樣嗰樣先至要轉玩蛇仔。
蛇仔舊車有咩問題?有零 ...

星星車件好難訂件?? 我上次訂都係等左個半月左右(TRF101件)

F104V2 有咩件會好難買到? 炭板就要訂, 不過有幾何爛板.
雙雙車都算貴? 如果全改一架F104V2 大約$2200-2400
買架TRF101/101W/102都唔洗$2000, 如果都叫貴沒野好講了
yin@hk 發表於 2015-11-18 23:59:55 | 顯示全部樓層
sfdo 發表於 2015-11-18 19:22
蛇仔舊車有咩問題?有零 ...

我想問下你訂過件未,有D件唔係話訂就有,停左產既野點訂?仲有星星一定平過蛇件,我自己有星星,蛇,X-ray三個牌子既車,我敢講星星件係最平,你真係無錢就更加唔應該玩蛇
sfdo 發表於 2015-11-19 21:11:38 | 顯示全部樓層
如果全改一架 F104V2 大約$2200-2400,蛇仔 F110 二代好似都係 $2100 (一代都係 千六蚊多D),
都仲係唔明點解會話蛇仔貴過星星。
仲有一點係 F104V2 大改,前臂可調性都係比唔上其他牌子 F1,改咁貴有乜 so ?
買架TRF101/101W/102 唔洗$2000 ,但是否可以好似蛇仔咁唔改野都可以跑到正型先?

仲有好想知點道訂野可以星星件(TRF件)係平過蛇件?
rave1010hk 發表於 2015-11-19 22:16:11 | 顯示全部樓層
我嘅散砌 F104